Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kritika filma: Uhvatiti ubojicu: Atipičan krimi triler o lovu na serijskog ubojicu

Inovacije nismo dočekali, ali timing je bio dobar, kao i redateljska odluka da se poput Finchera u 'Zodiacu' koncentrira na lovca, a ne na lovinu

“Uhvatiti ubojicu“ je atipičan krimi triler o lovu na serijskog ubojicu, podignut na razinu visokih očekivanja prvenstveno jer se radilo o prvom američkom filmu Damiana Szifrona, redatelja iza “Wild Tales” iz 2014., najvećeg hita u povijesti argentinske kinematografije koji je dalje zarazio svijet.



Szifron uz Jonathana Wakehama potpisuje i scenarij te se fokusira u priči o serijskom ubojici snajperisti na međuodnos policajke narko prošlosti (izvrsna Shailene Woodley), njenog nadređenog FBI agenta (funkcionalni Ben Mendlesohn) i otkrivanja neshematskog serijskog ubojice u zadnjem kvartalu filma (Ralph Ineson). U tom se trokutu vrti priča suzbijanja motiva i nošenja s vlastitim demonima glavnih likova između viših interesa javnosti i hvatanja ubojice. U ne osobito inovativnom scenariju igre mačke i miša, film se oslanja na odličnu glavnu rolu i na oslanjanje na činjenicu kako su filmovi o serijskim ubojicama utihnuli nakon pomame post festum remek djela “Kad jaganjci utihnu” i “Sedam”, te kako u rukama klasnog redatelja “Uhvatiti ubojicu” ima prostora za plijeniti gledateljevu pažnju nekim inovacijama u žanr.

Inovacije nismo dočekali, ali timing je bio dobar, kao i redateljska odluka da se poput Finchera u “Zodiacu” koncentrira na lovca, a ne na lovinu. Kraj je ispao antiklimaktičan, ali obzirom na producentske upute u smislu ne ponavljanja dead enda “Sedam” ljubitelji žanra neće otići razočarani.

7/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime