Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Nagrade hrvatskoga glumišta 2021.: Donosimo popis dobitnika

Ove godine se dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a. Dodjelu je vodio glumac Fabijan Pavao Medvešek

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u srijedu je na svečanom događaju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija. 
 
Dodjela se se tradicionalno održava 24. studenoga u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu. Ove godine se dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a. Dodjelu je vodio glumac Fabijan Pavao Medvešek. 

Najbolja dramska ostvarenja

U protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu u drami realizirao je Siniša Popović. Nagrada mu je pripala za ulogu Henrika u predstavi “Kad svijeće dogore” u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb. Nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu osvojila je Blanka Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi “Alabama” u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica.



Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću. Laureati nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine su osvojili Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin. Krešimir Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami.

 

Najbolja operna ostvarenja

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke “Tristan i Izolda” Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za dirigiranje opere “Lombardijci” Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split.
 

Nagradu za najbolju mušku ulogu u operi dobio je Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi “Rigoletto” u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi “Cavalleria rusticana” u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split). Josipa Bilić nagrađena je za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi.

Najbolja ostvarenja za balet i lutkarstvo

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet “Ponos i predrasude” na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb. Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Nagradu za najbolje žensko baletno umjetnička ostvarenja dobila je Iva Vitić Gameiro, a  Tomislav Petranović je dobio nagradu za najbolje muško baletno umjetničko ostvarenje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli tomislav petranovic (@tomislav_petranovic)

U kategoriji mladih umjetnika do 28 godina nagradu za balet je dobila Anamarija Marković za uloge u baletu “Orašar” na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

Koncerti Opere HNK u Zagrebu: Najljepše arije stižu i u vaše domove

“Miš u toću” Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split je u  kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade proglašena najboljom predstavom. Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi “Medo Đuro u vrtiću” u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade osvojila je Buga Marija Šimić ulogama u predstavi “Sunce djever i Neva Nevičica” u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Stefan Katunara za balet “Ponos i predrasude” Lea Mujića u izvedbi HNK-a Zagreb. Nagradu za kostimografiju osvojila je Barbara Bourek za kostime u dramama “Škrtac” Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te “Kukci… zaustavljena priča” u režiji Saše Anočića i produkciji HNK-a Split.

Sjećanje na kolege i dodjela posebnih priznanja

Kazališni glumci su se na ovoj svečanoj prigodi prisjetili svojih kolega koji od lanjske dodjele više nisu s njima, među kojima su Špiro Guberina, Joško Juvančić, Pero Kvrgić, Saša Anočić, Žarko Potočnjak, Miro Muhoberac i drugi.

IN MEMORIAM: Muke nan ježove, otišao je Špiro Guberina

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. “Za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti”, žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom i autorskom ansamblu predstave “Proces Kafka” Teatra &TD iz Zagreba, a istu je nagradu dobio i Zlatko Vitez, za predstavu “Evropa za nas ima štrik” Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje i nagrada Tito Strozzi

Tradicionalno su see uručile i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Nagradu je dobio redatelj Ivica Kunčević za dramu, a istu nagradu u području opere dobila je umirovljena nacionalna prvakinja HNK-a Zagreb Ivanka Boljkovac. Ivici Kunčeviću nagradu je uručio državni tajnik u ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak. Boljkovac je nagradu uručila voditeljica Ureda za kulturu Grada Zagreba Vera Šimić Jajčinović. 

Dodijeljena je i nagrada Tito Strozzi za najbolje pojedinačno ostvarenje u protekloj sezoni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Laureati su maestro Aleksandru Kalajdžić za glazbeno vodstvo opere Orfej i Euridika i ravnatelj Drame Ivica Buljan za režiju drame U agoniji Miroslava Krleže.

Naslovna fotografija @tomislav_petranovic

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime