Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Nova knjiga koju obožavamo: Pokondirena dinja Sandre Silađev – terapija koja nam svima treba

Sandra je rijetka genijalka. Treba znati ispričati velike i bolne istine jednostavnim riječima na tako zabavan način. Ovo je terapija koja nam svima treba, ističe Ida Prester, glazbenica i TV voditeljica

Izavačka kuća Media Bar upravo je objavila svoju novu knjigu “Pokondirena dinja” Sandre Silađev, popularne beogradske glumice i internetske senzacije. Njezina je monodrama “Dejt” rasprodana gdje god se izvodi, a u njezinim urnebesno smiješnim video minijaturama na društvenim mrežama uživaju stotine tisuća pratitelja.
 
Hrvatsko izdanje “Pokondirene dinje” spoj je dviju Sandrinih u Srbiji odavno rasprodanih knjiga – “Ne zna svinja šta je dinja” i “Pokondirena dinja” koje je napravila u suradnji s ilustratorom Dušanom Stokićem. Knjiga se može nabaviti u svim knjižarama u Hratskoj.
 

Autorica progovara bez dlake na jeziku

Sve što mislite o drugima – i o sebi – a ne usudite se reći, Sandra Silađev izgovorit će glasno, bez dlake na jeziku. Sandra Silađev glumica je i komičarka koja je do najšire publike doprla putem društvenih mreža. 



Svoje ludo smiješne, ali i ubojito ozbiljne komentare društvene stvarnosti uobličila je, u suradnji s ilustratorom Dušanom Stokićem, i u obliku karikatura. U ovom izdanju za hrvatsku publiku odabrane su karikature iz dviju knjiga Ne zna svinja što je dinja (2016.) i Pokondirena dinja (2017.)

U poglavljima poput Glavna sam faca, Smisao postojanja žene je da muškarca dovede u red, Bože, kako je nama ženama fenomenalno!, Dođi da pričamo kako ti je loše, Sandra se dotiče svojih omiljenih tema: ljudskih taština, predrasuda, muško-ženskih, obiteljskih i prijateljskih odnosa, toksičnih poslovnih sredina te odnosa prema hendikepiranim osobama. Čini to duhovito, sarkastično, katkad karikirano do groteske. Ona pronicljivo uočava ljudske mane, ali ih baš nikad ne osuđuje svisoka. Njezin pristup svim temama iznimno je angažiran. ‘Pokondirena dinja’ knjiga je koju ćete i čitati i gledati i uz koju ćete se glasno smijati, ali se i vrlo ozbiljno zamisliti”, ističe Marina Dimić, urednica izdanja.

Ključarica apsolutnih uvida o manirama, modi, vezi, seksu, preljubu…

I brojni hrvatske javne osobe i pisci oduševljeni su Sandrinom knjigom:

“Ako ste se ikad osjećali zakinuto zbog toga što niste čuli kako vaše prijateljice (i prijatelji) u povjerenju govore o drugima i o vama – trenutak je da sve to nadoknadite. Sandra Silađev ključarica je apsolutnih uvida o manirama, modi, vezi, seksu, preljubu, tinejdžerima, mamama, debljini, fitnesu, štitnjači, gastronomiji,  gastritisu i baš svemu. Možda će vam skuhati i kafu, a sigurno će vam objasniti zašto ste tako sj*bani kako je ona svojim nepogrešivim trećim okom već provalila da jeste. Prisutna u svakom od nas, a opet jedna, neusporediva i unikatna Sandra brutalno je točna i točno brutalna. I u svojim klipovima i u knjizi ona je urnebesno zabavna i zaista od pomoći: kad ovo provalite, znate sve!“ ističe Ivan Salečić, urednik i pisac, a spisateljica Ankica Tomić naglašava:

“Neopterećena pravilima zanata i uvijek spremna dekonstruirati žanr, Sandra Silađev majstorica je improvizacije. Dok ruglu izvrgava teme koje je lako prepoznati, ne zaboravlja ni na autoironiju, neizostavan začin svakog kvalitetnog humora. Vlastitu kuhinju pretvorit će u pozornicu, od daljinskog upravljača napraviti telefon, videoklipove spretno prilagoditi karikaturama, ali će se uvijek probiti do publike. Jer ma koji identitet odabrala, Sandra zasluženo zauzima sam vrh regionalnog humora.”

“Sandra je rijetka genijalka. Treba znati ispričati velike i bolne istine jednostavnim riječima na tako zabavan način. Ovo je terapija koja nam svima treba!” nadovezuje se Ida Prester, glazbenica i TV voditeljica.

Glumica, spisateljica i youtuberica

Autorica knjige Sandra Silađev diplomirana je glumica, a Akademiju umetnosti u Beogradu završila je u klasi Predraga Ejdusa i Vladimira Jevtovića. Studirala je sociologiju, višu pedagošku, mirovne studije, advertising i marketing na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Iz hobija se bavila kiparstvom i keramikom, pjevanjem i videomontažom. Radila je u lutkarskom putujućem kazalištu, u centru za smještaj i boravak djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao i u domu za starije osobe. Režirala je i pisala tekst za inkluzivnu predstavu “Nada u Beogradu”. Pisala je kolumnu u magazinu Cosmopolitan.

Godine 2013. pokrenula je YouTube kanal koji ju je proslavio. Jedna je od scenaristica serije “Istine i laži”, u kojoj je i glumila lik Olge. Godine 2018. igrala je u filmu “Taksi Blues”. Okupila je poznate osobe i napravila scenarij za dokumentarne filmove 2Reality u invalidskim kolicima” i “Reality s bijelim štapom” koji se mogu pogledati na njezinu YouTube kanalu. Objavila je tri stripa, a bavila se i stand-up komedijom. Od 2021. izvodi svoju autorsku monodramu “Dejt” širom regije i svijeta, a u Beogradu je na redovitom repertoaru kazališta “Teatar na Brdu”.

Fotografije: Jelena Jovanov / press / privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime