Petak, 9 kolovoza, 2024

Najbolji filmovi u prvoj polovici 2024.: Indie filmovi donose najbolje ideje

Ovi filmovi istakli su se svojom kreativnošću, snažnim pričama, vrhunskim glumačkim izvedbama i izvanrednom režijom

Niz odličnih filmskih ostvarenja koja su osvojila srca publike i kritike diljem svijeta tokom prve polovice 2024. donijela je kao i svake godine selekciju neočekivanih favorita, mahom probranih od strane nezavisnih studija. U ovom pregledu, fokusiramo se isključivo na kvalitetu djela, ostavljajući po strani žanrove i komercijalni uspjeh.



Predstavljamo top 10 najboljih filmova koji su se istaknuli svojom kreativnošću, snažnim pričama, vrhunskim glumačkim izvedbama i izvanrednom režijom. Pridružite nam se dok istražujemo filmska ostvarenja koja su obilježila prvu polovicu 2024. godine i koja će zasigurno ostaviti trag na svjetskoj filmskoj sceni po završetku iste.

1. Stopmotion (Robert Morgan)

Debitantski film britanskog redatelja koji kombinira stop motion animirane tehnike s igranim dijelovima o ženi koja zbog bolesti ne može završiti svoj stop motion crtić pa angažira kćer da odradi posao umjesto nje, ali tada počinje psihološki triler i premisa kada djevojka u priču uključi ‘Ash mana’.

2. Daddio (Christy Hall)

Minimalistička jarmouschovska glumačka međuigra Dakote Johnson i Seana Penna u road filmu o jednoj vožnji taksijem.

3. Do Not Expect Too Much from the End of the World (Radu Jude)

Jedan od kritičarskih darlinga prve polovice godine otkriva svijet filmskih location managera i njihovih intima s druge strane medalje.

 

4. Late Night With The Devil (Colin & Cameron Carines)

Kandidat za najbolji horor godine fokusira se na rekonstrukciji epizode popularnog TV talk showa iz 70.-ih kada ‘istjerivanje đavola’ iz djevojčice krene krivim smjerom.

5. The Beast (Bertrand Bonello)

Futuristički SF o vremenu kad AI briše ljudima osjećaje ne bi li ih sačuvala boli od loših prošlih romansa. Glavna ženska rola Lea Seydoux je predivna.

6. Civil War (Alex Garland)

Intrigantna premisa američkog građanskog rada iz Trump/Biden ere ispričana iz perspektive foto reportera.

7. Kinds Of Kindness (Yorghos Lathimos)

Kritičarski ljubimac ni pola godine poslije ‘Poor Things’ s istim glumačkim nositeljima koristi moment pričajući manje impresivni nadrealistički triptih.

8. Fall Guy (David Leitch)

U nedostatku romantiziranja ovakvih naivnih akcijskih 80.-es filmova romansa na filmskom setu između dvije vrste pravičnih outsidera u obliku kaskadera i redateljice je sezonsko osvježenje.

9. Inside The Yellow Cocoon Shell (Phạm Thiên Ân)

Lanjski canneski pobjednik vijetnamska je meditativna trosatna saga o nadrealnostima i životnom miru, nalik ‘Proljeće, ljeto, jesen, zima…proljeće’.

 

10. Hit Man (Richard Linklater)

Daleko od Linklaterova peeka ali pokazna vježba kako se i od šablona može uz kvalitetnog autora napraviti probavljivo djelo o lažnom plaćenom ubojici i njegovim romantičnim zavrzlamama.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime