Subota, 23 ožujka, 2024

Carica: Na Netflix je stigla serija o austrijskoj carici Sisi

Serija prati život obožavane austrijske carice Elizabete Austrijske poznatije kao Sisi. Ulogu kćeri njemačkog vojvode Maksimilijana Josipa Bavarskog i princeze Ludovige Bavarske pripala je njemačkoj glumici Devrim Lingnau

Ukoliko ste fan povijesnih drama, dobre kostimografije i zabavnih zapleta Netflix ima pravu poslasticu za vas. Serija koja se temelji na istinitoj priči te je slična serijama “The Crown” i “Bridgerton”. Na Netflixovu streaming platformu serija je izašla 29. rujna i već je na drugom mjestu najgledanijih naslova. 



Na Netflixu je izašla serija “The Empress” tj. “Carica”. Serija prati život obožavane austrijske carice Elizabete von Wittelsbach, poznatije kao Sisi. Bila je žena cara Franje Josipa i carica Austrije od 1854. do 1898. godine. 

Tko je zapravo Elizabeta von Wittelsbach?

Rođena je na Badnju večer, 24. prosinca 1837. godine u kraljevskoj bavarskoj kući Wittelsbach. Od malena je odgajana drukčije od svoje starije sestre, roditelji su je poticali da bude kreativna i puno vremena provodi u prirodi. Nakon udaje za cara Franju Josipa postala je prva slavna kraljevska osoba u Europi. Time je dobila titulu carice. Sa svojih 29 godina okrunjena je za kraljicu Mađarske 8. lipnja 1867.

Kada joj je bilo 16 godina morala se udati, ali ona nije voljela pratiti pravila koja joj je brak zahtijevao. Često je iznosila svoja mišljenja kako je kraljevski život dosadan i bavila se brojnim aktivnostima koje nisu bile primjerene za dvor. Slobodno vrijeme provodila je jašući, pišući poeziju i baveći se gimnastikom. Nakon što je odrasla bila je popularna i obožavana od strane naroda.

Kako se udala za cara Franju Josipa?

Elizabeti je bilo 16 godina kada se udala za cara koji je bio pet godina stariji od nje. U ono doba brakovi su se dogovarali pa je Franjo Josip trebao oženiti Elizabetinu stariju sestru Helenu. Međutim sestre su se zajedno pojavile na zabavi koju je on organizirao povodom svog 23. rođendana. Franjo se zaljubio u Elizabetu kada ju je ugledao. Zaručili su se nedugo nakon što su se upoznali te objavili zaruke, a vjenčali su se 1854. u Austriji. Njihova ljubav je u seriji prikazana idilično, ali ne zna se je li tako bilo i u stvarnosti. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Serie Storiche 👑 (@serie_storiche)

Poznato je da je Elizabeta pazila na svoju liniju i vježbala. Ljudi su je obožavali zbog njezine ljepote i elegancije. U starim danima postala je opsjednuta raznima pripravcima koji sprječavaju starenje. Znala je satima provesti uređujući svoju dugu kosu i uvijek je vježbala kako bi održavala svoji vitki struk. Na dvoru su je opisivali kao gracioznu ali previše vitku. Zbog svoje opsjednutosti vlastitim izgledom pretpostavlja se da je patila od poremećaja prehrane. 

Preminula je u atentatu

Rodila je četvero djece, tri kćeri i jednog sina. Prva kćer Sophie rođena je 1855. kada je Sisi imala 18 godina. Nažalost Sophie je umrla kao djete u ranom djetinjstvu. Nakon toga rodila je kćer Giselu, sina Rudolfa i kćer Marie Valerie. Cara i caricu zadesila je još jedna tragedija. Njihov jedini sin je sa 30 godina počinio samoubojstvo zajedno sa svojom ljubavnicom. Usprkos tome što se carica i majka Franje Josipa nisu najbolje slagale, njegova majka je bila vrlo angažirana oko odgoja svojih unuka. 

Za vrijeme njezinog boravka u Švicarskoj, dok se šetala uz Ženevsko jezero ubio ju je talijanski anarhist Luigi Lucheni. Planirao je ubiti princa Philipa koji na kraju nije otišao na put pa je odlučio ubiti prvog sljedećeg člana kraljevske obitelji koji dođe. Svoj plan ostvario je 10. rujna 1898. kada je caricu Sisi ubo nožem u srce. Carica je dva sata nakon napada umrla. Lucheni je izjavio da je to učinio da stvori kaos i medijsku pozornost. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Schloss Weissenstein (@schloss_weissenstein)

 Glumačka postava serije

Glumačku postavu čine Nijemci. Glavnu ulogu mlade carice dobila je Devrim Lingnau. Cara Franju Josipa glumi Philip Froissant. Dio postave su Johaness Nussbaum i Melika Foroutan. Scenaristi su Bernd Lange, Janna Maria Nadzik i Lena Stahl. Režija je pod palicom Katrin Gebbe i Floriana Cossena. Ovo je još jedna nova serija o austrijskoj carici o kojoj je snimljeno već puno filmova i serija. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime