Subota, 12 listopada, 2024

Jesenske male radosti: Top knjige koje obožavamo čitati pod dekicom

Sada je pravo vrijeme da se prepustimo čarima čitanja, koje ne samo da nas zabavlja i obogaćuje, već i pruža utočište i bijeg od svakodnevnih briga i hladnoće izvan naših prozora

Uz dolazak hladnijih dana, priroda nas polako poziva da se sklonimo unutar topline naših domova. Jedan od tih posebnih trenutaka je, svakako, čitanje. S knjigom u ruci, možemo putovati kroz nepregledne svjetove, doživljavati avanture, upoznavati nove likove i provoditi vrijeme u izvanrednim umjetničkim kreacijama.



Hladniji dani često nas potiču da tražimo utočište uz toplinu deke, uz miris čaja koji se širi prostorijom, i uz svjetlo lampe koje stvara ugodnu atmosferu. Stoga, sada je pravo vrijeme da se prepustimo čarima čitanja, koje ne samo da nas zabavlja i obogaćuje, već i pruža utočište i bijeg od svakodnevnih briga i hladnoće izvan naših prozora. U ovim trenucima možemo otkriti čaroliju knjiga i uživati u svakoj stranici dok je vani sve hladnije, a mi smo skriveni unutar svog vlastitog literarnog svijeta. Jesen je idealno vrijeme za uroniti u dobru knjigu, a evo popisa naslova koje svakako ne želite zaobići.

Roman Nebojše Lujanovića ‘Tvornica Hrvata’

Roman koji je osvojio V.B.Z.-ovu književnu nagradu istražuje teška pitanja devedesetih, ratova i nacionalnog identiteta. Nebojša Lujanović hrabro se suočava s tim pitanjima, istražujući najsramotnije i najapsurdnije aspekte tog vremena, postavljajući  pitanje koje je srž svega – jesmo li zaista ono što tvrdimo da jesmo? Ovaj roman nudi duboko emotivan i intelektualno obogaćujući doživljaj, ističući važnost vremenske distance i introspekcije u suočavanju s prošlošću. Ova jesen je prava prilika da otkrijete zašto je ovaj roman toliko važan.

‘Autoportreti s damama’ Velibora Čolića

‘Autoportreti s damama’ Velibora Čolića označavaju njegov prvi roman nakon dugog vremena koji nije potrebno prevoditi na hrvatski jezik. Ovo je također savršena prilika da se sami uvjerite zašto je Čolić osvojio francusku publiku svojim pisanjem. Knjiga obiluje blistavim stilom, nezaboravnim slikama, finim humorom, mangupskom drskošću, hedonizmom, ali i temama cjeloživotnog stradanja.

‘Osamotne okolnosti’  Envera Krivca

Ova knjiga spojila je maštovito, inteligentno i iznenađujuće književno i likovno iskustvo, kombinirajući kratke priče i strip. Bez obzira čitate li ih redom ili nasumično, svaka stranica ove knjige pruža izvanrednu umjetnost i umijeće koje će vas oduševiti.

Roman ‘Četiri lakta unutra’ Eve Simčić

Roman ‘Četiri lakta unutra’ autorice Eve Simčić dotiče temu mentalne bolesti i upornih nastojanja da se pronađe pomoć. Postavljena između Norveške (Oslo) i Hrvatske (Rijeka), ova knjiga razmatra dijagnoze različitih društvenih situacija, istovremeno nudeći jedinstvenu interpretaciju iskustva imigranata.

‘Obranite nas od sebe’ Jasne Grubješić

Roman nenametljivo, ali argumentirano, kroz suprotstavljena stajališta svojih likova, ističe potrebu za promjenom odnosa čovjeka prema domaćim životinjama. U korist prehrane utemeljene na bilju, knjiga nudi širok spektar uvjerljivih argumenata – od etičkih, ekoloških do zdravstvenih razmatranja – na koje su kroz povijest ukazivali i najveći svjetski intelektualci.

Vladimir Jankovski i ‘Skrivene želje, nemirna putovanja’

Makedonski književnik Vladimir Jankovski stvorio je neobičan suvremeni roman pod nazivom ‘Skrivene želje, nemirna putovanja’. U ovom romanu, Jankovski na iznenađujuć i vješt način povezuje različite likove i priče koje se čine nespojivima, stvarajući dinamičan mozaik koji će vas potpuno zaintrigirati i nećete ga moći ispustiti iz ruku.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime