Srijeda, 3 srpnja, 2024

Bračni portret: Knjiga koja nas vodi u život Lucrezia de’ Medici

Iza naslova Bračni portret krije se nezaboravan, uvjerljiv, napet i prelijepo napisan roman o životu mlade žene koju prevelika blizina moći dovodi u smrtnu opasnost

Na police knjižara stiglo je još jedno impresivno djelo nagrađivane britanske spisateljice Maggie O’Farrell, roman Bračni portret u izdanju Profila. Knjige Maggie O’Farrell prevedene su na više od 30 jezika, a The Washington Post opisuje je kao jednu od najuzbudljivijih spisateljica na svijetu. Slavu na svjetskoj književnoj sceni donio joj je roman Hamnet, temeljen na životu Shakespeareove obitelji, za koji je 2020. godine nagrađena brojnim uglednim nagradama među kojima su Women’s Prize u kategoriji najbolje fikcije i British Book Award.Iza naslova Bračni portret krije se nezaboravan, uvjerljiv, napet i prelijepo napisan roman o životu mlade žene koju prevelika blizina moći dovodi u smrtnu opasnost. Radnja se odvija na zimu 1561. godine. Glavna junakinja, Lucrezia de’ Medici, vojvotkinja od Ferrare, odlazi sa suprugom Alfonsom u neočekivan posjet ladanjskoj vili. Dok sjedaju za večeru, sine joj da ju je suprug doveo u vilu sa zlokobnom namjerom. Kani je ubiti. Lucrezia ima šesnaest godina i dotad je vodila zaštićen život zaključana unutar najveće firentinske palače. Tu, u toj dalekoj vili, potpuno je prepuštena na milost i nemilost svojemu mužu i njegovu sve nestalnijem raspoloženju.

O’Farrell je rekla da je ideju za roman dobila nakon što je vidjela Lucrezijin portret koji se pripisuje Agnolu Bronzinu. Roman je s engleskog preveo Damir Biličić.

Iz književnih kritika:

“Maggie O’Farrell izvlači tanke niti povijesnih detalja i njima plete ovu priču o prerano sazreloj djevojci osjetljivoj na proturječnosti svojega položaja… Možda poznajete povijest i možda mislite da znate što dolazi, ali ne budite tako sigurni. Maggie O’Farrell i Lucrezia, sa svojim ‘kristalno jasnim, pravičnim gnjevom’, uvijek će biti korak ispred vas…

Maggie O’Farrell jedna je od najuzbudljivijih spisateljica na svijetu.”

The Washington Post

“Bogata detaljima, ova zavodljiva priča o moći, politici i borbi jedne žene za pravo na odlučivanje o vlastitu životu još je jedno remek-djelo autorice Hamneta.”

The Globe and Mail

“Narativna čarolija naći će i izvući neizvjesnost i iznenađenje čak i iz porečene smrti.”

The Financial Times

“Ova vojvotkinja izgleda i zvuči živo. Maggie O’Farrell ima nevjerojatnu sposobnost staviti nas u Lucrezijinu vrlo neobičnu kožu. Čitatelj iskusi, duboko iznutra, Lucrezijinu iscrpljenost i užas kad samo nekoliko sati nakon vjenčanja bude ostavljena na čudnome mjestu, njezino vrtoglavo uzbuđenje i rastući osjećaj slobode u ranim danima njezina braka, njezinu odbojnost i strah kad na površinu izbiju ‘žestina i prijezir’ njezina muža… Konačni obrat tako je neočekivan i tako prekrasno izveden da je ovu čitateljicu rasplakao. Njime nam O’Farrell zorno pokazuje da je fikcija sposobna ponuditi narative suprotne onima iz prihvaćene povijesti te pred nama otvoriti maštovito obilje i treperav osjećaj mogućnosti.”

The Boston Globe

O’Farrell je autorica brojnih knjiga

Maggie O’Farrell rođena je u Sjevernoj Irskoj, a odrasla je u Walesu i Škotskoj. U dobi od osam godina bila je hospitalizirana zbog encefalitisa te je propustila više od godinu dana nastave o čemu je pisala u memoarima objavljenima 2017. „I Am, I Am, I Am: Seventeen Brushes with Death“.  Tijekom djetinjstva i adolescencije izrazito je mucala.

Završila je studij engleske književnost, radila je kao novinarka, a jedno vrijeme i kao zamjenica književnog urednika The Independent on Sunday u Londonu. Predavala je kreativno pisanje na sveučilištima Warwick u Coventryju i Goldsmiths Collegeu u Londonu. Živjela je u Irskoj, Walesu, Škotskoj, Hong Kongu i Italiji. Trenutačno živi u Edinburghu. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime