Srijeda, 27 ožujka, 2024

Inventing Anna: Ovaj vikend bingamo novu Netflixovu hit seriju!

Oni koji prate priču od 2017., znaju koliko je Pressler posla napravila i koliko je njezin članak zaslužan za otkrivanje prevare. Zanimljivo je to što se serija fokusira jednako na Pressler, kao i na Delvey

Anna Delvey je oduvijek željela biti poznata. A nakon njezina uhićenja 2017. godine dogodilo se upravo to. Predmet je bezbrojnih članaka, podcasta, a priča o ‘lažnoj nasljednici’ je toliko zanimljiva da je dobila vlastitu seriju na Netflixu. Ako ovaj vikend želite pogledati nešto svježe – “Inventing Anna” je serija za vas. 



Ova nova Netflixova serija inspirirana je člankom New York Magazina iz 2017. godine “Kako je Anna Delvey prevarila moćne ljude New Yorka“, autorice Jessice Pressler. A “Inventing Anna“, u produkciji jedne i jedine Shonde Rhimes, nam pokazuje njezin životni put. 

Uvodna scena prikazuje naslovnicu tog broja časopisa koja se obrađuje u tiskari prije nego što ekran bude preplavljen komentarima s društvenih mreža i Instagram reakcijama na priču o lažnoj njemačkoj nasljednici koja je prevarila njujoršku elitu. Kroz devet epizoda, “Inventing Anna” priča priču u dramatiziranom obliku, od Delveyinih najvećih zlodjela do njezinog boravka u zatvoru.

Tko je zapravo Anna?

Delvey (rođena Anna Sorokin) se doimala kao svaka druga bogata, mlada osoba koja živi luksuznim životom financiranim novcem svoje obitelji. Imala je naizgled beskrajnu zalihu novca, živjela je u luksuznim njujorškim hotelima, jela u najboljim gradskim restoranima i prisustvovala svim modnim zabavama. Imala je ambiciozne snove o pokretanju vlastitog kluba koji bi imao počasne članove, a bio bi usmjeren prema podržavanju umjetnosti. Anna je uspjela “natjerati” mnoge svoje bogate poznanike da ga dijelom financiraju.

No, iza raskošnog načina života koji je objavljivala na Instagramu, dizajnerske odjeće, egzotičnih putovanja privatnim zrakoplovima – krila se golema financijska prevara. 

Novinarka je odradila nevjerojatan posao

Oni koji prate priču od 2017., znaju koliko je Pressler posla napravila i koliko je njezin članak zaslužan za otkrivanje prevare. Zanimljivo je to što se serija fokusira jednako na Pressler, kao i na Delvey. U seriji je Presslerino ime promijenjeno u Vivian Kent. Glumi je Anna Chlumsky , a Kent radi u časopisu na Manhattanu i čeka dijete. Od početka je jasno da je nesretna na poslu i bilo je problema s posljednjom pričom koju je objavila. Kada čuje za Delveyno nadolazeće suđenje, odlučna je vratiti svoju profesionalnu reputaciju istraživanjem u njezinu prošlost.

Nedugo zatim, iza leđa svog urednika, zakazuje posjete zatvoru kako bi upoznala Delvey, kojoj je odbijena jamčevina prije suđenja. Vrlo brzo, osumnjičenica i reporterka stvaraju vezu koja je nešto između ljubavi i mržnje. Za to vrijeme Delvey čeka suđenje, a Kent se bori protiv vremena i traži odgovor na najveće pitanje u New Yorku: Tko je Anna Delvey?

Anna je mijenjala ponašanja bez problema

Delvey je bila različite stvari za različite ljude, a glumica Julia Garner bez napora prelazi između ovih uloga tijekom devet epizoda. Najpoznatija je po ulozi Ruth u “Ozarku” i Jane u drami o seksualnom uznemiravanju “The Assistant”, a u ovoj seriji Garner doista bilježi misterij koji se stvorio oko Delvey.

Od teško uočljivog naglaska do prevrtanja između iznimno samouvjerene, povučene, zatečene i ponižene osobe, Garner uspijeva uvjerljivo prenijeti cijeli vrtlog prijevara. Unatoč njezinoj vanjskoj čvrstini, ponekad vam se može činiti čini da se i sami osjećate kao Delvey i to je ono što stvarno pojačava napetost tijekom određenih scena. Posebice kada shvatite da ona neće moći platiti ili šarmirati ljude da se izvuče iz problema.

Stvarni životi su najveća inspiracija za serije u 2022.

“Inventing Anna” posljednja je priča iz stvarnog života koja je postala fikcija, a izazvala je veliko zanimanje gledatelja. Serija seksualnih snimaka Pamele Anderson i Tommyja Leeja, “Pam & Tommy” posljednjih je tjedana veoma popularna, Disneyjev “The Dropout”, drama s Amandom Seyfried u glavnoj ulozi fokusirana na skandal Elizabeth Holmes Theranos uskoro dolazi na male ekrane. Također, kasnije ove godine, na Netflixu će stići “The Staircase” s Colinom Firthom u ulozi potencijalnog ubojice Michaela Petersena.

Bi li “Inventing Anna” funkcionirala bolje kao jedna od dokumentarnih serija o istinitom zločinu kakve Netflix voli? Možda, ali opet bi bilo gotovo nemoguće nadmašiti one izvorne istrage New York Magazina. Umjesto toga, ova dobro snimljena i još bolje odglumljena serija, ponovno je pobudila naše zanimanje za slučaj. Također, svi koji nisu upoznati sa slučajem, kroz ovu seriju će je upoznati na zanimljiv način.

Anna sada čeka deportaciju u Njemačku nakon što je odslužila kaznu, a zanima nas što je iduće što će Sorokin učiniti. “Inventing Anna” dostupna je za gledanje na Netflixu od 11. veljače.

Naslovna fotografija: Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime