Srijeda, 17 srpnja, 2024

Započeo je Slano Film Days: Najavljene brojne projekcije i gostovanja poznatih filmaša

Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days ponaosob, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene

U prekrasnoj, intimnoj atmosferi vrta Ville Riva u Slanom održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali svi sudionici i gosti Slano Film Days, jedinstvenog formata događanja posvećenih filmu koji povezuje filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Kroz sljedećih će pet dana Slano postati mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija, a održat će se i večernje projekcije nagrađivanih filmova gostujućih svjetskih autora.Prisutnima se obratio direktor Slano Film Days,  Miro Purivatra, koji je na početku svog obraćanja pozdravio sve goste i sudionike;  redatelje Alfonsa CuarónaPaweła PawlikowskogMichela FrancaJuhoa KuosmanenaEliu SuleimanaOgnjena Glavonića, redateljicu Lili Horvát, direktora fotografije Michaela Seresina i utjecajne predstavnike filmske industrije Christiana Jeunea, programskog direktora i zamjenika generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producenticu Emilie Georges, producenticu i izvršnu direktoricu Timku Grin, predsjednicu Međunarodnog udruženja casting direktora.

Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days ponaosob, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene; glumice i glumci Era BalajMilica JanevskiSaško KočevAnuša KodeljaLidija KordićBoris LerGoran Marković i Anita Ognjanović, redateljice i redatelji  Ivan BakračBlerta BasholliDina Duma,  Urša Menart i Vladimir Tagić te snimateljice Milica DrakulićDubravka Kurobasa i Maja Radošević.

Slano je mjesto susreta filmskih autora i mjesto inspiracije

‘Želja nam je stvoriti mjesto u kojem će biti moguće razgovarati o filmu bez pritiska natjecateljskih programa, želimo da ovo bude mjesto gdje se filmski autori susreću i inspiriraju jedni druge. Koncept je vrlo jednostavan, mladi, ali već dokazani redatelji, glumci i snimateljice susreću se s prominentnim filmskim autorima i filmskim profesionalcima.  Moja supruga i ja živimo u Slanom i želja nam je dati svoj doprinos da Slano zaživi kao mjesto susreta filmskih autora. Zahvaljujem svim Slanjanima koji su u ovih petnaest godina učinili da se u Slanom osjećamo kao doma. Posebno zahvaljujem  načelniku Općine Dubrovačko primorje Nikoli Knežiću i županu Dubrovačko – neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću koji su doprinijeli tome da smo svi mi večeras tu’, izjavio je Miro Purivatra.

Nakon konferencije za medije održana je i prva ovogodišnja filmska projekcija na Slano Film Days i to filma, jednog od najvećih redatelja današnjice, Alfonsa Cuaróna, Djeca čovječanstva, s Clive Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Prije projekcije gledateljima se obratio redatelj, peterostruki Oscarovac: ‘Čast  je i privilegij biti dijelom ovog festivala, hvala vam svima što ste došli na ovu projekciju, duboko sam počašćen što će se moj film prikazati na ovako prekrasnom mjestu.’

Prijateljstvo Mira Purivatre i Alfonsa Cuaróna seže još u 1995., godinu. Naime, te je godine Cuarón došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film Mala Princeza te ga prikazao pred 900 učenika sarajevskih škola. Riječima Mira Purivatre, Cuarón je riskirajući svoj život, tada pokazao ne samo hrabrost i karakter, nego i ljubav prema filmu.

Fotografije: JOHN PAVLISH 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime