Subota, 23 ožujka, 2024

Idealno za plažu: Najbolji stripovi koje želite pročitati odmah

Sada je pravo vrijeme da se vratite čitanju stripova, a mi vam predstavljam 5 odličnih, u kojima se radi o žestokim junacima i starim mitovima

Jedan od najpopularnijih filmova u kinima ovih dana bio je novi film o Marvelovom junaku Thoru. Ako ste fan Marvela općenito ili samo Thora, trenutačno postoji nekoliko situacija u kojima se možete nalaziti: prva je da još niste pogledali novi film o Thoru, ali se spremate. Druga je da čekate dan kada nećete morati trošiti novac na kino i pogledat ćete ovaj film na malim ekranima. Treća i najvjerojatnija situacija je ta da ste već pogledali Thor: Love and Thunder i ne možete ga se zasititi.



Upravo je to situacija u kojoj postoji rješenje. Naime, Marvel je najprije bio strip pa tek kasnije postao film. Sada je pravo vrijeme da se vratite stripovima, a u nastavku donosimo 5 odličnih, u kojima se radi o žestokim junacima i starim mitovima: 

1/ Thor by Jason Aaron: The Complete Collections (Marvel) 

Jason Aaron (pisac), Esad Ribić (umjetnik), Russell Dauterman (umjetnik), Matthew Wilson (umetnik u boji), Ive Svorcina (umjetnik u boji)

Nekoliko priča o Marvelovim stripovima iz prošlog desetljeća i danas je omiljeno velikom broju čitatelja, a pisac Jason Aaron proveo je čak sedam godina s Bogom groma. Ova epska saga, izvorno raširena kroz uzastopne stripove s različitim naslovima, ali sada prikladno prikupljena u mekom i tvrdom uvezu, vodi Thora kroz vrijeme, prostor i mnoge različite inkarnacije: njegovo mlađe, žestoko pijano ja iz zlatnog doba vikinga; njegovo moderno ja, opterećeno tjeskobom, je li ipak nedostojan; njegovo buduće ja, kralj Asgarda na kraju vremena koji je postao gorak odraz vlastitog oca Odina; i ženski Thor kakvoga poznaje Jane Foster. 

Posljednji dio ove sage je upravo Thor: Love and Thunder zajedno s Aaronovim negativcem koji skače kroz vrijeme Gorr the God Butcher, ali budući da je Aaron napisao više od 100 izdanja, ima mnogo sjajnih priča iz njegovih stripova koji nisu završili u filmu Taike Waititija. To uključuje i grabežljivog industrijalca Daria Aggera, čija se prepoznatljiva ljudska marka kapitalističkog zla nekako čini još odbojnijom usred svog tog mitološkog spektakla (dobro, i on se pretvara u minotaura). 

Iako je Aaron bio pisac i idejni tvorac dugogodišnje sage o Thoru (koju je posebno zadovoljavajuće čitati u sabranom obliku jer možete vidjeti kako se sjeme priče posijano rano kasnije isplati), ona ne bi bila tako legendarna bez nevjerojatne umjetnosti brojnih velikana stripa, uključujući Esada Ribića, Russella Dautermana (koji je postao vrhunski Marvelov umjetnik i prošle je godine ilustrirao sve one moderne izglede za X-Mene na Hellfire Gala), Oliviera Coipel (koji je prethodno napravio zadivljujući crtež za stripove Thor iz 2000-ih koje je napisao J. Michael Straczynski), Mike Del Mundo, Christian Ward i drugi. 

2/ Norse Mythology (Dark Horse) 

Neil Gaiman (pisac), P. Craig Russell (pisac/umjetnik), Lovern Kindzierski (kolorist), Mike Mignola (umjetnik), Dave Stewart (kolorist), Jerry Ordway (umjetnik), Piotr Kowalski (umjetnik), David Rubín (umjetnik /kolorist), Jill Thompson (umjetnik/kolorist)

Stripovi i filmovi o Marvelovom Thoru koriste puno likova i koncepata iz drevne nordijske mitologije, ali slobodno se može reći da se s tekstom igraju poprilično opušteno. Srećom, autor Neil Gaiman nedavno je napisao vrlo korisnu englesku verziju Nordijske mitologije koja, između ostalog, objašnjava točno zašto je drška Thorovog čekića Mjollnir tako mala i zašto je obećana apokalipsa Ragnarok tako strašna. Osim toga, pokazuje kako su dva jarca koja se pojavljuju u stripu Thor: Love and Thunder i Jasona Aarona Thor utemeljena na nordijskom mitu. 

No, iako je Gaiman uspješan romanopisac, njegov prvi dom bili su stripovi, pa ima smisla da je njegova verzija nordijskih mitova izvrsna. Pomaže što je P. Craig Russell (koji je prije surađivao s Gaimanom, posebno na jednom od najboljih izdanja The Sandman) predvodio ovu adaptaciju stripa, razlažući prozu na rasporede stranica i sam pružajući velik dio svoje pomoći u stvaranju ove umjetnosti. Ali i drugi legendarni kreatori stripova pružaju pomoć, uključujući odličnog kreatora Hellboya Mikea Mignolu i modernu superzvijezdu Davida Rubina (čiji je prethodni rad na Beowulfu već dokazao njegovu sposobnost da starim mitovima da novi štih). Ako ste i dalje gladni stripova s Thorom i Odinom, ali želite malo više povijesne točnosti u pričama, nordijska mitologija je pravi put za vas. 

3/ Starhenge Book One: The Dragon and the Boar (Image) 

Liam Sharp (pisac/umjetnik)

Marvelove priče o Thoru kombiniraju staromodnu mitologiju s futurističkom pop art estetikom. Ali zašto bi nordijske legende bile jedina mitologija koja bi imala koristi od takve kombinacije? Novi projekt u vlasništvu kreatora Liama Sharpa čini nešto slično za Kralja Arthura i Camelot. Prvo izdanje Starhengea je opojan napitak koji vodi čitatelje između drevnog keltskog svijeta u  mitu o Arthuru, današnjice i ratom razorene distopijske budućnosti. Budući da Sharpova umjetnost tako savršeno odgovara epskoj fantaziji (kao što se vidi u njegovom prethodnom radu na Wonder Woman), zadovoljstvo je vidjeti kako dodaje robote i svemirske brodove u mješavinu svega ovoga. 

4/ The Wicked + the Divine (Image) 

Kieron Gillen (pisac), Jamie McKelvie (umjetnik), Matt Wilson (kolorist)

Thor: Love and Thunder ulaže puno energije u to da njegovi drevni bogovi izgledaju moderno, uključujući i žrtvovanje, ali The Wicked + The Divine još je učinkovitiji u spajanju klasičnih legendi u modernu priču. Ovdje se dvanaest bogova reinkarnira u čovječanstvo svakog stoljeća – a kada božanstva poput Odina, Persephone, Morrigan i drugih uđu u 21. stoljeće, oni zapravo postaju pop zvijezde. Saga u 50 izdanja dugogodišnjih suradnika Kierona Gillena (Eternals, Immortal X-Men) i Jamieja McKelvieja (Captain Carter) komentar je u boji o medijima, religiji, bogoslužju i svemu ostalomu.  

5/ Daredevil: Woman Without Fear (Marvel) 

Chip Zdarsky (pisac), Rafael de Latorre (umjetnik)

Jane Foster sada je možda najpoznatiji ženski Marvelov lik koji je preuzeo plašt muškog heroja, ali daleko od toga da je posljednja. Chip Zdarskyjev u nedavnom nastupu na Daredevilu našao je Matta Murdocka prisiljenog odreći se maske nakon što je njegov najveći neprijatelj Wilson Fisk postao gradonačelnik New Yorka. Tko bi mogao bolje naslijediti Matta kao Daredevila od njegove dugogodišnje ljubavnice i prijateljice, Elektre? Iako je ova serija samo dio Zdarskyjeve veće priče, vrijedi je pročitati samu po sebi samo zbog nevjerojatnog dizajna Rafaela De Latorrea za ženu Daredevila, koja kombinira klasične billy palice s njezinim vlastitim ninja vještinama. Novo sabrano izdanje također dolazi s Elektrom #100, posebnim izdanjem koje obilježava cijelu dugu povijest ovog voljenog lika. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime