Utorak, 26 ožujka, 2024

Clare Pooley: Bilježnica neizgovorenih stvari – knjiga koja će vas ganuti

Svatko od nas trebao bi imati svoju bilježnicu neizgovorenih stvari na čije bi stranice ispisivao svoje najskrivenije misli, okončao borbe s vlastitim egom, dovršio nedovršene priče, iscijelio neke stare rane... ili, možda, ipak ne?

Svatko od nas, sigurna sam, ima svoju bilježnicu neizgovorenih riječi i čuvamo ju negdje duboko u sebi, u sjećanjima i ožiljcima zaboravljenu i pospremljenu s proteklim danima. A što ako se ta bilježnica ispuni, ako šutnjom popunimo sve njezine stranice, čak i rubnice s neizgovorivom bjelinom, što onda? 
 
Da se može vratiti vrijeme, vratili bismo se sigurno u barem jedno poglavlje života i pokušali iznova, izgovoriti neizgovoreno, zapisati nezapisano i promijeniti kraj. 

Što bi se dogodilo da za promjenu počnemo govoriti istinu?

Svatko od nas trebao bi na svom noćnom ormariću imati upravo takvu bilježnicu – bilježnicu neizgovorenih stvari. Onih koje smo prešutjeli iz različitih razloga jer kad ih izgovoriš, nema natrag, nema povlačenja, nema brisanja, život nema undo tipku. 
 
Upravo o takvom stvarima govori roman spisateljice Clare Pooley. Svi lažu o svom životu. Što bi se dogodilo da za promjenu počneš govoriti istinu – početna je rečenica ovoga romana koji sjajno isprepliće živote svojih likova i kad misliš da o njima znaš sve, kad ti je sretan završetak skoro u rukama, shvatiš da je dovoljna samo jedna (ne)izgovorena laž koja će prekinuti lanac povjerenja.
Slično kao i u stvarnom životu, zar ne? Koliko zaista poznajemo ljude oko sebe, koliko oni poznaju nas, one nas bez filtera kojima uljepšavamo fotografije na društvenim mrežama, onakve kakvima želimo da nas nitko ne poznaje i da nitko ne zaviri u naš nesavršeni svemir.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Clare Pooley (@clare_pooley)



Likovi ovoga romana idealizirani su u svojim nakanama i odnosima, neki su požalili što su u bilježnicu dopisali svoje neizgovorene riječi, a neki su tek nakon ispunjene bilježnice počeli živjeti.

Knjiga koja govori o svim lažima s kojima se autorica borila

Što je zajedničko jednom slikaru, poduzetnici, vrtlaru, buntovniku, mladoj majci i ostalim članovima slikarskog kluba reći će vam britanska spisateljica Clare Pooley koja kroz likove govori o svim lažima s kojima se borila i koja je svoju borbu pretočila u roman. 
 

Svatko od nas trebao bi imati svoju bilježnicu neizgovorenih stvari na čije bi stranice ispisivao svoje najskrivenije misli, okončao borbe s vlastitim egom, dovršio nedovršene priče, iscijelio neke stare rane… ili, možda, ipak ne!

Možda nema potrebe otvarati pročitane stranice ako ne možemo promijeniti kraj? 

Na vama je!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime