Petak, 22 ožujka, 2024

Barbara Tolić i Željka Jeličanin (HJ za sve): 5 knjiga koje nismo ispuštale iz ruke!

Pročitali ste sve knjige koje imate i tražite nešto novo? Djevojke koje stoje iza profila 'Hrvatski za svaku upotrebu' s nama su podijelile svoje omiljene knjige

Volimo provoditi vrijeme u čitanju knjiga. Kad čitamo, “otputujemo” u poseban svijet mašte i prepustimo se priči. Misli nam odlutaju i zamišljamo da dio priče. Posebnost knjige je u tome, da iako svaka osoba čita isti tekst, slike radnje i likova svi zamišljaju na svoj način.  Baš zato su knjige posebno iskustvo koje bi svi trebali iskusiti malo češće.



Iako se mnogo ljudi prebacilo na elektroničko čitanje knjiga, mi i dalje ne možemo odoljeti mirisu nove knjige i listanju stranica. Na svu sreću, nismo jedini koji su strastveni čitatelji, na Instagramu smo pronašli odličan profil za sve one koji vole knjige, ali i književnost. Profil “Hrvatski jezik za sve” vode magistre kroatistike, Barbara Tolić i Željka Jeličanin. Željka je lektorica na jednom od domaćih portala, a Barbara je lektorica i osoba za odnose s javnošću u organizaciji koja se bavi tržišnim komuniciranjem. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatski za svaku upotrebu 💫 (@hjzasve)

 Djevojke su svoju priču pokrenule s blogom, a zatim su otvorile i društvene mreže na kojima redovito dijele #jezičnemrvice – savjete o pravopisu i gramatici i preporuke knjiga. Barbara i Željka su za Mixer.hr otkrile svoje knjiške favorite. Među njima se nalaze razni žanrovi, od krimića, fantastike, do ljubavnih romana. Vjerujemo da će svatko pronaći knjigu koju će rado dodati na svoj popis!

Krimići

Moramo priznati da, od svih žanrova, najrjeđe posežemo za krimićima, no kad se zaželimo takvog štiva, uvijek se vraćamo romanima Agathe Christie i, od domaćih autora, Pavla Pavličića. Teško bi nam bilo izdvojiti po jedan naslov jer su oboje izuzetno plodonosni autori, a s njihovim smo inspektorima odrastale, tako da vjerujemo da ne možete pogriješiti neovisno o tome koji izaberete.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatski za svaku upotrebu 💫 (@hjzasve)

Fantastika

Nedavno smo obje čitale – ili je možda bolje da kažemo – progutale duologiju „Šest vrana” autorice Leigh Bardugo i, osim što su nam se likovi uvukli pod kožu, njihove su nas pustolovine ostavljale bez daha. Za one kojima budu malo dvije knjige, tu su i prethodne tri te posljednje dvije iz serijala „Grishaverse”.

Među domaćim je autorima na sličnom tragu mlada Ana Cerovac svojom trilogijom – odnosno zasad duologijom, čekamo posljednju knjigu – „Između orla i lava”.S pustolovinama koje doživljava glavni lik u potrazi za svojom dragom pomiješala je povijesne i fantastične elemente te sve začinila ljubavnom pričom. Kombinacija je to s kojom nema greške.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatski za svaku upotrebu 💫 (@hjzasve)

Romantika

A naravno ne može proći preporuka bez favorita za naše romantične duše. Prošlo nam je ljeto obilježio roman „Nevidljivi život Addie LaRue” koji je, odmah nakon čitanja, objema postao jedan od dražih. Tematski klasik ugovor s vragom V. E. Schwab obradila je prekrasnim, poetičnim stilom – koji je sjajno prevela Jelena Pataki – te kroz roman provukla i važnu temu položaja žene kroz stoljeća. Mi knjigu nismo mogle ispustiti iz ruku, vjerujemo da nećete moći ni vi.

Da svi na neki način tragamo za ljubavlju, pokazala je i Olja Savičević Ivančević u sjajnom „Pjevaču u noći”. Dok putuje u potrazi za svojim dragim, junakinja romana zapravo pronalazi sebe. I pritom nas vodi u ludu pustolovinu koja će vas svojom nepredvidivošću u trenucima ostaviti s upitnicima iznad glave, a dodatan je plus humor. Idealno za ljeto!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatski za svaku upotrebu 💫 (@hjzasve)

Naslovna fotografija: hjzasve

 

Pročitajte još...

Povezano

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime