Utorak, 2 travnja, 2024

Predstavljen jubilarni ZagrebDox: Izvanredan filmski program i novi izvršni direktor

ZagrebDox se uspješno pozicionirao na prestižnoj listi svjetskih festivala koji imaju utjecaj na nominacije za godišnju nagradu Europske filmske akademije

Najava 20. izdanja ZagrebDoxa, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, održana je u atmosferi istinskog slavlja. Od ideje Nenada Puhovskog, ovaj zagrebački festival brzo se profilirao kao jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih festivala posvećen dokumentarnom filmu. Festival će se održati od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema. Nakon uvodnog izlaganja osnivača, glavnog selektora i direktora festivala Nenada Puhovskog, uslijedila je i prva u nizu iznenađenja, predstavljena u WOW baru Kaptol Boutique Cinema. Puhovski je također najavio promjenu u vođenju festivala ZagrebDox.‘U ekipi ZagrebDoxa, dogovorili smo se da od sada razdvojimo direktorsku poziciju na dvije – izvršnog direktora koju preuzima kolega Hrvoje Pukšec, te umjetničkog direktora, koju ću i dalje obavljati ja. Ova podjela, uobičajena u većini suvremenih filmskih festivala, omogućit će bolje i efikasnije vođenje festivala i nošenje s budućim festivalskim izazovima.’ istaknuo je Nenad Puhovski.

Suradnja Puhovskog i Pukšeca donijela značajne rezultate i nove izazove

Posljednjih godina, suradnja između Puhovskog i Pukšeca donijela je značajne rezultate. ZagrebDox se uspješno pozicionirao na prestižnoj listi svjetskih festivala koji imaju utjecaj na nominacije za godišnju nagradu Europske filmske akademije. Tijekom pandemije, ZagrebDox je uspio vratiti publiku u kina, koja je privremeno izbjegavala kino dvorane. Također, nova produkcijska ekipa uspjela je ostvariti sve ove uspjehe.

‘ZagrebDox je kulturna manifestacija koja vrvi potencijalima i koja se ni izbliza nije iscrpila u ovih dvadeset godina svog postojanja’ izjavio je je novi izvršni direktor festivala. ‘Hvala gospodinu Puhovskom na povjerenju, ali hvala na povjerenju i svim kolegama bez kojih se ovako velik i značajan festival ne bi mogao realizirati. Čeka nas puno izazova u budućnosti, mnoge ćemo si i sami visoko postaviti jer drugačije niti ne znamo.’ U nastavku obraćanja Hrvoje Pukšec je zahvalio svim sponzorima i pokroviteljima, posebno zahvalivši Atlanticovom Barcaffeu bez čijih ‘rijeka ispijene kave’ festival sigurno ne bi bilo moguće ostvariti. U opuštenom i nasmijanom tonu izvršni je direktor onom umjetničkom u ime produkcijskog tima predao i znakovito simpatičan poklon – traper košulju s logom ZagrebDox-a.

Paneli o različitim društvenim temama od deepfake tehnologije do radničkih prava

Sljedeća se prisutnima obratila Dina Pokrajac, članica selekcijske komisije te voditeljica DoXXL-a i posebnih događanja. Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha s povratkom ovog panel programa koji je sa svojim stručnim gostima tematski proširio i produbio te dao dodatnu vrijednost samim projekcijama, jednakim se pravcem odlučilo ići i ove godine. ‘U sklopu participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela o raznim relevantnim temama: od zloupotreba deepfake tehnologije do erozije radničkih prava, od posljedica seksualnog nasilja i traume kao ključa iscjeljenja do pronalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu.

Dokumentarni filmovi poznati su po tome da otvaraju teme s kojima se društvo još nije spremno suočiti ili s njima nije dovoljno upoznato te pridonose kolektivnoj perspektivi društvenih problema. Stoga imaju važnu ulogu kao savjest i korektiv društva ali i kao svojevrsni prognostičar društvenih promjena. Od stotinjak filmova na ZagrebDoxu bilo je teško odabrati samo njih pet koji će poslužiti kao uvod u opširnije diskusije, no pri odabiru vodili smo se upravo gore navedenim kriterijima.’ izjavila je Dina Pokrajac.

Edukacija filmskih profesionalaca

Jedna od novosti na ovogodišnjem ZagrebDoxu je usmjeravanje Pro segmenta festivala prema filmskim profesionalcima. Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa Pro usmjereno je na detaljno istraživanje dokumentarnih serija. Od razmišljanja o konceptima, izgradnje interesa u audiovizualnom okruženju, različitih pristupa produkciji do modela distribucije i promocije, Pro segment nudi širok spektar tema. S obzirom na broj prijava i raznolikost projekata, čini se da će i filmski profesionalci doživjeti nezaboravno izdanje festivala!

Više o ovogodišnjem segmentu namijenjenom filmskim profesionalcima ispričala je producentica Vanda Volić: ‘ZagrebDox Pro edukativna i razvojna radionica ove godine u fokus stavlja dokumentarne serijale, kao prva među sličnim programima usavršavanja u ovom dijelu Europe koja se bavi tim formatom.

Cilj je ovog programa pomoći autorima odabranih dokumentarnih serijala u njihovom razvoju, ali i približiti mogućnost da ih predstave televizijama, producentima, financijerima i distributerima. U tome im kroz ZagrebDox Pro radionicu pomažu mentori kao i razni predavači i kolege, zato smo iznimno zadovoljni što smo u tim ulogama uspjeli okupiti trenutno najvažnije aktere u svijetu dokumentarnih serijala, profesionalce s BBC-a, Al Jazeera-e, HBO-a i HRT-a kao i istaknute autore iz Hrvatske i inozemstva.’

Prikaz najboljih svjetskih dokumentaraca 

Na medijskim događanjima ZagrebDoxa, posebna pažnja uvijek je usmjerena na tradicionalnu prezentaciju filmskog programa, koju uvijek s nadahnućem predstavlja Nenad Puhovski, ključna figura bez koje ZagrebDox ne bi postojao. U skladu s ovogodišnjim vizualom festivala, čini se da je ZagrebDox ove godine postigao ono što mnogi uvijek žele, ali rijetko uspijevaju – prikazati najbolje od najboljeg što suvremeni svjetski dokumentarni filmovi imaju ponuditi. 

‘Za razliku od prijašnjih godina kada smo ovdje prezentirali program po njegovim sekcijama, ove godine naša festivalska „žetva“ je bila toliko dobra – pobjednici Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena, Thessalonikija – da smo se odlučili ograničiti samo na njih’, zaključio je Nenad Puhovski.

Stotinu i dva filma koji će biti prikazani tijekom osam dana ovogodišnjeg ZagrebDoxa zasigurno predstavljaju najbolji izbor za vjernu publiku ovog festivalskog događaja. Organizatorima je neradna srijeda omogućila da u program uključe dodatne projekcije, što je rezultiralo sloganom festivala: “s birališta u gledalište!” Gledatelje tamo očekuje vrhunska selekcija suvremene svjetske dokumentarne produkcije.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime