Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Hoće li Netflix ukinuti mogućnosti bingeanja novih serija?

Netflix je bio poznat po tome da prilikom izlaska nove sezone serije, gledatelji odmah mogu pogledati sve epizode te sezone. Izgleda kako će to ubrzo biti prošlost

Sigurno ste se susreli s terminom binge odnosno gledanje serije u jednom dahu. Mi jesmo, a često bismo uživali u gledanju cijele sezone serije u jednom popodnevnu. Iako smo nekada prije morali čekati tjedan dana do nove epizode, u posljednje vrijeme je, zahvaljujući streaming platformama postalo popularno objaviti cijelu sezonu u istom danu kako bi je gledatelji mogli – bingeati. Ovaj trend postao je poznat unazad par godina i utjecao je na način gledanja serija. Brojne streaming platforme su prakticirale takav način gledanja, ali čini se kako bi Netflix sada mogao promijeniti neke stvari. 



Razne serije su dosegle visoku količinu gledanosti upravo zahvaljujući bingeanju. Serije poput “Stranger Things”, “Bridgerton” i “Squid Game” su rušile rekorde gledanosti samo par dana nakon njihovog izlaska. Netflix je bio poznat po tome da prilikom izlaska nove sezone serije, gledatelji odmah mogu pogledati sve epizode te sezone. Izgleda kako će to ubrzo biti prošlost. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Medusa’s Scrapbook (@medusas_scrapbook)

 

Koliko god da ga volima, bingeanje može biti štetno

Kada je Netflix izbacio zadnju, četvrtu, sezonu “Stranger Things” mogla se naslutiti promjena. Naime, publika je morala čekati tjedan dana za novu epizodu. To nije jedini primjer ovog naizgled novog koncepta. Poznata britanska serija “The Great British Baking Show” već izlazi po tom konceptu. 

Izvještaji iz biltena Puck sugeriraju da tvrtka razmišlja o odustajanju od ovakvog modela gledanja serija. Razlozi su brojni. Netflix se suočava s brojnim preprekama, uključujući povećani “odljev” pretplatnika, pad broja na ključnim tržištima i, naravno, znatno veću konkurenciju. Nekada su bili dominantni, a sada moraju isprobavati nove stvari i pokušati privući nove, ali i stare gledatelje.

Prijavite se na Netflix još danas i možda ćete se osjećati paralizirano zbog raznih izbora. Uz toliko dostupnog sadržaja, mogućnost gledanja šest ili deset epizoda serije odjednom sada se čini manje kao korist, a više kao izazov. Možda je to razlog zašto Netflixova konkurencija nije slijedila njihov poslovni model. Amazonova serije “Rings of Power” o kojoj se mnogo raspravlja, nastavak izveden iz “Gospodara prstenova”, izlazi na tjednoj bazi. Disney Plus također je iz tjedna u tjedan objavljivao svoje važne nove serije poput ” Only Murders in the Building” ili “She-Hulk”. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Muoti, musiikki & fanituotteet (@empfi)

Mnogi nagađaju da bi ovo moglo odvojiti Netflix od konkurencije i jer na taj način brine za zdravlje svojih korisnika. Kada bi ukinuli opciju bingeanja to bi potencijalno moglo smanjiti provođenja vremena pred ekranom. To bi imalo pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Konstantan binge watching nas može dovesti do izoliranosti od vanjskog svijeta i samoće, a moguće je nastajanje depresije i narušavanje mentalnog zdravlja. Znamo koliko je lijepo pogledati seriju u jedno popodne, ali ne smijemo zaboraviti na stvarni svijet oko nas i zbog toga zanemariti svakodnevne obveze. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime