Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Najbolji dokumentarci o istinitim zločinima za sve detektive u foteljama

Pripazite, ove dokumentarce gledajte samo ako nemate ništa protiv da se osjećate malo uplašeno kada navečer legnete u krevet, jer su neke priče kao iz filmova

Apetit za kriminalističkim dokumentarcima se posljednjih godina umnožio, a u doba streaminga i šarolike ponude postoji mnogo TV serija i filmova koji istražuju misterije, ubojstva i “hladne slučajeve”.



Od Netflixove do HBO-ove ponude, donosimo najbolje dokumentarne serije i filmove o istinitim događajima koji su šokirali svijet i javnost. Pazite, gledajte ih samo ako nemate ništa protiv da se osjećate malo uplašeno kada navečer legnete u krevet, jer su neke priče kao iz filmova.

Noćni stalker: Lov na serijskog ubojicu

Američki serijski ubojica Richard Ramírez, poznat prije uhićenja kao “Noćni stalker”,  odgovoran je za ubojstva najmanje 14 ljudi, te je počinio razne druge zločine, uključujući otmice i mučenja tijekom 80-ih u cijeloj Kaliforniji. Netflixov “Noćni stalker: Lov na serijskog ubojicu” istražuje očajničku potragu za neuhvatljivim ubojicom i brojne pokušaje da ga se spriječi da ponovno ubije.

Pehist: Život i smrti Roberta Dursta 

Nepobitno je da Robert Durst ima nevjerojatnu priču za ispričati. Ostat ćete šokirani dok vas film vodi kroz do sad neviđen pogled na Dursta i istražuje neriješena ubojstva i čudne događaje s kojima je povezan. Sigurno nećete biti razočarani HBO-ovom pričom.

Trobosjek iz Yorkshirea

Yorkshire Ripper terorizirao je žene u West Yorkshireu i Manchesteru između 1975. i 1980., ubio ih je 13, a napao još mnogo. Netflixov film istražuje kako intenzivan seksizam, posebno protiv seksualnih radnika, dovodi do posustanka policijske istrage, iznevjerivši žene diljem sjeverne Engleske i šire. Uključuje intervjue s osobama koje su preživjele napade.

Don’t F**k with Cats: Hunting an Internet Killer

Film prati nevjerojatnu istragu zajednice o ubojici koji je na internetu prvo objavljivao video zapise o okrutnosti životinja prije nego što je prešao na ubojstva. Ispitujući zadivljujuće sposobnosti internetskog crowdsourcinga, dokumentarac dokazuje da moć ljudi često može pomoći u rješavanju zločina.

The Keepers

Ako se već ne bojite filmova koji uključuju svećenike i časne sestare, možda hoće nakon što pogledate ovaj zastrašujući dokumentarac o još uvijek neriješenom ubojstvu Cathy Cesnik iz 1969. godine. Grupa bivših učenika učiteljice i redovnice nastavila je istragu o tome što se doista dogodilo s Cesnik. Dokumentarac također otkriva prikrivanje seksualnog zlostavljanja od strane Katoličke crkve i postavlja pitanje je li Cesnikino ubojstvo dio puno veće priče.

Zavjet

HBO-ova dokumentarna serija koja istražuje NXIVM, organizaciju za samopomoć koju su meidji prozvali “seksualnim kultom”, a umiješane su i slavne osobe kao što je Allison Mack iz Smallvillea. Međutim, istina je puno kompliciranija i dovela je do toga da je vođa Keith Raniere proglašen krivim za seksualnu trgovinu, reketiranje, zavjeru i seksualno iskorištavanje.

Volim te, sad umri: Commonwealth protiv Michelle Carter

Volim te, sada umri prati slučaj Michelle Carter i istragu njezine umiješanosti u smrt Conrada Roya III. Roy je počinio samoubojstvom 2014., ali je njegova djevojka Carter kasnije osuđena za ubojstvo iz nehotice nakon što je navodno poticala Royevu smrt putem tekstualnih poruka i telefonskih poziva. Dokumentarac intervjuira Royevu obitelj i ispituje Carterino potencijalno stanje koje je dovelo do zloglasnog incidenta.

Samovi sinovi: Ulazak u tamu

David Berkowitz priznao je krivnju za niz brutalnih ubojstava koja su se dogodila u New Yorku 70-ih godina. Također poznat kao Samov sin i ubojica kalibra .44, Berkowitz je tvrdio da je sam u činio ubojstva, koja su često uključivala parove parkirane u autima kasno u noć. Netflixov dokumentarac istražuje alternativnu teoriju da je Berkowitz možda bio dio sotonističkog kulta, te da zapravo nije sam počinio ubojstva.

Američko ubojstvo: Obitelj iz susjedstva

Netflixovo Američko ubojstvo: Obitelj iz susjedstva, spaja trenutke koji su doveli do nestanka Shanann Watts i njezinih dviju kćeri. Snimke vijesti, postovi na društvenim mrežama, SMS poruke, kamere na vratima i osobne fotografije sastavljaju zastrašujuću vremensku liniju prijevare i na kraju pokušavaju objasniti zašto je Chris Watts učinio to što je učinio.

Making a Murderer

Making a Murderer je kriminalistička dokumentarna serija kojoj vjerojatno nije potreban uvod. Dok Steven Avery i Brendan Dassey ostaju u zatvoru osuđeni za ubojstvo, Averyna nova odvjetnica Kathleen Zellner nastavlja potragu za pravdom i istinom o smrti Terese Halbach.

The Staircase

Supruga Michaela Petersona, Kathleen, umrla je 2001. nakon što je pala niz stepenice u njihovoj kući. Uslijedio je opsežan sudski postupak koji je pokušavao utvrditi je li Michael na neki način umiješan u njezinu smrt. S tim da se dokumentarni tim vraća kako bi intervjuirao svoju temu u više navrata, ovo je neobičan primjer praćenja slučaja u onome što se čini kao u stvarnom vremenu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime