Subota, 23 ožujka, 2024

Kako je pandemija produljila oscarovske šanse mnogim filmovima!

Donosimo kratki pregled filmova koji bi se trebali prikazati u siječnju i veljači, a koji još uvijekkonkuriraju za osvajanje prestižnog kipića. Naime, ovogodišnja ceremonija dodjele Oscara pomaknuta je, s tradicionalno krajem veljače, na 25. travnja! 

Krajem svake kalendarske godine, tradicionalno se puštaju u distribuciju filmovi koji u finišu sezone žele ostaviti najsvježiji dojam na kritičare i članove udruženja koji dodjeljuju najprestižniju filmsku nagrada – Oscar.
Oskarovski laureati poput Cameronovog ‘Titanica’, Jacksonova ‘Gospodara prstenova’ i ‘Million Dollar Baby’ Clinta Eastwooda, koji su u kina došli sredinom i krajem prosinca, često se navode kao najpoznatiji primjeri.



U novije vrijeme mnogi su pokušali izvesti takav podvig, no na kraju su završili praznih ruku. Izuzev 2017. godine i filma ‘Oblik vode’ Guillerma del Tora, koji je u zadnjih 13 godina jedini film koji je proglašen najboljim, a prikazan je tijekom prosinca.

Bez ‘konvencionalnog prosinca’ – ceremonija dodjele Oscara 25.4.

Ove godine Oscari nemaju ‘konvencionalni prosinac’, jer se razdoblje za potencijalno nominirane filmove produžava do veljače. Naime, i ceremonija dodjele Oscara pomaknuta na 25. travnja! Donosimo kratki pregled filmova koji bi se trebali prikazati u siječnju i veljači, a koji još uvijekkonkuriraju za osvajanje prestižnog kipića:

Palmer

Fisher Stevens apsolvirao je sve dijelove filmskog stvaralaštva, od kratkih do dugometražnih filmova, čak je i osvojio Oscara za dokumentarni igrani film “Uvala” 2009. godine. Novim filmom “Palmer” otkriva kino publici emocionalniju stranu Justina Timberlakea, koji glumi bivšeg zatvorenika. Nakon odslužene 12-ogodišnje kazne vraća se u rodno mjesto, gdje se slijedom okolnosti sprijatelji s jednim dječakom. Nakon kratkog vremena među njima se razvije odnos u kojemu stariji Timberlake preuzima ulogu zaštitnika i oca mlađem dječaku.

 

The Little Things

John Lee Hancock redatelj je koji se dokazao sjajnim biografskim filmovima poput “The Blind Side” i “Saving Mr. Banks”. Ovog se puta čini kako kreće u drugom smjeru, s fiktivnom triler pričom koju predvode trojica oskarovaca – Denzel Washington, Rami Malek i Jared Leto u glavnim ulogama. Može li ovo biti njegova nova šansa pred Akademijom i njegovim glasačima?

 

Land

Robin Wright ove se godine priključila respektabilnoj listi filmova koje su režirale žene i to dugometražnim prvijencem koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Sundanceu u siječnju. Ovo je potresna priča o potrazi jedne žene za smislom života u prostranoj i surovoj američkoj divljini. Wright je ujedno i glavna glumica a tumači ženu koja nakon nedokučivog događaja, postaje nesposobna da ostane povezana sa svojom okolinom.

 

Cherry

Nakon što su režirali film s najvećom zaradom svih vremena, “Osvetnici: Endgame”, braća Russo ‘vraćaju’ se u svijet realnosti. U vrtoglavoj odiseji romantike, rata, ovisnosti o drogama i kriminala, mladić (Tom Holland) trudi se pronaći svoje mjesto u svijetu. Žanrovski nedefiniran ‘Cherry’ je veliki korak za Hollanda u ozbiljne glumačke vode, jednako kao što je i za braću Russo bijeg od blockbustera.

 

United States vs. Billie Holiday

Lee Daniels nominiran je za Oscara za film “Precious” 2008. te je pokazao sposobnost da od svojih glumaca izvuče izvanredne uloge. S Androm Day u ulozi kultne pjevačice i njezine uloge u borbi za prava afroamerikanaca, film nije samo puka romantizirana biografija, već priča o Billie Holiday koju nismo poznavali toliko dobro. Film prati Billie tijekom njezine karijere, dok je na meti Federalnog odjela za narkotike, pod tajnom operacijom pod vodstvom saveznog agenta Jimmyja Fletchera, sa kojim je imala burnu vezu …

 

One Night In Miami

Jedna noć u Miamiju, izmišljeni je prikaz nevjerojatne noći na kojoj su se ikone pokreta za prava afro-amerikanaca, Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke i Jim Brown okupili raspravljajući o svojoj ulozi u pokretu za građanska prava i kulturnom prevratu 60-ih. Očekivanja su velika za ovaj redateljski prvijenac glumačke Oskarovke Regine King.

 

White Tiger

Ambiciozni vozač (Adarsh ​​Gourav) bogatog indijskog para (Priyanka Chopra Jonas i Rajkummar Rao) koristi svoju pamet i lukavost kako bi pobjegao od siromaštva i postao poduzetnik. ‘Bijeli tigar’ zasnovan je na najprodavanijem romanu Aravinda Adige. Adaptirani scenarij i režiriju potpisuje Ramin Bahrani.

 

The Mauritanian

Na temelju najprodavanijih memoara NY Timesa “Dnevnik Guantanamo” Mohamedoua Oulda Slahija, ovo je istinita priča o Slahijevoj borbi za slobodu nakon što ga je američka vlada uhvatila i smjestila u logor Guantanamo bez optužbe i suđenja. Izgubivši svaku nadu, Salahi pronalazi saveznike u braniteljici Nancy Hollander (Foster) i njezinoj suradnici Teri Duncan (Woodley). Zajedno se suočavaju s bezbroj prepreka u očajničkoj potrazi za pravdom. Njihovo kontroverzno zagovaranje, zajedno s dokazima koje je otkrio vojni tužitelj, potpukovnik Stuart Couch (Cumberbatch), na kraju otkriva šokantnu i dalekosežnu zavjeru. Tahar Rahim, Benedict Cumberbatch i Jodie Foster predvode sjajnu glumačku ekipu pod redateljskom palicom oscarovca Kevina Macdonalda.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime