Subota, 27 srpnja, 2024

Interliber groznica još traje: Ovo su najtraženiji naslovi

Obzirom na veliku potražnju i oduševljenje posjetitelja, izdvojit ćemo nekoliko naslova koji su se istaknuli kao pravi dragulji ovogodišnjeg sajma Interliber

Književnost doživljava svoj vrhunac na ovogodišnjem Interliberu, najvećem sajmu knjiga u regiji, koji se održava sve do nedjelje. Interliber je postao epicentar susreta književnih entuzijasta, autora i zaljubljenika u pisane riječi. Već sada, u ranoj fazi manifestacije, evidentna je ogromna posjećenost, što potvrđuje da ljubav prema knjigama ostaje neumorno snažna.



Obzirom na veliku potražnju i oduševljenje posjetitelja, izdvojit ćemo nekoliko naslova koji su se istaknuli kao pravi dragulji ovogodišnjeg Interlibera. Njih je publika s oduševljenjem otkrivala među brojnim štandovima. Ako ste čekali vikend za šetnju do Velesajma, svakako na svoj popis dodajte i ove naslove jer zaista nećete požaliti. 

Pad Númenora – J. R. R.  Tolkien 

Na jednom mjestu, u čarobnom Padu Númenora, otkrijte sve autentične Tolkienove zapise o Drugome dobu! Veličanstveno kraljevstvo Númenora, koje je proživjelo uspon i pad poput mnogih moćnih sila, sada je prvi put sabrano na jednom mjestu. Zaronite duboko u povijest ovog izuzetnog kraljevstva, istražujući njegove najvažnije trenutke i sudbinu, dok uranjate u stranice ovog raskošnog izdanja. Osim Tolkienovih riječi, ovo izdanje dodatno oživljava priču prateći fascinantne ilustracije. Svaki detalj vizualnog prikaza pažljivo je osmišljen kako bi čitatelje duboko uvukao u atmosferu i ljepotu Drugog doba. Ova jedinstvena kombinacija riječi i slika očarat će sve ljubitelje Tolkienovog svijeta.

Sve što skrivamo od svijetla – Lucy Score

Lucy Score, autorica s top liste najprodavanijih knjiga USA Todaya i New York Timesa, vraća se u šarmantan gradić Knockemout u Virginiji kako bi ispričala priču o Nashu, bratu Knoxa Morgana – glavnog junaka njezina prethodnog bestselera Sve što nismo preboljeli…Poznatiji pod nadimkom Rasni dobrica, Nash Morgan oduvijek je slovio kao predani čuvar reda i zakona, omiljen među svojim sugrađanima (posebno sugrađankama). No, ovaj se načelnik policije trenutno oporavlja od prostrijelne rane i njegov su južnjački šarm zamijenili napadaji panike i noćne more.

Osjećajući se kao sjena čovjeka kakav je nekoć bio, izolirao se od obitelji, prijatelja i kolega na poslu, a ljubavna mu je veza zadnja stvar na pameti. No, njegova nova susjeda, pametna i atraktivna Lina Solavita, nekako nalazi način da prodre kroz njegov čvrsto izgrađen oklop.

Neobična Sally Diamond – Liz Nugent 

Sally Diamond, zatečena neobičnim obratom događaja, pokušava razumjeti zašto je postala središtem pažnje medija, policije i javnosti zbog jednostavnog čina iznošenja očevog tijela zajedno sa smećem nakon njegove smrti. Tako joj je naredio otac, pa iako je samo slijedila očevu želju, nesvjesna posljedica koje će to izazvati, Sally je suočena s neobjašnjivim interesom za njezino rano djetinjstvo. Dok se povlači u sebe, Sally će otkriti zastrašujuću istinu koja će je potresti, ali istovremeno će zakoračiti u vanjski svijet. Naići će na prijateljstva, donijeti važne odluke i naučiti da riječi ljudi nisu uvijek odraz njihovih misli.

No, misterija se produbljuje kada primijeti muškarca koji je prati izdaleka, te se suočava s opsesijom novog mještana. ‘Neobična Sally Diamond’ predstavlja šokantan i duboko potresan psihološki triler autorice Liz Nugent, nagrađivane irske spisateljice čiji su romani osvojili čitatelje diljem svijeta. Sally će se suočiti s neočekivanim izazovima, razotkriti tajne svoje prošlosti i naučiti da stvarnost može biti iznenađujuće kompleksna.

Žena na prozoru – A. J. Finn

Prošlo je deset mjeseci otkako je Anna Fox napustila sigurnost svog doma u New Yorku. Obuzeta strahom od izlaska vani, Anna svoje dane provodi u osami, ispijajući vino, gledajući filmske klasike i prisjećajući se sretnijih vremena. No, njezin život dobiva neočekivan obrat kada se obitelj Russell doseli u kuću preko puta – majka, otac i tinejdžerski sin, predstavljajući se kao savršena obitelj. Anna, koja svoje vrijeme često provodi špijunirajući susjede, postaje svjedokom nečega što nije smjela vidjeti.

Tajanstven događaj iz kuće preko puta baca sjenu na njezin život, izazivajući raspad njezina svijeta. Šokantne tajne izlaze na vidjelo, ali Anna ostaje suočena s pitanjima. Što je stvarno dogodilo? Je li to što je vidjela stvarnost ili plod njezine mašte? Tko je u opasnosti, a tko upravlja cijelom situacijom? U ovom napetom trileru, Anna Fox će se suočiti s vlastitim sumnjama, istražujući mračne tajne koje prijete ne samo njezinom miru već i sigurnosti drugih. 

Ubojice cvjetnog mjeseca – David Grann

Istinita priča o jednim od najmonstruoznijih zločina u američkoj povijesti – i prvom slučaju američkog Saveznog istražnog ureda….
Početkom 1870-ih pleme Osaga bilo je protjerano sa svoje zemlje u Kansasu na kamenjar naizgled bezvrijednog rezervata u sjeveroistočnoj Oklahomi. Desetljećima kasnije otkrilo se da pod tim tlom leže neka od najvećih nalazišta nafte u Sjedinjenim Državama.
Zahvaljujući tom otkriću, do 1920-ih Indijance Osaga smatralo se najbogatijim narodom na svijetu, gledano po glavi stanovnika. Javnost je opčinila imućnost plemena, u oštroj opreci sa slikom o američkim Indijancima koja je potjecala još iz doba brutalnih prvih
susreta njih i bijelaca. Novinari su dražili čitatelje pričama o „crvenim milijunašima“ koji žive u vilama od cigle i terakote, nose krznene kapute i voze se u autima s vozačima.
Tada su, međutim – jedan po jedan – Osage počeli umirati.

Ustrijeljeni, otrovani, stradali u eksploziji, preminuli naizgled prirodnom smrću – Osage kao da su tijekom nekoliko godina sustavno istrebljivani, a glavne žrtve tajanstvenih umiranja bili su pripadnici obitelji Mollie Burkhart, Indijanke udane za bijelca Ernesta Burkharta i jedne od najimućnijih pripadnica plemena. S obzirom na to da je broj tragično preminulih nastavio rasti, ali kako pošteđeni nisu bili niti oni pošteni pripadnici zakona koji su pokušavali riješiti misterij, u rješavanje slučaja uključio se novoosnovani Istražni ured. Njegov mladi, ambiciozni ravnatelj J. Edgar Hoover angažirao je bivšeg teksaškog rendžera Toma Whitea, a ovaj je sastavio tim tajnih agenata, koji su, u suradnji s Osagama, počeli razotkrivati jednu od najnevjerojatnijih zavjera u američkoj povijesti…

Mačak koji je poučavao zen – James Norbury

Ovo je priča o iskusnom zen-mačku koji otkriva postojanje usamljenog drevnog bora duboko u šumi javora, ispod kojeg je skrivena sva mudrost svijeta. Potaknut željom za spoznajom, mačak odlučuje krenuti na putovanje. Na svom putu susreće raznolike likove kao što su tjeskobni Majmun, Kornjača umorna od života, bijesni Tigar, zbunjeni Vučić i gramziva Vrana. Svaki od njih nosi svoju jedinstvenu priču i lekciju koju želi podijeliti s mačkom. Međutim, neočekivan susret s zaigranim Mačićem postavlja Mačka pred temeljna pitanja. Ova priča, ispričana kroz mačkovu pustolovinu, povezuje svijet živopisnih likova i donosi bezvremensku mudrost. 

Milijunaš s ulice – Vikas Swarup

Priča prati neobrazovanog mladića Ram Mohammada Thomasa, koji je odrastao u najvećem indijskom slamu. Nakon što osvoji nevjerojatnih milijardu rupija na poznatom televizijskom kvizu, producenti programa ga brutalno pretuku i optuže za varanje. U zatvoru, Ram se suočava s ispitivanjem gdje mora kroz vlastita sjećanja objasniti kako je znao sve odgovore na kvizu. Kroz retrospektivu njegovog života, pratimo avanturu koja nas vodi kroz različite slojeve moderne Indije – od sirotišta do bordela, od gangsterskih okupljanja do susreta s prosjacima, pa čak i u domove bogatih diplomata i filmskih zvijezda Bollywooda.

Roman ‘Milijunaš s ulice’, preveden u 50 zemalja, osvaja čitatelje diljem svijeta. Nagrađen Prix Grand Public na Pariškom sajmu knjiga i South African Boeke Prize, te uvršten na popis 101 najboljeg romana svih vremena, ova priča o Ramovu nevjerojatnom putovanju nudi dubok uvid u raznolikost i kompleksnost suvremene indijske stvarnosti.

 

Harry Potter i darovi Smrti – J. K. Rowling

Ulazeći u prikolicu Hagridova motora i uzdignuvši se u noćno nebo, Harry Potter svjestan je da ga lord Voldemort i njegovi smrtonoše neumoljivo prate. Zaštitna čarolija koja ga je dosad štitila sada je prekinuta, i Harry više ne može ostati skriven.

Gospodar tame širi strah među svime što Harry voli, a kako bi zaustavio Voldemorta, Harry se mora suočiti s uništenjem preostalih horkruksa, ključnih dijelova Voldemortove duše. Posljednja bitka prijeti da će započeti, i uz podršku svojih vjernih prijatelja, Rona i Hermione, Harry se mora suočiti s najopasnijim crnim čarobnjakom u čarobnjačkom svijetu. Njih troje kreću u epsku borbu koja će odlučiti sudbinu čarobnjačkog svijeta.

Naslovna fotografija: Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime