Subota, 23 ožujka, 2024

Sve o novim pravilima Akademije za dodjelu Oscara sljedeće godine

Donosimo pregled svih novosti koje je američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti donijela vezano uz dodjelu najprestižnije filmske nagrade na svijetu

Akademija filmske umjetnosti i znanosti uvela je promjene u kategoriji najboljih originalnih partitura za Oscare sljedeće godine. Kako bi ispunila uvjete za prijavu, dosad je bilo pravilo da partitura obuhvaća najmanje 60 posto ukupne glazbe u filmu (ostatak glazbe mogao se sastojati od novih ili starih pjesama koje nisu bile dio izvorne partiture.) Od sada partitura treba činiti samo 35% ukupne glazbe u filmu.



No, to je samo jedna od nekoliko izmjena pravila za predstojeću 94. godišnju dodjelu Oscara, a o izmjenama je glasao Akademijin upravni odbor.

Na snagu su stupila nova pravila i promjene

U kategoriji najboljih izvornih pjesama od sada se neće moći prijaviti više od pet pjesama iz filma. Prije toga nije postojalo ograničenje broja pjesama koje su se mogle prijaviti, a da su iz filma. I dalje ne mogu biti nominirane više od dvije pjesme iz filma, kao i prije.

Kao što je ranije najavljeno, razdoblje prijava za razmatranje nominacija za Oscare vratit će se na standardni rok do 31. prosinca. Igrani film mora biti objavljen između 1. ožujka i 31. prosinca prethodne godine kako bi se kvalificirao za prijavu.

Ovo su promjene u drugim kategorijama:

U kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, kratkometražnog animiranog filma i kratkometražnog akcijskog filma uživo, uži izbor proširit će se sa 10 na 15 filmova.

U kategoriji zvuka održat će se preliminarni krug glasanja za nagradu kako bi se utvrdio uži izbor od 10 filmova. Prije glasovanja o nominacijama, članovi podružnice zvuka bit će pozvani na prezentaciju postignuća koja su ušla u uži izbor, slično procesu u kategorijama vizualnih efekata i šminke i frizure.

U kategoriji međunarodnog igranog filma ključne izmjene pravila, donesene u preliminarnom krugu glasanja za 93. nagradu i odobrene u siječnju 2021., ostaju nepromijenjene. To uključuje prošireni uži izbor na 15 filmova, a članovi iz svih podružnica Akademije pozvani su da se odluče i sudjeluju u preliminarnom i nominacijskom krugu glasanja.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime