Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Sam u kući u stvarnosti: Youtuberi isprobali Kevinove podvale i evo kako su prošli!

Jeste li se ikad zapitali kako bi domišljati Kevinovi trikovi funkcionirali u stvarnom svijetu? Zašto mnogi smatraju kako je film "Sam u kući" zapravo "dječja" verzija filma "Umri muški" i da bi trebao biti zabranjen za djecu?

Upozorenje: Ne isprobavajte ovo kod kuće!



Bez obzira volite li “Sam u kući” ili vam se želudac okrene svakog prosinca kada vidite neizostavnu najavu ovog filma, sigurno svi znate kako Kevin svakog Božića (pa tako i ove godine) uspješno brani kuću od provalnika.

O čemu je riječ u filmovima?

Ne znate o čemu je riječ samo ako ste posljednjih trideset godina živjeli ispod kamena, no ipak vam donosimo i kratki sažetak: Kevin McCallister dječak je od osam godina čija je obitelj, zajedno s bližim rođacima, za Božić isplanirala tradicionalno putovanje. Budući da ih je puno, u jutarnjoj strci uz mix predbožićne i putne groznice, na dan putovanja Kevina – zaborave! Ostao je sam u kući. U vrijeme blagdana svi letovi su bukirani te se obitelj ne može vratiti isti dan. Kevina, čini se, to ne brine te se počinje zabavljati sve dok… Sve dok oko njegova doma ne počnu prtljati provalnici koji su uvjereni kako nema nikoga u kući.

Odlučan da obrani svoju kuću mudri Kevin snalažljivo i uz puno mašte iskoristi svoje igračke te od dostupnih kućanskih predmeta kreira razne prepreke i klopke… Niže se zamka za zamkom te je uskoro jasno kako su se provalnici namjerili na krivu kuću, točnije – na krivog dječaka.

Film vs. stvarnost

Jeste li se ikad zapitali kako mu to polazi za rukom? Funkcioniraju li njegovi domišljati trikovi i složene zamke u stvarnom svijetu?

“Sam u kući” zapravo je “dječja” verzija filma “Umri muški”. Film čak i ne bi trebao biti za djecu! Zašto?

Sad kad je prošao još jedan Božić kojeg je Kevin proveo sam kod kuće (kao uostalom i mnogi od nas, srećom ipak u drugačijim scenarijima), vrijeme je da saznamo odgovore, a za one koje žele znati više tu su i 6 sjajnih filmova za koje nikad ne biste rekli da su – božićni klasici!

Zakoni fizike

YouTuberi iz Vsauce tima otkrili su kako zamke iz filma nisu niti malo bezazlene. Naprotiv, neke od njih prilično su opasne. Navodno su kante pune boje koje obješene na uže neželjene goste dočekaju udarcem u glavu, kao i željezna poluga koja provalnika udari u prsa, iznimno opasne, dok zagrijavanje kvake iznutra ne bi zagrijalo vanjsku stranu – što je još gore – vjerojatno bi se vrata zapalila.

Iako su u filmu prikazani komično, zaključak je kako su Kevinovi trikovi zapravo puno – strašniji. Drugim riječima, da su u filmu funkcionirali stvarni zakoni fizike, čak i da je mali genijalac, Kevin sve te klopke ne bi uspio kreirati u tako brzom vremenskom roku. Osim toga, kad bi mu čak i uspjelo napraviti neke od njih – velika je šansa da bi provalnici prošli znatno lošije. Vjerojatno bi morali potražiti hitnu pomoć te bi svakako puno prije odustali od pokušaja provale. I da, Kevin bi vjerojatno i zapalio kuću – nekoliko puta.

Evo i kako bi to funkcioniralo – uz znanstvena pojašnjenja te testirane rekreirane zamke u kontroliranim uvjetima:

Naslovna fotografija: službeni vizual

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime