Petak, 22 ožujka, 2024

‘Na Magistrali’ – novi putopisni serijal autorice i redateljice Andreje Buče

Serijal donosi priče o samoj magistrali, ali i o ljudima koji je naseljavaju, običajima, nostalgiji za prošlim vremenima, tradiciji prenesenoj s generacije na generaciju, fascinantnim prirodnim ljepotama, neobičnim specijalitetima, izazovima vremenskih nepogoda i intrigantnim događajima

U utorak, 23. siječnja, Hrvatska radiotelevizija (HRT) će na svom Prvom programu (HRT-HTV1) u 20:15 sati predstaviti novi putopisni serijal pod nazivom ‘Na Magistrali’, čija je autorica i redateljica Andreja Buča. Glavna junakinja u novom putopisnom serijalu autorice Andreje Buče je Jadranska magistrala. Nakon njezine izgradnje, ova cesta je značajno transformirala živote ljudi duž obale, ali i s unutrašnje kopnene strane, te ostavila dubok utjecaj na turizam i dinamiku lokalnog stanovništva.



Putopisna oda prošlim vremenima, nostalgiji i nezaboravnim uspomenama

Jadranska Magistrala, ‘Žila Kucavica’, preoblikovala se od šezdesetih godina do danas, postajući znatno više od običnog asfaltiranog puta. Duboko je ukorijenjena u kolektivnu memoriju kao neizbrisiv dio ljetovanja, noseći sa sobom jedinstvena sjećanja svakog pojedinca. Kroz niz godina, ova magistrala je bila svjedok beskrajnih priča, a sada postaju ključni element putopisne serije koja se sastoji od šest epizoda. Očekujemo priče o samoj magistrali, ali i o ljudima koji je naseljavaju, običajima, nostalgiji za prošlim vremenima, tradiciji prenesenoj s generacije na generaciju, fascinantnim prirodnim ljepotama, neobičnim specijalitetima, izazovima vremenskih nepogoda i intrigantnim događajima. Andreja Buča i ekipa, putujući različitim prijevoznim sredstvima, pratit će stazu magistrale od njezina početka do kraja. Ova stara ljepotica, turistička cesta, i danas ostaje među najljepšim cestama svijeta.

U premijernoj epizodi, redateljica istražuje nastanak i temelje Jadranske magistrale. Službeno poznata kao D8, magistrala započinje u riječkom zaleđu, prolazi Prelukom, a potom kroz središte Rijeke, kroz koje je sedamdesetih prolazilo više od 100.000 vozila dnevno. Nastavlja put prema Bakru, Bakarcu, Vinodolu i Klenovici, stižući do Senja, prikazujući pri tome lokalni život, susrećući ljude i istražujući ljepote ovog područja. Ivan Marušić Klif potpisuje špicu, a redateljski pečat nosi Andrea Buča. Montažu su izradile Ana Štulina i Sandra Mitić. Seriju potpisuje Andrea Buča, novinarski doprinos donosi Tina Lončar, a produkciju vode Sanja Knez i Ana-Marija Validžić. Marjan Živić i Milan Latković preuzeli su ulogu snimatelja.

Jedinstven stil i pristup

Kao i u prethodnim serijalima poput ‘Stani u Lici’, ‘Stani u Zagorju’ i ‘Stani na otok‘, serijal ‘Na Magistrali’ očarat će gledatelje svojim jedinstvenim stilom i pristupom. Kroz fantastične arhivske snimke i zanimljivosti, serija se isprepliće s autentičnim putopisom, pružajući nevjerojatne prizore, čudesne vizure i priče o ljudima. Istražujući njihove neobičnosti, jedinstvene karaktere, strasti i životne priče, dočarat će atmosferu kao da su svi protagonisti bliski prijatelji koji dijele godine poznanstva. Serija potiče gledatelje na prisjećanje uspomena, potiče na razmišljanje, uči i inspirira, ponekad čak izaziva smijeh. Dok se deseci tisuća turista putuju na odmor autocestom, Buča s ekipom istražuje zavojite i pomalo zaboravljene ceste magistrale. Sve što su doživjeli na ovim vijugavim i nepredvidljivim putem, publika će moći pratiti utorkom od 23. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u 20:15 sati.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime