Subota, 23 ožujka, 2024

Vikend rezerviran za knjigu: Top 10 knjiga koje se čitaju u jednom dahu

Knjige nas uče novim stvarima, priče u njima nas vesele, ali i rastužuju dok putujemo kroz prostor i vrijeme koje nam priča donosi. Stoga, upustite se u svijet mašte i dopustite da vam knjiga odvuče misli od problema svakodnevice

Ima li što bolje od opuštenog vikenda uz dobru knjigu? Dobro štivo i udobna fotelja zvuče kao savršen odmor za dušu, ali i tijelo. Dobrobiti čitanja knjiga uveliko su poznate, od razvijanja našeg rječnika i koncentracije do buđenja znatiželje i mašte, jer svatko na svoj jedinstven način doživljava pročitano štivo.



Knjige nas uče novim stvarima, priče u njima nas vesele, ali i rastužuju dok putujemo kroz prostor i vrijeme koje nam priča donosi. Stoga, upustite se u svijet mašte i dopustite da vam knjiga odvuče misli od problema svakodnevice. 

Izabrali smo za vas top 10 naslova domaćih izdavača za savršeni vikend!

1/ Prije nego što se kava ohladi

‘Prije nego što se kava ohladi’ japanski je hit roman autora Toshikazua Kawaguchija koji govori oo propuštenim prilikama i drugim šansama, te istražuje prastaro pitanje: Što biste promijenili da možete putovati u prošlost, još važnije, koga biste željeli susresti, možda posljednji put? Sigurno vam se bar nekada dogodilo da nakon što neki razgovor završite i prođe sjetite se što ste sve mogli reći te poželite drugu priliku koju niste dobili. Ako je, ovo je idealno štivo za vas.

2/ Angelin prah

Iako objavljen 1996. godine, roman Franka McCourta Angelin prah postao je suvremenim klasikom zbog svoje pripovjedačke snage i dirljive priče o odrastanju. McCourt pripovijeda priču o svojoj obitelji, jednoj od rijetkih koja se brzo nakon emigriranja u Ameriku vraća u Irsku u kojoj započinje neku vrstu križnoga puta, na kojem često nailazi na zatvorena vrata, ponekad čak i onih koja bi uvijek morala biti otvorena za ljude poput njih. Ako već niste pročitali ovaj izvrstan i Pulitzerom nagrađen klasik – sada je pravo vrijeme za to!

3/ Zbogom, romantiko!

Zbirka priča Sanje Pilić ‘Zbogom, romantiko!’ govori o partnerskim odnosima, stvarnosti u kojoj živimo, starenju, nevidljivosti, ali i o odlukama koje donosimo ili propustimo donijeti. Likovi su uglavnom osamljenici, muškarci i žene koji pokušavaju komunicirati, prijatelji iz različitih svjetova utjelovljeni u gradskoj sredini koji dijele svoje doživljaje na neposredan, pitak i često ironičan način. U ovim likovima je vrlo lako prepoznati vlastita iskustva ogrnuta u humor, a kratke, dojmljive i jednostavne priče napisane su s lakoćom koja osvaja i čija razina vlastitog prepoznavanja tjera na ponovno čitanje.

4/ Muška igra

Odvjetnica iznimnog spisateljskog talenta, Anne Arbor, koja se skriva pod pseudonimom Erica Katz vodi nas u svijet najmoćnijih svjetskih odvjetničkih tvrtki i razotkriva najmračnije tajne njujorškog visokog društva. Da bi uspjela u najmoćnijoj njujorškoj odvjetničkoj tvrtki, pripravnica Alex Vogel mora biti najbolja od najboljih, uložiti izniman trud i mnogo vremena te znati više od drugih. Ali to nije dovoljno. Put do vrha korporativne Amerike vodi preko trnovitih mjeseci rada bez odmora, brda droge i alkohola, neobičnih prijateljstava i ekscentričnih seksualnih odnosa. No, istinsku okrutnost svijeta velikih odvjetničkih društava i krupnog kapitala, ali i pravila muške igre po kojima je on skrojen, spoznat će tek kada dospije do cilja. 

5/ Povratak učitelja plesa

“Odjednom se trgnuo i uspravio. Nešto nije bilo u redu. Učinilo mu se da su se sjenke oko njega nekako promijenile. Ustao je iz kreveta i osjetio kako drhti…” 
Henning Mankell najuspješniji je švedski pisac kriminalističkih romana svih vremena, koji je vrhove svjetskih ljestvica najprodavanijih knjiga osvojio godinama prije nego što je taj žanr iz skandinavskih zemalja osvojio svijet. Predstavljamo vam knjigu koja govori o ubojstvu koje nalikuje na smaknuće, dok su na podu krvavi tragovi koraka tanga te istražitelj koji se bori za život. Ovaj kriminalistički roman pročitat ćete u jednom dahu.

6/ Udajem se za šefa milijardera

Mlada i ambiciozna djevojka imala je plan: preseliti se u L.A., dobiti posao, pronaći svoju srodnu dušu, ali život ne ide po planu baš uvijek. Bila je na putu ka tome dok nije postala asistentica prekrasnom milijarderu filantropu Nateu Sterlingu. Bio je to njen posao iz snova, sve dok ju nije zamolio da ga spasi od njegove potpuno lude bivše djevojke odjevene u krzneni bikini koja je odlučila osvojiti ga na dobrotvornoj aukciji neženja.
Sve što je trebala učiniti bilo je ponuditi više od nje na aukciji. Lako, zar ne? Ali nitko joj nije rekao da će morati s Nateom poći na ekstravagantan spoj u Las Vegas. Sve je išlo po planu, dok se Nate i ona nisu probudili sljedećeg jutra mamurni, s jednakim zlatnim vjenčanim prstenima, ne znajući što se sinoć dogodilo. Ovaj uzbudljivi roman pročitat ćete s guštom.

7/ Bez traga

Privatna istražiteljica Jessica Shaw navikla je na anonimne dojave, ali ostane zatečena kada dojava o otmici trogodišnjakinje otprije 25 godina uključi i fotografiju na kojoj prepozna sebe. Izgarajući od znatiželje, odmah odlazi u Los Angeles, odakle je prijava poslana. Tamo doznaje kako je njezina biološka majka ubijena iste večeri kad je ona oteta te odlučuje riješiti misterij na koji je policija zaboravila. Kako bi riješila majčino ubojstvo i vlastitu otmicu, Jessica će morati posegnuti daleko u prošlost i izvući na svjetlo dana tajne zakopane desetljećima. Ali što više tajni otkriva, to je u većoj opasnosti. Je li spremna suočiti se s istinom?

8/ Ostajem ovdje

Ova fascinantna knjiga govori o junakinji Trini iz sela Curon u Alto Adigeu, čiji narod govori njemački. Ona sanja postati učiteljicom, ali dolaskom Mussolinija na vlast sve se mijenja. Trinin miran život naglo prestaje, a mladalački san o učiteljskoj karijeri nestaje uslijed povijesnih događaja što će se u godinama koje slijede poput prokletstva nadviti nad tu pitoresknu regiju i njezine vrijedne stanovnike. U dugoj ispovijedi svojoj davno izgubljenoj kćeri, sada već ostarjela Trina otkrit će cijeli svoj dramatični život, ali i svoj nesalomljivi duh u borbi s fašistima, nacistima, ratom i, napokon, branom čijom će izgradnjom zauvijek biti potopljeno sve što je voljela i što joj je pripadalo.

9/ Rapsodija o Bejogluu

Rapsodija o Bejogluu roman je u kojem se kriminalističke dionice izmjenjuju s povijesnim, a psihološki profili likova grade bogatu fresku gradske četvrti u kojoj jedni pored drugih žive pravnici i narkomani, sotonisti i pjesnici, arhitekti i krčmari, biznismeni i sirotinja. Knjiga govori o tri nerazdvojna prijatelja, Kenanu, Selimu i Nihatu, koji su potpuno različite osobnosti, a ono što ih snažno povezuje odrastanje je u istanbulskoj četvrti Bejoglu. Kada se dogode dva brutalna i misteriozna ubojstva, njih se trojica uključuju u istragu. Kenana na taj čin tjera želja za besmrtnošću, a ostala dvojica nevoljko ga slijede. Što im se sve dogodilo na ovom opasnom putovanju saznajte u knjizi.

10/ Igra sjena

Svjetlo i tama, i mi koji živimo između. Knjiga govori o mladiću koji je 1878. stigao iz Dubline u London, netom oženjen činovnik s poslom iz snova: na poziv velikoga Henryja Irvinga postat će glavni upravitelj tek osnovanoga Kazališta Licej. U godinama koje slijede zajedno će stvoriti jedan od najslavnijih londonskih teatara, a kada se Irvingovu ansamblu pridruži najomiljenija glumica epohe, talentirana i neodoljiva Ellen Terry, čini se da im je samo nebo granica. Ali tu je i sjena, i sve ono što se skriva u njoj. Troje izvanrednih ljudi započinje zajednički život prepun drame, preobrazbi i strasti, hraneći se svjetlom i tamom, ljubavlju i strahom. Što su sve prošli pročitat ćete u jednom dahu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime