Subota, 23 ožujka, 2024

Najbolji fiktivni tajni agenti svijeta: Bond, Bourne, Hawke i prijatelji

Ako ste pomislili da je James Bond jedini, na ovom mjestu ćemo razbiti predrasude i ponuditi popis ostalih tajnih agenata čije smo filmske avanture prigrlili u nešto manje nastavaka nego Bonda, ali nikad ne reci nikad, vrijeme je na njihovoj strani, da citiramo samog agenta

Bond. James Bond. Nije Kraljičin agent 007 sam.



Ako ste pomislili da ga poznatost čini jedinstvenim, na ovom mjestu ćemo razbiti predrasude i ponuditi popis ostalih tajnih agenata čije smo filmske avanture prigrlili u nešto manje nastavaka nego Bonda, ali nikad ne reci nikad, vrijeme je na njihovoj strani, da citiramo samog agenta.

Likovi iza “Bourneovih identiteta”, “Nemogućih misija” i sličnih zabavnih superakcijskih franšiza koje još uvijek traju itekako su jednako vrijedni ekvivalenti najpoznatijem svjetskom tajnom agentu. Njihove profile, atraktivnost, akcijsku staminu pokušat ćemo približiti po kriterijima koliko su cool.

Bilo da je riječ o akcijskim franšizama ili samo jednom filmu u kojem su specijalni tajni agenti ostavljali dojam i side-efekte na gledatelje takve da se njihovo mjesto u pop kulturi usvajalo i prepričavalo zviždeći melodije iz njihovih filmova:

  1. James Bond (1962. -)

Shaken, not stirred. Kraljičin tajni agent je postao eponimom pop kulturnog i modnog coola od prvog filma i status nije jenjavao do današnjih dana, brit pop prije brit popa.

  1. Ethan Hunt – Mission: Impossible (1996. -)

Hi tech zafrkant kojeg je zasad otjelovio samo Tom Cruise. On ne mijenja tijelo, ali ni navike biti uvijek korak ispred svojih protivnika ma koliko akcije bile nemoguće – nevjerojatno, užasno je zabavan.

  1. Jason Bourne – The Bourne Series (2002. -)

Amnesiac agent koji je po super sposobnostima i borilačkim vještinama prije upgrade Bonda nego njegova nova varijanta. Više odgovara Ethanu Hawkeu nego 007-ici.

  1. Nikita – La Femme Nikita (1990.)

Nikad nije dobila kino, nego TV franšizu, ali za špijunkom u visokim potpeticama se slinilo prije nego su Angeline Jolie i Scarlett Johansson postale dvostruke agentice. Fantastična premisa kreiranja lika i djela Nikite poslije je od sjajne Anne Parilaud postala Peta Wilson za američku TV publiku, ali kult je ostao.

  1. Jack Ryan – The Hunt for Red October/Patrit Games/Clear and Present Danger (1990.)

Iz nekog razloga ovaj se Tom Clancyjev agent nije ukorijenio nakon 90-ih, ali utjelovljenja Harrisona Forda bila su itekako uvjerljiva i predstavljala su svojevrsnu inauguraciju za Jasona Bournea.

  1. Derek Flint – Our Man Flint (1966.)

Njega ste morali obožavati u interpretaciji ciničnog i dovitljivog Jamesa Coburna kao karike koja nedostaje između Davida Carradinea, Charlesa Bronsona i Clinta Eastwooda.

  1. Harry Tasker – True Lies (1994.)

Ako je i za jednog agenta prava šteta što nije ponio serijal, onda je to Tasker. U fantastičnoj zabavnoj i komičnoj međuigri s Jamie Lee Curtis ovo je bio i ostao jedan od najzabavnijih superagentskih filmova.

  1. Evelyn Salt – Salt (2010.)

Možda je kao Lara Croft bila poznatija, a kao Mrs. Smith zavodljivija, ali Angelina Salt Jolie je „sve Charliejeve anđelice“ u jednoj. Dovoljno rečeno.

  1. Harry Hart – Kingsman: The Secret Service (2015.)

Retro cool ove vrste tajnog agenta trebao je reći kako nisu svi britanski agenti Bondalike. Ovaj je čovjek iz sjene koji vuče konce intrigantnih akcija. U prvom dijelu je briljirao, u kasnijima su ga razvodnili, ali Colin Firth kao novi Michael Caine drži ljestvicu uvjerljivosti visoko, visoko.

  1. Joe Turner – Three Days of the Condor (1975.)

U štrebersko analitičkoj varijanti Roberta Redforda ovaj je hiperintelektualni agent imao mnogo više potencijala od nagrađivanog filma.

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime