Subota, 10 veljače, 2024

Velik broj hrvatskih filmova stiže na Netflix!

Netflix će uskoro predstaviti opsežnu ponudu domaćeg filmskog sadržaja, čime će dati priliku domaćim autorima da svoje filmove plasiraju na globalnoj razini

Hrvatska filmska industrija ostvarila je značajan korak naprijed prema globalnoj publici putem najveće streaming platforme, Netflix. Ovaj potez označava povijesni trenutak za hrvatsku kinematografiju, omogućujući širok pristup domaćim filmovima na svjetskoj razini. Netflix će uskoro predstaviti opsežnu ponudu domaćeg filmskog sadržaja, čime će dati priliku domaćim autorima da svoje filmove plasiraju na globalnoj razini. Već ovog tjedna, korisnici Netflixa u Hrvatskoj imaju priliku uživati u dva najgledanija recentna naslova iz hrvatske kinematografije.Prvi je dugometražni animirani film ‘Cvrčak i Mravica’, koji je u hrvatskim kinima privukao više od 75 tisuća gledatelja i koji je postao dostupan na Netflixu od prošlog tjedna. Također, od ovog tjedna na Netflixu je dostupna i komedija ‘Marginalci’ redatelja Ljubomira Kerekeša, najveći prošlogodišnji domaći kino hit koji je u kinima pogledalo gotovo 55 tisuća gledatelja.

‘Cvrčak i Mravica’ kao jedno od najboljih filmskih otvaranja u novijoj hrvatskoj povijesti

‘Cvrčak i Mravica’ nudi osvježavajući pogled na klasičnu priču, a ujedno je i prvi hrvatski animirani film rađen u 3D tehnici animacije koji je po mnogočemu jedinstven i važan projekt moderne hrvatske kinematografije inovativnog studija Diedra iz Zagreba, u koprodukciji Zagreb Filma. Glasove glavnim likovima u filmu posuđuju Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Hrvoje Kečkeš, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Damir Martinović Mrle i drugi, dok su songovi djelo Gordana Muratovića, poznatijeg kao Coco Mosquito. Redatelj filma je Luka Rukavina. Film prati avanture Cvrčka koji sanja o glazbenoj karijeri i Mravice koja mu pokušava pokazati vrijednosti marljivog rada.

‘Cvrčak i mravica’ je film domaće produkcije koji će se još godinama prikazivati u sklopu organiziranih i školskih projekcija i već ga sada možemo svrstati među najbolja filmska otvaranja u novijoj hrvatskoj povijesti. Koliko je ovaj film važan i potreban za hrvatsku kinematografiju te širenje filmske i općenito audiovizualne kulture te specifičnih znanja vezanih uz audiovizualno stvaralaštvo, dokazuju brojne reakcije djece koja su ga već pogledala u kinima, ali i njihovih odgojitelja i roditelja. 

Stižu ‘Marginalci’ i još nekoliko naslova

S druge strane, ‘Marginalci’ su u kinima diljem Hrvatske ispisali povijest domaće kinematografije kao prvi niskobudžetni nezavisni film koji je je postao veliki kino hit te najgledaniji domaći film 2022. godine.  Radi se o komičnoj priči produkcije Kerekesh Teatra i Ljubomira Kerekeša koja na iznimno zabavan i duhovit način prikazuje život grupe ljudi na rubu društva koji se bore s vlastitim demonima i traže svoje mjesto pod suncem. U filmu ‘Marginalci’, između ostalih, glume Ljubomir i Jan Kerekeš, Ana Begić Tahiri, Ksenija Marinković, Draško Zidar, Marija Krpan i Mijo Pavelko.

Pored navedenih naći će se i slijedeći naslovi: ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’, ‘Šegrt Hlapić’, ‘Svećenikova djeca’, ‘Koja je ovo država’, ‘Sonja i bik’, ‘Moj dida je pao s Marsa’, ‘Maršal’, ‘Ustav Republike Hrvatske’, ‘Ufuraj se i pukni’ i ‘Kauboji’ koji će uskoro biti dostupni korisnicima Netflixa u Hrvatskoj.

 
Ugovoreni portfelj između Blitz grupe i Netflixa označava važan trenutak za domaću kinematografiju koji ne samo da će snažno utjecati na ‘vidljivost’ i prepoznavanje domaćega filma, već će i pomoći razvoju hrvatske kinematografije i oporavku cjelokupne industrije stvarajući nove prilike za kreatore sadržaja i producente. Ovim plasmanom odabranog sadržaja na najvećoj globalnoj streaming platformi ostvareno je dodatno priznanje i aprecijacija domaćeg sadržaja a hrvatski filmovi dobivaju priliku dosegnuti široku publiku.
 
Blitz grupa, vodeća filmska kompanija u regiji koja je preko trideset godina posvećena distribuciji i produkciji kvalitetnih filmskih sadržaja, ovim je postignućem potvrdila status lidera. Kroz desetljeća, Blitz je bio odgovoran za distribuciju gotovo 140 filmova domaće produkcije, s ukupno ostvarenih više od 2,36 milijuna gledatelja, što čini 71% ukupnog broja gledatelja domaćih filmova od 1999. godine, kada je grupa krenula s distribucijom domaćeg filma.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime