Subota, 23 rujna, 2023

ZLATNI DEČKO (Ognjen Janković): Ušminkana romansirana priča o srpskom malom Maradoni

Priča je to malom Maradoni, Denisu Markoviću, talentiranom mladom srpskom nogometašu u čiji se vrtoglavi rollercoaster život nakon blitzkrieg uspjeha miješaju sumnjivi tipovi, menadžeri, obećanja, sponzoruše, lajne bijelog i žutog, dok mladac postaje "janje za klanje"

Na valu superhajpa oko drugog dijela “Vrućeg vjetra”, da ti pamet stane kino brojki “Tome” i uzburkavanja Dragojevićevih “Nebesa” u regionalna kina stigao je novi srpski potencijalni hit film. U vrijeme pisanja ovog osvrta kuca prema 200.000 gledatelja, dok se kino premijera u Hrvatskoj očekuje za koji dan.Priča je to malom Maradoni, Denisu Markoviću, talentiranom mladom srpskom nogometašu u čiji se vrtoglavi rollercoaster život nakon blitzkrieg uspjeha miješaju sumnjivi tipovi, menadžeri, obećanja, sponzoruše, lajne bijelog i žutog, dok mladac postaje “janje za klanje”.

Trgovanje ljudima u nogometu postavljeno je i dalje kao trgovanje ljudima

Ispričana iz pokušaja razumijevanja uspona i padova, perspektiva te nesnalažanja mladog čovjeka u društvu koje na marginama najpopularnijeg sporta današnjice na Balkanu nudi varijante uspjeha, priča “Zlatnog dečka” osim portretnog i karakternog krimi filma u načelu vrlo točno i razgovijetno funkcionira kao osuda i kritika društva koje mlađanima nudi brzopotezni uspjeh i streloviti pad. Ogromno ništa mimo lihvarskog menadžmenta nad emo prazninama mladog čovjeka. Cilj opravdava sredstvo, a trgovanje ljudima u nogometu postavljeno je i dalje kao trgovanje ljudima – moderna i sofisticirana verzija robovlasničkih kupoprodaja ljudi i njihova talenta.

Glavni lik postavljen je u centar vrtnje u kojem se neće snaći

Glavni lik kojeg tumači Denisa Murića uvjerljivi je mladi tupan, lišen emotivnog backgrounda, roditeljske ljubavi, razumijevanja glavnih struna kako funkcionira svijet oko njega, bez ikakvog obrazovanja i opće kulture. I kao takav postavljen je u vertigo zbivanja u čijoj se vrtnji neće snalaziti. Nakon što ga menadžerski muljatori u preprodavanju dugova dovedu na rub života, mladog se talenta dohvaća krimos Maki (u sjajnoj i uvjerljivoj roli Igora Benčine). On će mu nakon izlaska iz zatvora glumiti bodyguarda čije će ga metode povratiti na put sportskog uspjeha. U ulozi “anđela čuvara” za ruku ga vodi još jedan rubni karakter i on mu postaje spasiteljem.

Redatelj Ogi Janković dugogodišnji je TV djelatnik i član popularnog beogradskog rap kolektiva Beogradski sindikat. Jedan od scenarista je i Vuk Ršumović koji je redateljski potpisao film “Ničiji sin” iz 2014. (jedan od ponajboljih srpskih filmova novog milenija!). Njih su dvojica posložili film na romansirano američki način pristupu biografijama.

Fusnote s kojima su računali kreatori išle su otprilike ovim redoslijedom. Ušminkati ga produkcijski, pametno se vodeći koracima i putokazom koji su pokazali kreatori “Južnog vetra”. Nabubati aktualnim trendovskim soundtrackom metastaziranog turbo folka pretopljenog s cajkama koji trešti s beogradskih ulica (Coby “Zlatno dete”). Iskomunicirati glavnog lika kao mješavinu nekolicine stvarnih, ali nikada imenovanih nogometaša. Zakucati ga s promišljanjem kako bi trebao izgledati balkanski sportski akcić koji će spojiti svijet mračnog menadžmenta, droge, lakog kriminala i ostvarenja druge prilike mladog i izgubljenog (ne)karaktera. Win win računica.

Ali i dalje izgleda kao računica.

Filmu nedostaje spontanosti, ulične prljavštine, ‘deep, down & dirty’ momenta koje očekujete od bazno egzistencijalističke sportske drame. Zacrtali su ga paralelno i kao mini TV serijal u pet nastavaka te ga snimali s predmišljajem pakiranja doza droge, seksa, akcije, Balkana, fudbala primjereno i za TV i kino publiku. Tu treba tražiti moment mudrog uskakanja u trendovštinu, ali i gubljenja dodira s realizmom.

Daleko, predaleko od Flojda Dragana Nikolića iz “Nacionalne klase”, Gorana Markovića ili Aleksandra Berčeka iz Radivojevićeva “Dečka koji obećava”, “Zlatni dečko” je jedan od bjelogrlićevski hit filmova. Onih u kojima se preslikavaju američki producentski principi romansiranja života na pretjerano ušminkan i dotjeran balkanski način.

 

OCJENA: 6/10

Pročitajte još...

JACKASS FOREVER: Kako im samo uspijeva biti toliko zarazno blesavima?

Umjesto očekivano dosadnjikave, prigodno predvidljive retro kolekcije izlizanih fora, servirali su nam potencijalno najzabavniji film i najsmješniju komediju godine već na početku iste. Neće proći minuta da se njihovoj infantilnosti i gluposti ne smijete do suza.

All of Us Are Dead: Nova K-drama koja odražava društvo, a jedva čekamo drugu sezonu!

"All of Us Are Dead" koristi žanr zombija za prikaz i kritiziranje društvenih problemima koji se reflektiraju diljem svijeta, s naglaskom na neke probleme koji su jedinstveni za Južnu Koreju

TI SI TAJ (MARRY ME): Romantična bajka na pola puta između Bodyguarda i Nothing Hilla

Po principima malo gega, malo nevjerojatnosti, malo loše i papirno raspisanih karaktera, malo simpa sporednih likova, duboka i jednostavna ljubavna premisa i glumci bez zere kemije... Dobili smo streamerski korektno produciran film bez trunke spontanosti i pravoživotne uvjerljivosti

INVENTING ANNA: Kako nasapunati ‘real life’ predložak za fantastičnu TV seriju

Zapravo je Inventing Anna pokazni primjer kako ni visoka produkcija ni potencijalno fantastični plot ni vrhunske glumice nisu garancija zakucavanja teme. Ono što popularnost ovakvih djela uči gledatelje jest kako su prevare seksi i kako se unatoč ne osobito inteligentnom 'con artizmu' (jer koji ulovljeni prevarant je inteligentan!?) prolazi relativno nekažnjeno

Povezano

Kritika filma: Plaćenici 4: Vrijeme je za mirovinu, ‘Plaćenici’ su preplaćeni

U prva tri dijela su imali kakvo takvo šarmantno dramsko opravdanje za ukazanje Stallonea i Scharzeneggera i Brucea Willisa u kadru dočim ovaj posljednji se ponaša otprilike kao i posljednji Indijana Jones u kontekstu svih više ili manje šarmantnih prednika

Najbolji dokumentarni filmovi koje vrijedi pogledati

Prepustite se gledanju ovih inspirativnih priča na velikim ekranima i doživite svijet filma kao nikad prije

Ne Netflix je stigla četvrta sezona serije ‘Sex Education’: Znamo sve detalje!

'Sex Education' stiže sa svojom četvrtom sezonom, a mi otkrivamo što će se događati s našim najdražim likovima

Kritika filma: Ubojstvo u Veneciji: Agatha Christie i Hercule Poirot u novoj priči

Što nam donose Agatha Christie i Hercule Poirot u filmu 'Ubojstvo u Veneciji'? Ovaj put Poirot živi u samoodabranoj izolaciji i mirovini

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime