Subota, 23 ožujka, 2024

Ove književne naslove se isplati potražiti na Interliberu!

Bilo da ste u potrazi za najnovijim bestselerom, klasikom svjetske književnosti ili knjigom iz nekog specifičnog žanra, Interliber nudi bogat izbor i priliku da otkrijete nešto novo i inspirirajuće

U srcu jeseni, dok dani postaju sve kraći, a noći sve hladnije, ljubitelji knjiga iz cijele regije okupljaju se na najvećem regionalnom sajmu knjiga – Interliber. Ovo je vrijeme kada knjigoljupci svih dobnih skupina, od najmlađih do najstarijih, traže posebne naslove koji će ih obogatiti, zabaviti i pružiti im bijeg od stvarnosti.



S Interliberom dolazi i prilika za istinske ljubitelje knjiga da istraže široke horizonte literarne ponude. Sajam okuplja tisuće knjiga na raznim štandovima. Svaki posjetitelj ima svoje razloge i očekivanja dok pretražuje raznovrsne naslove. Bilo da ste u potrazi za najnovijim bestselerom, klasikom svjetske književnosti ili knjigom iz nekog specifičnog žanra, Interliber nudi bogat program i priliku da otkrijete nešto novo i inspirirajuće. Godina je duga, stoga pripremite svoje zalihe. Uputite se na Interliber u potragu za dragocjenim naslovima koji će vas pratiti tijekom hladnih dana i dugih noći. Mi smo u potrazi već bili, pa smo za vas probrali najbolje naslove koje se isplati nabaviti!

Djela Marije Jurić Zagorke – ‘Grička vještica’ i ‘Kći Lotršćaka’

Marija Jurić Zagorka, autorica klasičnih romana ‘Kći Lotršćaka’ i ‘Grička vještica’, dobiva novo izdanje tih djela koja su zasjala na književnoj sceni prije pet godina. Mlada dizajnerica Tessa Bachrach Krištofić osmislila je njihovu sjajnu novu opremu. Zagorkini romani, koji su očaravali čitatelje kroz cijelo stoljeće, vraćaju se s novim sjajem, spremni oduševiti nove generacije čitatelja, uključujući one koji vole prozna djela Georgea R. R. Martina i J. R. R. Tolkiena. Ova izdanja donose Zagorkine književne dragulje koji su bili često zanemareni i podcijenjeni. Autorica je često bila etiketirana kao autorica ‘šunda’ i kritizirana kao ona koja se obraća nižim čitateljskim instinktima. Međutim, njezin doprinos hrvatskoj književnosti, osobito u žanru povijesne proze, danas je priznat i neizbježan. Bez njezinih djela, hrvatska književnost bila bi osiromašena.

Cormac McCarthy i ‘Putnik’

Volimo dva posljednja romana poznatog autora Cormaca McCarthyja. On je smatran jednim od najznačajnijih američkih pisaca suvremenog doba, a nažalost nas je napustio u lipnju ove godine. McCarthy je nagrađen brojnim prestižnim književnim nagradama, uključujući Pulitzerovu nagradu, National Book Award i National Book Critics Circle Award. Njegova dva najnovija romana, ‘Putnik’ i ‘Stella Maris’, prvi put su objavljeni u SAD-u 2022. godine, a sada su dostupni i čitateljima u Hrvatskoj, zahvaljujući izdanju Profila i iznimnom prijevodu Patricije Horvat. Roman ‘Putnik’ vodi čitatelje kroz američki jug, od New Orleansa do napuštene naftne platforme uz obalu Floride. Ova moćna priča istražuje teme morala, znanosti, nasljedstva grijeha i ljudskog ludila. 

‘U tvojim cipelama’ Jojo Moyes 

Još jedna knjiga koja obećava obilježiti ovu jesen je ‘U tvojim cipelama’, novi roman britanske spisateljice Jojo Moyes. Ova spisateljica je poznata po megapopularnom romanu ‘Tu sam pred tobom’, koji je kasnije postao i uspješan filmski hit. Knjiga ‘U tvojim cipelama’ prati priču dviju žena.  Sam i Niska su slučajno zamijenile torbe u teretani. Samo jedna jedina loša nesreća dijeli Sam od gubitka svega što ima. S druge strane, Nisha ima sve o čemu je sanjala, no njezin život se raspadne kad njen bogati muž pokrene razvod braka. Te dvije žene čine se nepovezane, no sudbine će ih spojiti kroz nevjerojatno isprepleten niz okolnosti. Dok se međusobno optužuju i osjećaju se zaboravljenima i izgubljenima, shvate da nisu same u svojim problemima. Prijateljstvo između njih dvije postaje iznenađujuće i snažno, dok zajedno odlučuju vratiti ono što im pripada. Ova priča pokazuje da nijedna žena nije pusti otok, i da čak i neko tko vam je činio štetu može postati vaš najveći saveznik u ponovnoj borbi za život. 

‘Ovo je sreća’ Niall Williams

Najnovi roman Nialla Williamsa pažljivo razrađuje portret zajednice s njezinim jedinstvenim obilježjima, tradicijama, paradoksima i apsurdima, te svojim usponima i padovima. Iako sjajan i gotovo nadnaravan, roman duboko ukorjenjuje u stvarnost svakodnevnog života. ‘Ovo je sreća’ priča o samoj biti života, pričama koje oblikuju teksturu i suštinu svijeta oko nas, neprestano tkajući i preplavljujući našu vlastitu naraciju.

Ubojice cvjetnog mjeseca, David Grann

Istinita priča o jednim od najmonstruoznijih zločina u američkoj povijesti – i prvom slučaju američkog Saveznog istražnog ureda…. Početkom 1870-ih pleme Osaga bilo je protjerano sa svoje zemlje u Kansasu na kamenjar naizgled bezvrijednog rezervata u sjeveroistočnoj Oklahomi. Desetljećima kasnije otkrilo se da pod tim tlom leže neka od najvećih nalazišta nafte u Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući tom otkriću, do 1920-ih Indijance Osaga smatralo se najbogatijim narodom na svijetu, gledano po glavi stanovnika. Javnost je opčinila imućnost plemena, u oštroj opreci sa slikom o američkim Indijancima koja je potjecala još iz doba brutalnih prvih susreta njih i bijelaca. Novinari su dražili čitatelje pričama o „crvenim milijunašima“ koji žive u vilama od cigle i terakote, nose krznene kapute i voze se u autima s vozačima.

Tada su, međutim – jedan po jedan – Osage počeli umirati. Ustrijeljeni, otrovani, stradali u eksploziji, preminuli naizgled prirodnom smrću – Osage kao da su tijekom nekoliko godina sustavno istrebljivani, a glavne žrtve tajanstvenih umiranja bili su pripadnici obitelji Mollie Burkhart, Indijanke udane za bijelca Ernesta Burkharta i jedne od najimućnijih pripadnica plemena. S obzirom na to da je broj tragično preminulih nastavio rasti, ali kako pošteđeni nisu bili niti oni pošteni pripadnici zakona koji su pokušavali riješiti misterij, u rješavanje slučaja uključio se novoosnovani Istražni ured. Njegov mladi, ambiciozni ravnatelj J. Edgar Hoover angažirao je bivšeg teksaškog rendžera Toma Whitea, a ovaj je sastavio tim tajnih agenata, koji su, u suradnji s Osagama, počeli razotkrivati jednu od najnevjerojatnijih zavjera u američkoj povijesti…

Rajna Racz i ‘Djevojka – zarez’ 

Zbirka pjesama ‘Djevojka–Zarez’ autorice Rajne Racz sastoji se od četiri ciklusa. Iako na prvi pogled različiti, stvaraju skladnu cjelinu koja ističe da je toplina prema drugima oslobođena i na kraju pobjeđuje. U prvom ciklusu, autorica koristi simboliku interpunkcije kako bi oblikovala identitete lirskih subjekata. Tako prikazuje ljude kao zareze ili trotočke, sugerirajući da se njihovo ponašanje može usporediti s pravopisnim znakovima.

Nadalje, drugi ciklus posvećen je životu u kazalištu, istražujući njegove različite aspekte i lica. Treći i četvrti ciklus istražuju fragmente iz obiteljske povijesti te različite manifestacije ljubavi i odnosa. U ovoj vizionarskoj poeziji, mistika i tajanstvenost isprepliću se s referencama na drevno žensko znanje. I to zajedno s motivima iz svijeta kazališta, stvarajući duboko simbolički svijet. Kroz ove stihove, autorica prenosi toplinu obiteljskih veza i istražuje borbu za kreativnost.

‘Doživotne kazne’ Billy O’Callaghan

Roman ‘Doživotne kazne’ prati život jedne obitelji kroz više od stoljeća, istražujući njihovu težnju za iskupljenjem i slobodom unatoč brojnim izazovima. Autor Billy O’Callaghan, koji se smatra jednim od najvećih živućih irskih pisaca, nudi nezaboravno putovanje kroz ovu dirljivu priču. Knjiga je sada dostupna na hrvatskom jeziku zahvaljujući prijevodu Mirne Čubranić.

 

David Goggins i  ‘Ne možeš mi ništa’

David Goggins je prošao kroz teško djetinjstvo obilježeno siromaštvom, predrasudama i fizičkim zlostavljanjem. Međutim, kroz samodisciplinu, mentalnu snagu i naporan rad, uspio se izdići iz te depresije i postati ikona Oružanih snaga SAD-a te vrhunski sportaš u disciplinama izdržljivosti. On je jedini čovjek u povijesti koji je uspješno završio obuku za SEAL-ovca, vojnog rendžera i taktičkog kontrolora zračnog prometa ratnog zrakoplovstva. Postavljao je rekorde na mnogim sportskim natjecanjima izdržljivosti i nadahnuo časopis Outside da ga proglasi ‘Najfit (stvarnim) muškarcem u Americi’. U svojoj knjizi ‘Ne možeš mi ništa’ dijeli svoju nevjerojatnu životnu priču i potiče ljude da prepoznaju svoj puni potencijal koristeći njegovo Pravilo četrdeset posto.

‘Slučaj vlastite pogibelji’ Kristiana Novaka

Na početku romana, mladi prometni policajac pronađen je mrtav na stražnjem sjedištu automobila. Iako je službena verzija njegove smrti samoubojstvo, njegova obitelj i brat, koji je također policajac, ne vjeruju u tu priču. Brat je svjestan internih policijskih afera i sumnja da se nešto skriva. Istovremeno, ambiciozna profesorica koristi ovu situaciju kako bi svojoj srednjoškolskoj dramskoj grupi približila problematiku iz Antigone i dokazala njezinu aktualnost. Međutim, njezina interpretacija izaziva probleme i suočava je s lokalnim moćnicima i ljutim roditeljima.

Unatoč tim izazovima, profesorica otkriva unutarnju snagu koja je čitav život čučala u njoj te postaje odlučna boriti se za istinu. Roman ‘Slučaj vlastite pogibelji’ autora Kristiana Novaka istražuje složenu mrežu društvenih sukoba, propitujući pitanja korupcije, integriteta i sukoba pojedinca sa sustavom. Priča nas podsjeća na važnost preuzimanja rizika za pravdu i očuvanje hrabrosti, čak i kad se suočavamo s duboko ukorijenjenim sistemskim problemima. 

Adam Grant i ‘Daj i uzmi’ 

Knjiga ‘Daj i uzmi’ pruža novi pogled na razloge uspjeha i istražuje važnost naših međuljudskih interakcija u današjem sve izazovnijem svijetu. Autor Adam Grant istražuje tri osnovna stila interakcije: ‘Davatelji’, ‘Uzimači’ i ‘Uparivači’ te kako oni utječu na naš uspjeh, produktivnost i odnose s drugima. Ova knjiga nudi revolucionaran pristup razumijevanju kako komuniciramo s drugima i kako to oblikuje naše profesionalne i osobne živote.

‘Nadživi’ i dr. Peter Attia

Doktor Peter Attia, stručnjak za dugovječnost, prolazio je kroz izazovnu fazu svog života kad je, iako u tridesetima i aktivni plivač maratonac, shvatio da mu zdravlje nije u dobrom stanju te da se suočava s ozbiljnim rizicima od srčane bolesti i rane smrti. Ova spoznaja potaknula ga je da dublje istraži temu dugovječnosti i pokuša razumjeti razloge zašto ljudi obolijevaju i umiru od kroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, karcinom, Alzheimerova bolest i dijabetes tipa 2.

Ova knjiga predstavlja njegovo istraživanje i misiju kako bismo bolje razumjeli kako produžiti i unaprijediti kvalitetu života. Attia ističe potrebu za promjenom u načinu razmišljanja o zdravstvenoj skrbi i važnostu brige o svom tijelu i zdravlju kako bismo postigli dugovječnost i bolje živjeli.

 

Naslovna fotografija: Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime