Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Još nas mjesec dana dijeli do jubilarnog dvadesetog ZagrebDoxa!

ZagrebDox u svom dvadesetom izdanju donosi neke od najzanimljivijih novih naslova, uključujući svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere

ZagrebDox je otvorio svoja festivalska vrata prvi put 21. veljače 2005. godine s filmom ‘Bijeli dijamant’ velikog Wernera Herzoga. Taj dan označio je početak putovanja ovog festivala dokumentarnog filma. Svojim prvotnim prikazivanjem jednog od Herzogovih remek-djela, ZagrebDox je postavio visoke standarde za buduće izdanje. Ovogodišnje dvadeseto izdanje obećava sjajne naslove i uzbuđenje koje samo festival poput ZagrebDoxa može pružiti. Svi ljubitelji dokumentarnog filma s nestrpljenjem očekuju početak festivala za samo tridesetak dana.



20 godina postojanja, više od 1700 prijava filmova i 350 000 posjetitelja 

Osnova dvadesetog ZagrebDoxa sastoji se od više od 1700 prijava filmova, od kojih je čak šezdesetak hrvatskih dokumentarnih ostvarenja. Ovaj festival je evoluirao iz projekta pokrenutog od strane nekoliko strastvenih dokumentarista pod vodstvom Nenada Puhovskog, pretvarajući se tijekom dva desetljeća u ključno mjesto suvremene dokumentaristike kako u regiji tako i širom svijeta.

ZagrebDox se ističe kao jedan od samo četrdesetak festivala diljem svijeta čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu Europske filmske akademije u kategoriji dokumentarnog filma. Osim toga, ovaj festival je privukao impresivnih 350 000 posjetitelja do sada, prikazavši više od 2800 filmova na gotovo 3000 projekcija. Također, ZagrebDox je bio domaćin više od 6500 inozemnih i domaćih gostiju, među kojima su bili filmski autori, profesionalci i novinari.

Novi vizuali, stotine filmova i uzbudljivi programi!

ZagrebDox u svom dvadesetom izdanju donosi neke od najzanimljivijih novih naslova, uključujući svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere. No prije nego što se započne s prikazivanjem filmova, važno je istaknuti novu estetiku festivala! Nova web stranica uskoro će biti dostupna, ali već sada možemo uživati u novim vizualima! Klasja Habjan, Zita Nakić i Andrea Šumberac, poznate kao Klasja, Zita & Andrea, osmislile su kreativan, zabavan i vizualno privlačan identitet koji anticipira najbolje što nas očekuje ovog travnja. Sa više od stotinu filmova, brojnim gostima i uvođenjem novog segmenta – ZagrebDox Pro u industriji, festival donosi niz razloga za velika očekivanja publike i optimizam organizatora.

Pobjednici najprestižnijih svjetskih festivala stižu u Zagreb

Dvadeseti ZagrebDox, koji će se otvoriti 14. travnja u Kaptol Boutique Cinema kinima, još uvijek čeka otkriće filma koji će zauzeti počasno mjesto, ali već se zna da će publika u Zagrebu imati priliku vidjeti pobjednike s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala. Canneski pobjednik ‘Four Daughters’ redateljice Kaouther Ben Hanije, koji je također bio nominiran za ovogodišnjeg Oscara, bit će među prikazanim filmovima. Dvostruki pobjednik IDFA-e, najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, ‘1489 Shoghakat Vardanyane’, dolazi u Zagreb s duboko intimnom osobnom pričom. S Berlinalea stiže iznimno zanimljiv i kontroverzan film ‘No Other Land’, nagrađen dvjema nagradama, ali koji je također izazvao prijetnje smrću hrabrim autorima. Sa sjevera Europe dolazi norveški ‘A New Kind of Wilderness’ redateljice Silje Evensmo Jacobsen, koji je osvojio žiri ovogodišnjeg Sundancea. Slično, film ‘Bottlemen’ redatelja Nemanje Vojinovića osvojio je srca žirija u Sarajevu, gdje je prošle godine dobio tamošnje priznanje Srce.

Nakon uzbuđujućih nagovještaja filmova koji će nas dovesti do dvadesetog rođendana ZagrebDoxa, festival je u punom zamahu pripreme za još jedan intrigantan segment – ZagrebDox Pro, koji se fokusira na dokumentarne serijale. Autorske ekipe iz cijelog svijeta prijavile su svoje projekte, a šest odabranih timova imat će priliku tijekom pet dana intenzivno učiti, razmjenjivati iskustva i upijati znanje od relevantnih stručnjaka, kako domaćih tako i stranih, koji posjeduju bogato iskustvo u produkciji dokumentarnih serija. ZagrebDox se i ovoga puta ističe kao pionir u svijetu dokumentarnih filmskih festivala, pružajući nove mogućnosti i poticaje za razvoj ove vrste produkcije.

Fotografije: PR 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime