Utorak, 26 ožujka, 2024

Dama i Dale: dokumentarac o drskoj automobilskoj prevari iz 1970-ih

Kroz uspon i pad nevjerojatne poduzetnice i neustrašive inovatorice, Elizabeth Carmichael, serija istražuje jedinstvenu priču o prijevari, obitelji i identitetu.

Jeste li ikad čuli za Geraldine Elizabeth “Liz” Carmichael? Žena imponzantne figure (visoka oko 1,80 i teško do 100 kg) glavna je protagonistica automobilske prevare iz 1970-ih kada je tijekom krize goriva 1970-ih pustila u prodaju štedljivo vozilo na tri kotača, koje je nazvala Dale.



Liz je čak tvrdila da je udovica NASA-inog građevinskog inženjera i kćer farmera iz Indiane te majka petero djece. U stvarnosti, promijenila je svoje ime i identitet od Jerry Dean Michael (rođen oko 1937.), a često je predstavljala Vivian Barrett Michael – majku njihovo petero djece – kao svoju tajnicu. Upravo je ta fascinantna priča okosnica nove četverodijelne dokumentarne HBO serije ‘Dama i Dale’ (The Lady and The Dale) koja će se premijerno prikazati 1. veljače na HBO GO.

Jedinstvena priča o prijevari, obitelji i identitetu

Dok ona osvaja glavne proizvođače automobila i investitore, otkriva se mreža misterija u vezi s tehnologijom automobila i Carmichaelinom iznenađujućom kriminalnom prošlošću. Kroz uspon i pad ove nevjerojatne poduzetnice i neustrašive inovatorice, serija istražuje jedinstvenu priču o prijevari, obitelji i identitetu.

Zanimljiva tehnika kombiniranja arhivskih materijala s foto kolažima i animacijama korištena je kako bi ilustrirala iskustva Elizabeth Carmichael u seriji, zajedno s audio snimkama i intervjuima, istodobno stavljajući njezinu priču u širi povijesni kontekst iskustava transrodnih osoba.

Povijesni i pravni kontekst cijele priče

O Lizinom životu u seriji govore njezina kćer Candi Michael, sin Michael Michael, unuka Jeri Burchard, lokalni TV reporter Dick Carlson, producent KABC vijesti Pete Noyes, šogor Charles Richard Barrett, kao i odvjetnici, tužitelji i zaposleni u 20th Century Motor Car Company. Povjesničarka Susan Stryker, teoretičarka roda i medija Sandy Stone i odvjetnica Mia Yamamoto daju povijesni i pravni kontekst cijeloj priči.

Seriju su režirali Nick Cammilleri i Zackary Drucker. Pored Marka i Jaya Duplassa, izvršni producenti su Mel Eslyn, Allen Bain, Andre Gaines, Nick Cammilleri, Alana Carithers i Zackary Drucker, dok produkciju potpisuje Madison Passarelli. Tina Nguyen je producentica za HBO, a izvršne producentice za HBO su Nancy Abraham i Lisa Heller.

Nova četverodijelna dokumentarna HBO serija ‘Dama i Dale’ (The Lady and The Dale) od nagrađivanih producenata Marka i Jaya Duplassa (‘Soba 104’) premijerno će se prikazati 1. veljače na HBO GO-u, i to prve dvije epizode dolaze u ponud. Premijera na HBO kanalu održat će se 18. ožujka u 20 sati.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime