Subota, 23 ožujka, 2024

Kritika serije: FUBAR: Revitalizacija karijere Arnolda Schwarzeneggera

Sudeći po odjeku nije suludo očekivati i nastavke u obliku druge, treće i četvrte, cca do potrošnje koncepta

Revitalizacija rada i djela kultne mišićave bodybuilderske zvijezde 80.-ih na neku od postojećih streaming platformi bila je samo pitanje vremena. Netflix se ponajviše zbog još uvijek najjače medijske i budžetne pozicije pokazao najpoduzetnijim.



Moguće misije dohvatio se američki TV producent Nick Santoro. Nanjušivši odlične trenutke zabave prilikom rekapitulacije i zbrajanja dosadašnjih Arniejevih uspjeha – ponajviše James Cameronove akcijske komedije “Istinite laži”, ponudio je akronim za policijsko-vojnički termin koji će označiti skraćenicu za “sjebavanje iznad svih mogućih očekivanja”. Fucked Up Beyond All/Any Recognition/Repair. U redaljki onih roger thatova i sličnih slangovskih fora koje su filmovima postale predmetom općeg širenja, FUBAR se poslužio konceptom akcijskih zabuna i spašavanja obitelji.

Kompilacija svega po malo

Ovaj put, uskoro umirovljeni CIA agent Luke Bunner (Arnold,) skriva od kćeri Emme (Monice Barbaro) kako se radi o efektnom starom i opakom iskusnjaku koji za USA državu obavlja životno opasne i bitne poslove. No, tokom jedne od akcija u Latinskoj Americi kontra trgovaca oružjem, otkrije da je skrivena agentica koju je trebao osloboditi na jednoj od zadnjih misija upravo njegova kćer. Nakon izvlačenja živih glava iz opasnih situacija njih dvoje nastavljaju odnos prepucavanja i generacijskih razlikovanja stare i nove škole. U osam epizoda početna priča širi se na nuklearne prijetnje i druge izazove koji su samo distrakcija obiteljskih rješavanja problema.

Pod redateljskom palicom više redatelja i scenarističkim radom tima scenarista produciralo se dramaturški zabavno kompiliranje općih mjesta Arniejevih ranije uspješnih filmova u kojem se kao win win formula za blockbuster status najviše pokazalo eksploatiranje humorističkih i akcijskih kombinatorika.

Prva sezona “Fubara” je apsolutno nezahtjevna i lišena “metafizike” pumpanja kakvim je obilovala prva hit serija s početka godine “Last Of Us”, no zato je PR hypeom odrađen sasvim solidan rad koji će zadovoljiti prvenstveno komercijali i zabavi orijentiranu nezahtjevnu publiku, korijenski odraslu 80.-ih a sklonu TV mozak eskapizmu.

Sudeći po odjeku nije suludo očekivati i nastavke u obliku druge, treće i četvrte, cca do potrošnje koncepta.

7/10

Naslovna fotografija: Tudum Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime