Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Vojska mrtvih – agresivna akcijska ekstravagancija koja će vas zabaviti

Film je prvenstveno zabavan i nepretenciozan. Više ga pokreću njegove akcijske bravure nego ostali elementi poput dijaloga i likova

Nakon što je HBO nedavno objavio redateljsku verziju “Lige pravde” Zacka Snydera, ovaj marljivi i talentirani filmaš prebacuje se od jednog do drugog streaming servisa. Na redu je Netflixova premijera Snyderovog filma “Vojska mrtvih” koja se dogodila proteklog vikenda.



I, naravno, male su šanse da se zombi film koji ima u naslovu riječ ‘… mrtvih’ ne uspoređuje s velikim Georgeom A. Romerom. No, Snyderova filmografija uključuje već jedan film o živim mrtvacima, jedini dobar re-make Romerovog klasika u njegovoj verziji filma “Zora mrtvih“ iz 2004.

Novi akcijski film za ljubitelje Snyderova opusa

Dakle, podudara li se novi film sa djelom samog Romera? Da i ne. Postoje elementi ove agresivne akcijske ekstravagancije koji su sjajno zamišljeni i izvršeni. Postoje i teme koje su nebitne i likovi koji su nevjerojatno plosnati – da, čak i za film poput ovog kojem je glavni lik rijetko jak adut. Ipak, film donosi ono što obećava u naslovu, što je možda sve što je potrebno ljubiteljima Snydera i onima koji traže novi akcijski film u eri kada se još uvijek čini da su svi veliki blockbusteri odgođeni.

“Vojska mrtvih” otvara se scenom koja uključuje mega-tajni vojni prijevoz koji se sudara s parom mladenaca na autocesti kroz Nevadu. Dijalog otkriva da je vojni konvoj nedavno došao iz područja 51 i da je njihov nedefinirani teret toliko opasan da vojno oružje neće imati velikog utjecaja na njega. Kad se kontejner u kojem se nalazi taj smrtonosni teret ošteti i otvori, vojnici koji su preživjeli nesreću pretvore se u zombije, prije nego što se popnu na brdo – kako bi usmjerili pogled na slijedeću žrtvu, grad grijeha – Las Vegas.

Jedna od najboljih špica nekog recentnog filma

Preko obrade Elvisovog klasika “Viva Las Vegas”, Snyder prezentira jednu od najboljih špica nekog recentnog filma, u obliku montaže pokolja koja se prilično brzo dogodila. Zombi djevojke u toplesu proždiru muškarca u kadi; zombiji pretvaraju podove kasina u svoja igrališta; vojska dolazi kako bi izvukla što više preživjelih prije nego što cijeli grad biva zazidan i zatvoren. Špica nas, također, upoznaju s našim glavnim igračima, uključujući Warda (Dave Bautista), Cruza (Ana de la Reguera) i Vanderohea (Omari Hardwick) – tri vojnika s nemogućim ciljem i puno sreće. Iako su se, nakon bijega iz grada, vratili regularnim životima – dok vlada raspravlja što učiniti s kraljem zombija koji vodi kockarnicu Olympus.

Kad mu imućni čovjek po imenu Tanaka (Hiroyuki Sanada) dođe s prijedlogom: Ward je vrlo zaintereesiran. U trezoru ispod Las Vegasa nalazi se 200 milijuna dolara. Ward trena okupiti tim, uzeti novac i izaći prije nego što vlada nuklearnim oružjem uništi cijeli grad. Wardova epika, pri tome, može zadržati 50 milijuna dolara. Ward se ponovno okuplja s Cruzom i Vanderoheom, a trio potom sastavlja “Wardovih 11”, uključujući stručnjaka za zaštitu i sefove (Matthias Schweighöfer), lovca na zombije (Raúl Castillo), pilota helikoptera (Tig Notaro), jednog od Tanakinih ljudi (Garret Dillahunt), te na kraju i njegovu kći Kate (Ella Purnell). 

Unatoč trajanju od 2 i pol sata, “Vojska mrtvih” namjerno je jednostavan film koji vrlo dobro spaja žanrove filma pljačke i zombi filma. Snyderov scenarij ima dovoljno inovacija u oba žanra, iako bi volio da u samoj radnji postoji nešto više od same pljačke, nego sama linearna priča od A do Z(ombie) i pokušaj ponovnog povratka u L.A. Ponekad se čini da je radnja “Vojske mrtvih” običan kostur na kojemu se dodaju akcijske scene umjesto nečega što je samo po sebi novo, pametno i inovativno. Stalno sam čekao preokret ili iznenađenje koje zapravo nikad nije došlo.

Neki od zombija imaju veći karakter od ljudi…

Također, pomoglo bi da se nedostatak inventivnosti u priči nadoknadi zanimljivijim likovima, ali ovi su nevjerojatno plitki i šablonizirani, čak i za žanr “zombi akcije”. Gotovo svaki lik u filmu mogao bi se u potpunosti definirati s najviše tri riječi. Primjerice, Ward je otac, kuhar i vojnik, i to je sve što netko zna o njemu. Bautista, karizmatični i podcijenjeni glumac, bori se da se osjeća trodimenzionalno, ali bolje se snalazi od De la Reguere ili Hardwicka, koji oboje nemaju gotovo nikakav osobni karakter. Za razliku od pomoćnih igrača koji kradu fokus s glavnih likova koji filmu daju određenu energiju, posebno ulogama koje daju Dillahunt, Schweighöfer i Arnezeder, koji su svi sjajni.
Ali zašto ne biste dali svima malo osobnosti? Neki od zombija u filma imaju veći karakter od ljudi. Također, postoji osjećaj da se Snyder poigrava s političkim i aktualnim temama, poput COVID-a ili krize vlasti, a da nema puno toga reći o bilo kojoj od njih; zidovi i granice koji razdvajaju ljude, provjeravanje temperature kao test jeste li zaraženi i propast američke ekonomije. Pogotovo jer Snyder je i redatelj i scenarist i producent pa čak i vrlo dobar direktor fotografije, te je imao potpunu kreativnu slobodu da kreira svaki detalj ovog filma.

Pa, što je onda vanserijski u “Vojsci mrtvih”? Film je prvenstveno zabavan i nepretenciozan. Više ga pokreću njegove akcijske bravure nego ostali elementi poput dijaloga i likova. Jasno je da su nadahnuti modernim filmovima i serija o “brzom i snažnom zombiju” poput “Svjetskog rata Z” ili “28 dana kasnije” te imamo obične ali i ‘super’ zombije. Također postoje trenuci kada Snyderova velika ludost ima blijeskove zahvaljujući scenografskoj ambiciji i spremnosti glumačke ekipe da odu bilo gdje ih priča vodi. Nezaboravni zombi tigar, neobična vrsta dinamike između kralja i kraljice ‘nemrtvih’ koja oblikuje radnju, sjajna sekvenca koja uključuje upotrebu zombija za izbjegavanje zamki do sefa – to su neke od zabavnih, pametnih dijelova koje održavaju “Vojsku mrtvih” na životu. Sasvim ih je dovoljno vas drže zainteresiranim za ovaj vizualno atraktivni uradak, čak i ako ste očekivali puno više.

‘Vojsku mrtvih’ pogledajte na Netlixu.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime