Subota, 23 ožujka, 2024

Ann Cleeves, Crni gavrani – knjiga koja je obilježila ovogodišnje ljeto!

Ann Cleeves je savršeno dočarala ambijent, surovost i ljepotu otoka na kojem se događa radnja, kao i karakter njegovih stanovnika

“Pažnju su joj privukle boje. Na otoku su boje često bile suptilne; maslinasto zelena, blatno smeđa, morsko siva, sve dojedna razvodnjene i omekšane izmaglicom. Na jarkom jutarnjem suncu, maloprijašnji je prizor bio sirov i energičan. Gruba bjelina snijega. Siluete stabala. Gavrani. Na njezinoj će slici biti predstavljeni oštrim, uglatim oblicima, gotovo kubistički. Ptice će biti gotovo stopljene s grubim crnilom golog drveća. A usred svega, velika mrlja tople boje. Crvenilo koje odražava grimiz sunčeve lopte.



Ostavila je saonice uz stazu i prešla preko polja kako bi pomnije proučila prizor. Od ceste su vodila vratašca. Nanosi snijega priječili su je da ih gurne i otvori pa se popela preko njih. Kameni je zid dijelio polje na dva dijela, no mjestimično se sorio, ostavivši rupe, neke dovoljno široke da njima prođe i traktor. Kako se primicala, tako je prizor poprimao novu perspektivu, iznova se mijenjajući, no to joj nije nimalo smetalo. Slika joj se već urezala u um. Očekivala je da će gavrani pobjeći, čak se i nadala da će ih vidjeti u letu. Prizor ptica vinutih u zrak, s njihovim izvijenim, raširenim repovima koji ih održavaju na mjestu, dat će bolju predodžbu kako ih prikazati na tlu.

Nestvarno blještavilo sunca odraženo od bjeline snijega ispunilo ju je osjećajem pripitosti, primoravši je na krajnju usredotočenost, pa je gotovo ugazila u ono što je ležalo na tlu, do posljednjeg trena ne shvativši čemu svjedoči pred sobom. Dotad su postojali isključivo oblici i boje. No, tog se trena živopisno crvenilo prometnulo u šal. Sivi kaput i bijela put stopili su se sa snježnom podlogom koja na tom mjestu više nije bila djevičanski čista. Gavrani su kljucali djevojčino lice. Jednog oka više nije bilo.”

Savršeno dočarana ambijent, surovost i ljepotu otoka

Prva iz serijala “Shetland Island” započinje uvidom u razmišljanje usamljenog izopćenika, starca po imenu Magnus Tait koji se nada posjeti s obzirom da je Stara godina. 
I sam je svjestan male vjerojatnosti da ga se itko sjeti, no čestitati mu, posve neočekivano, dođu dvije djevojke iz susjedstva. Sljedećeg je jutra pronađeno tijelo jedne od njih, a sumnja gotovo odmah pada upravo na Magnusa.
Lokalni inspektor, Jimmy Perez, slijedeći tragove ulazi u labirint prošlosti Shetlandskih otoka, mnogo dalje no što itko želi ići…
Ann Cleeves je savršeno dočarala ambijent, surovost i ljepotu otoka na kojem se događa radnja, kao i karakter njegovih stanovnika.
Shetlandsko otočje, iako sam čula za njega, za detalje sam se morala poslužit internetom – je grupacija otoka smještena sjeveroistočno od Škotske. Krasi ih zadivljujuća ljepota, a od njih 100ak, samo ih je 16 naseljeno, s poprilično kompliciranom povezanošću s ostatkom zemlje.

Radnja ne dopušta da ispustite knjigu do zadnje stranice

Upravo je ta (djelomična) izoliranost osigurala savršen temelj za priču u kojoj se kroz razne preokrete razotkrivaju skrivene ličnosti i motivi glavnih junaka, a sam način pripovjedanja osigurava konstantnu usredotočenost na radnju. Priča je zanimljiva, napeta, a prebacujući se iz jednog lika u drugi od samog početka vam ne dopušta da odložite knjigu.

Osim što me zainteresirala za posjet ovim čudesnim otocima, Ann Cleeves me zaintrigirala i za daljnje nastavke romana o inspektoru Jimmyju Perezu. Jedva čekam idući!

Ann Cleeves, CRNI GAVRANI
Originalan naslov: Raven Black
Izdavač: Egmont, 2021.

Recenzirala: From cover to cover

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime