Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Nagrade hrvatskoga glumišta 2021.: Donosimo popis dobitnika

Ove godine se dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a. Dodjelu je vodio glumac Fabijan Pavao Medvešek

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u srijedu je na svečanom događaju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijelilo tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u 28 kategorija. 
 
Dodjela se se tradicionalno održava 24. studenoga u spomen na isti datum 1860. kada je s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu. Ove godine se dodjela Nagrada hrvatskog glumišta HDDU-a ponovo održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan prijenos na Prvom programu HTV-a. Dodjelu je vodio glumac Fabijan Pavao Medvešek. 

Najbolja dramska ostvarenja

U protekloj sezoni najbolju glavnu mušku ulogu u drami realizirao je Siniša Popović. Nagrada mu je pripala za ulogu Henrika u predstavi “Kad svijeće dogore” u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb. Nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu osvojila je Blanka Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi “Alabama” u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje sporedne dramske uloge, Zrinki Cvitešić i Bojanu Brajčiću. Laureati nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine su osvojili Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin. Krešimir Dolenčić je za istu predstavu dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami.

 

Najbolja operna ostvarenja

Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini pripala je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke “Tristan i Izolda” Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za dirigiranje opere “Lombardijci” Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split.
 

Nagradu za najbolju mušku ulogu u operi dobio je Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi “Rigoletto” u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku Kristina Kolar (Santuzza u operi “Cavalleria rusticana” u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split). Josipa Bilić nagrađena je za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u operi.

Najbolja ostvarenja za balet i lutkarstvo

Najboljom baletnom predstavom u cjelini proglašen je balet “Ponos i predrasude” na glazbu raznih autora u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb. Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Nagradu za najbolje žensko baletno umjetnička ostvarenja dobila je Iva Vitić Gameiro, a  Tomislav Petranović je dobio nagradu za najbolje muško baletno umjetničko ostvarenje.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli tomislav petranovic (@tomislav_petranovic)

U kategoriji mladih umjetnika do 28 godina nagradu za balet je dobila Anamarija Marković za uloge u baletu “Orašar” na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

Koncerti Opere HNK u Zagrebu: Najljepše arije stižu i u vaše domove

“Miš u toću” Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split je u  kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade proglašena najboljom predstavom. Adam Skendžić ostvario je najbolje muško glumačko ostvarenje u toj kategoriji, ulogom Krtice Šktice u predstavi “Medo Đuro u vrtiću” u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka. Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade osvojila je Buga Marija Šimić ulogama u predstavi “Sunce djever i Neva Nevičica” u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Stefan Katunara za balet “Ponos i predrasude” Lea Mujića u izvedbi HNK-a Zagreb. Nagradu za kostimografiju osvojila je Barbara Bourek za kostime u dramama “Škrtac” Dore Ruždjak Podolski u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te “Kukci… zaustavljena priča” u režiji Saše Anočića i produkciji HNK-a Split.

Sjećanje na kolege i dodjela posebnih priznanja

Kazališni glumci su se na ovoj svečanoj prigodi prisjetili svojih kolega koji od lanjske dodjele više nisu s njima, među kojima su Špiro Guberina, Joško Juvančić, Pero Kvrgić, Saša Anočić, Žarko Potočnjak, Miro Muhoberac i drugi.

IN MEMORIAM: Muke nan ježove, otišao je Špiro Guberina

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. “Za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti”, žiri za dramu Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodijelio je glumačkom i autorskom ansamblu predstave “Proces Kafka” Teatra &TD iz Zagreba, a istu je nagradu dobio i Zlatko Vitez, za predstavu “Evropa za nas ima štrik” Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje i nagrada Tito Strozzi

Tradicionalno su see uručile i Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Nagradu je dobio redatelj Ivica Kunčević za dramu, a istu nagradu u području opere dobila je umirovljena nacionalna prvakinja HNK-a Zagreb Ivanka Boljkovac. Ivici Kunčeviću nagradu je uručio državni tajnik u ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak. Boljkovac je nagradu uručila voditeljica Ureda za kulturu Grada Zagreba Vera Šimić Jajčinović. 

Dodijeljena je i nagrada Tito Strozzi za najbolje pojedinačno ostvarenje u protekloj sezoni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Laureati su maestro Aleksandru Kalajdžić za glazbeno vodstvo opere Orfej i Euridika i ravnatelj Drame Ivica Buljan za režiju drame U agoniji Miroslava Krleže.

Naslovna fotografija @tomislav_petranovic

Pročitajte još...

‘Body neutrality’ – pokret koji se zalaže da prestanemo osuđivati sebe

Čini se kako smo se umorili od toga da pod svaku cijenu moramo voljeti svoje tijelo. Umjesto pozitivnog, stigao je neutralan stav ? 'volim svoje tijelo takvo kakvo jest', a prigrlili su ga i celebrityji poput Taylor Swift i Jameele Jamil.

‘Kriva’ je SJP: Znamo zašto će ovogodišnji blagdani biti tako posebni!

Iako nije još poznat točan datum premijere, obožavatelji će biti oduševljeni saznanjem da nove avanture omiljenih djevojaka mogu očekivati uoči blagdana. Kratki isječak od 40 sekundi obožavateljima nudi i uvid u Parker, Nixon i Davis koje šeću po 5. aveniji - i da, izgledaju jednako moderno kao i uvijek

‘Skrešite’ nepotrebne troškove: Najbolje aplikacije za štednju novca

Bilo da želite postaviti strože navike u raspodjeli novca, pratiti na što najviše trošite, na jednom mjestu imati sve prihode i rashode ili štedite za nešto posebno, ove aplikacije će vam sigurno biti od velike pomoći

‘Slatkiši’ za oči i uši: 20 najboljih filmova za dobro raspoloženje ovoga vikenda

Govorimo o filmovima koji stvaraju ugodan osjećaj i iako neće popraviti sve u vašem životu, pomoći će vam da barem privremeno odvratite misli od lošeg raspoloženja i kišnog vremena. A ponekad, budimo iskreni, i to je dovoljno

Povezano

Znamo što čita Elon Musk: Ovih 9 knjiga moglo bi vam promijeniti život

Ako vam treba motivacija u životu i želite pročitati nešto što nije krimić ili ljubić, donosimo popis knjiga koje Musk voli čitati. Možda i vama čitanjem ovih knjiga na pamet padne neka poslovna ideja

Lucija Šerbedžija: Snimam svoj prvi glazbeni album i sama pišem pjesme!

Njezin je zadnji projekt digao prašinu u javnosti, a novi bi mogao još veću! O novoj predstavi, ali i brojnim budućim i sadašnjim projektima, o radu s bratom Danilom, šetnjama po šumama, ali i sasvim novoj ulozi kojoj se jako veseli otvoreno progovara jedna od najcjenjenijih domaćih glumica

Zbog bolesti otkazana premijera predstave Miroslava Krleže u Gavelli

'Djetinjstvo' zauzima specifično mjesto u memoarsko-dnevničkom dijelu Krležina opusa, otkrivajući ishodišne fascinacije i slike iz kojih će se razviti kolosalni opus pisca

Kad ruke šute: Kako izgleda savršen partnerski odnos i kako ga postići?

Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, ali kako 'pomiriti' ta dva svijeta, odnosno kako naći balans - često nije nimalo lako. Plesna prestava 'Kad ruke šute' prikazuju 4 razine partnerskog odnosa kroz koje prolaze svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime