Subota, 23 ožujka, 2024

Vikend je za Interliber: TOP 15 knjiga na našoj listi želja

Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige

Nacionalni književni događaj INTERLIBER, 44. međunarodni sajam knjige, održat će se u svom tradicionalnom terminu od 8. do 13. studenog 2022. godine na veliko zadovoljstvo svih ljubitelja pisane riječi. Interliber je najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, mjesto na kojem se slavi knjiga, mjesto gdje se susreću sve generacije čitatelja i gdje redovno svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi.



Nakladnici će na Zagrebačkom velesajmu predstaviti izuzetno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da hrvatsko nakladništvo zna i pronalazi put do ljubitelja knjige. Paviljone 5, 6, 7 i 7A ispunit će 296 izlagača iz 15 zemalja na više od 13.000 m2 (Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo). Radno vrijeme Interlibera je utorak, srijeda, četvrtak, nedjelja: 10.00 do 20.00 sati i petak i subota: 10.00 do 21.00 sat. 

Osim dobrih knjiga, moći ćete uživati u u slasnim jelima koja će pripremati vrhunski hrvatski restorani. Na čak 6 lokacija ukupne površine 1000 m2 otvorenog i zatvorenog prostora, posjetitelji će u atraktivnim food truckovima moći kušati street food delicije i slastice. 

Knjige na našem popisu želja:

Na kraju obojica umiru, Adam Silvera (Egmont/ Puls)

Roman njujorškog autora Adama Silvere osvojio je sve, od top lista, relevantnih nagrada, kritike pa do publike. Mateo i Rufus primit će loše vijesti Agencije Death-Cast: danas će umrijeti. Oni su potpuni stranci, ali spletom okolnosti posljednje trenutke svojih života provest će zajedno. Ova potresna, ali i ohrabrujuća priča podsjeća nas kako nema života bez smrti, ali ni ljubavi bez gubitka.

Čuvarica priča, Sally Page (Stilus)

Kad Janice počinje raditi kao čistačica za tvrdoglavu i osebujnu gospođu B., konačno upozna nekoga tko želi čuti njezinu priču. No Janice jasno odredi granice: ona je ta koja je čuvarica priča i nema priču koju bi mogla ispričati. Barem ne onu koju može podijeliti s drugima. Vremešna gospođa B. nije naivna žena i svjesna je da Janice nešto krije. Samo što? Naposljetku, nemaju li svi svoju priču…? Čuvarica priča krasan je, dirljiv roman o krhkosti i snazi ljudi; roman koji je jedan od velikih ovogodišnjih hitova na engleskom i to zahvaljujući usmenoj predaji oduševljenih čitatelja.

Fosforescencija, Julia Baird (Školska knjiga)

Pronicljiva, čudesna, lako čitljiva i sjajna, ova knjiga bezgranično je zahvalna za čitanje. Izvanredan spoj izvrsnog istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije donosi nov uvid u pravo značenje osjećaja zadivljenosti koje je mnogo šire i snažnije od pukog očuvanja mentalnog zdravlja. Zadivljenost inspirira pozornost, budnost i snagu. Ova knjiga jedna je od onih koje zrcale istinsku prirodu života – silovita je i puna malih blistavih dragocjenosti.

Sve je bilo savršeno, a onda je nestao, Rosie Walsh (Lumen)

Sarah Mackey slučajno je upoznala Eddieja Davida i s njim provela sedam divnih dana u kući na osami, u šumi. Na kraju tjedna rastali su se s obećanjem da će se opet vidjeti jer su zaljubljeni jedno u drugo. Kad Eddie krene na davno isplaniran odmor i obeća joj da će se javiti s aerodroma, Sarah nema razloga ne vjerovati mu.
Ali Eddie ne zove. Sarah nazove njega. Zašto se ne javlja na telefon? Je li mu se što dogodilo? Prolaze sati, dani, tjedni. Sarah je sve zabrinutija. Provjerava njegov WhatsApp i Facebook – živ je! Znači, izbjegava je? Zašto? Ipak… u dubini svojega zaljubljenog srca osjeća kako za Eddiejev nestanak postoje ozbiljni razlozi. Onda otkriva da je imala pravo. Postoji razlog zašto je Eddie nestao. Zato što jedno drugome nisu rekli ono najvažnije: istinu.

Ostaci obitelji, Lisa Jewell (Mozaik knjiga)

Četiri tijela. Ranoga londonskog jutra na obali Temze detektiv Samuel Owusu proučava vreću kostiju. Neriješen slučaj. Niz tragova vodi ga u čelzijsku vilu gdje su prije gotovo tri desetljeća pronađena tri tijela i uplakano dijete. Obitelj čije tajne ne mogu vječno ostati zakopane… No, jednom kad zakorači kroz njezina vrata, svako novo otkriće povući će ga dublje u otrovno klupko uznemirujuće priče o obitelji s gornjeg kata.

Svjetlo u skrovištima, Sharon Cameron (Znanje)

Istinita priča o sestrama koje su tijekom Drugoga svjetskoga rata od nacista skrivale trinaest Židova. Stefania Podgórska šesnaestogodišnja je djevojka. Živi u poljskom gradu Przemyślu, radi u dućanu židovske obitelji Diamant i poput svake tinejdžerice mašta o tome kako će jednoga dana pronaći pravu ljubav. Ali 1942. godina je i planovi za budućnost ne postoje: Njemačka je okupirala Poljsku, a rat je podijelio grad, prijatelje i obitelji. Pa ipak, unatoč neizvjesnim i opasnim vremenima, Stefania i Izio, jedan od sinova Diamantovih, zaljubljuju se. No kad nacisti umarširaju u grad, sve se mijenja. Izio i cijela njegova obitelj »preseljeni« su u geto, a Stefania usred ratnog vihora ostaje sama s malenom sestrom Helenom.

Ti, u mom snu, Holly Miller (Profil)

Još otkako je bio dječak, Joela proganjaju snovi o onima koje voli, snovi koji se uvijek ostvare – bili sretni ili ne. S godinama je naučio ne zbližavati se s ljudima i zakleo se kako si više nikad neće dopustiti da se ponovo zaljubi. Callie je, pak, izgubljena u rutini svakodnevice otkad joj je preminula najbolja prijateljica. Ne zna kako ponovo pronaći staru sebe, osobu koja je imala velike snove i planove. Oboje trebaju razlog da počnu doista živjeti u sadašnjosti. Od prvog slučajnog susreta svjesni su da će im se životi promijeniti.
Joel, bez obzira na svoje strahove, ne može odoljeti Callie, a Callie uz njega otkrije da ljubav o kakvoj je sanjala ipak postoji.

Sama, Ivana Šojat (Ljevak)

U knjizi Sama Ivana Šojat ženskim će pogledom pokrenuti amplitudu pogleda na ženu koja se kreće od površinskog pogleda na prostor u kojemu se ona trenutno nalazi preko odmjerenog gledanja prema njezinim interesima do pogleda kojim želi ukazati na niz dilema o kojima razmišlja kada je riječ o ljubavi, braku, izvanbračnim odnosima, o žudnji za iskrenošću, u potrebi za ovjerenosti djecom, sretnim zajedništvom, o potisnutoj samoći i strahu od praznine. Glavni lik Mirna, žena od 38 godina, prevoditeljica je koju okolina, a posebice roditelji, ne razumije i ne odobrava njezinu rastavu. Prepoznaju se u romanu nove nijanse već viđenih bračnih prizora, mijenjaju se u njemu pristupi svakidašnjem tankoćutnom konzervativizmu koji zatvara oči pred zlostavljanjem u obitelji, problemima kao što su alkoholizam, emotivno ucjenjivanje, verbalno maltretiranje.

Miljenko Jergović, Imaginarni prijatelj (Fraktura)

“Štošta u sjećanju biva prepravljeno i nehotice prilagođeno svijesti i duhu onoga tko se sjeća. Tako se neki od ovih portreta bitno razlikuju od onoga što je zabilježeno u njihovim matičnim pripovijestima te od toga kako ih pamte i bilježe povjesničari književnosti i ostali gospodari pripovijesti. Može se tu naći i faktografskih grešaka, one su slučajne. Ali namjerno ih nisam ispravljao kada bih ih, opet slučajno, otkrivao. Tim je pogreškama često definiran portret pojedinog lika, onakvog kakav on za mene postoji. Čitatelj uvijek preoblikuje ono što čita”, Miljenko Jergović.

Iz krvi i pepelaJennifer Armentrout (Egmont/ Puls)

Iz krvi i pepela, bestseler koji je osvojio milijune mladih čitatelja i dobitnik Goodreadsove nagrade za najbolji roman, donosi pustolovinu, akciju, seksipil. Dok sudbina kraljevstva počiva na njezinim ramenima, Poppy ni sama nije sigurna želi li uopće unaprijed joj namijenjenu budućnost. A kada joj u život uđe Hawke, stražar koji bi je kao Djevicu trebao štititi do Uzvišenja, sudbina i dužnost ispreplest će se sa žudnjom i čežnjama.

Iz Londona s ljubavlju, Sarah Jio (Stilus)

Knjižničarku Valentinu Baker majka je ostavila kad je bila dijete i otišla u London. Godinama kasnije, Valentina saznaje da joj je majka umrla i ostavila joj knjižaru, a ona se uputi preko oceana ne bi li otkrila majčine tajne… Iz Londona s ljubavlju hvaljena je, romantična i dirljiva priča o obiteljskim vezama, ljubavi, oprostu i… knjigama. Sarah Jio američka je bestseler autorica.

Kako grof zavodi, Anna Harrington (Mozaik knjiga)

Ross Carlisle, špijun i grof od Spaldinga, posvetio je život svojoj domovini. Kada otkrije tajne koje bi mogle ugroziti Englesku, stjeran je u kut. Morat će počiniti veleizdaju i hitno se dokopati Londona kako bi dokazao vlastitu nevinost prije nego što se Kruna okrene protiv njega. Za sigurnost Engleske spreman je odreći se svega, pa čak i svog života… sve dok ne sretne ženu čiji je čitav život nedokučiva tajna. Prije deset godina, Grace Alden pobjegla je od svega što je znala kako bi zaštitila svojeg sina. Ali njezin se novi život u potpunosti mijenja kad pronađe Ross Carlislea na svojem pragu. Sklapaju dogovor – ona će mu pomoći dosegnuti London, a on će joj pomoći osigurati nasljedstvo koje njezinom sinu pripada. Ah, kad bi špijunaža bila tako jednostavna! Kad stare obmane stvore nove čežnje, Ross i Grace moraju odlučiti jesu li spremni žrtvovati sve do čega im je stalo kako bi zaštitili one koje vole.

Srebrna krila, Camilla Läckberg (VBZ)

Faye je upravo započela novi život u inozemstvu. Njezina tvrtka Revenge niže velike uspjehe. I baš kad je pomislila da su svi problemi iza nje i da napokon može okrenuti novo poglavlje u svom životu, njezina egzistencija biva ponovno ugrožena. Neposredno prije početka planiranog širenja Revengea u Sjedinjene Države, nad tvrtkom se iznenada nadvije ozbiljna prijetnja. Zbog nje se Faye mora vratiti u Stockholm. Faye uz pomoć pomno odabranog tima sposobnih i pouzdanih žena kreće u borbu da spasi ono što je njezino – ali i sebe i svoje bližnje. Intrigantna knjiga o borbi jedne žene. Ova serija, neumorno niže uspjehe kako u Švedskoj tako i na međunarodnoj razini. Psihološki roman o Faye, ako uživate čitajući mističan psihološki triler, nešto je što ne smijete propustiti.

Ukradena pažnja, Johann Hari (Planetopija)

Što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči i pravi je tour de force, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju – od tehnologije koja služi profitu, a ne korisniku, i gospodarskog rasta kao glavnog ekonomskog načela, do loše prehrane i globalnog zagađenja. Pritom se ne libi otkriti neugodnu i katkad okrutnu istinu – iskreno progovara o svojoj ovisničkoj krizi koju je doživio kada se upustio u eksperiment digitalne detoksikacije, upoznaje nas s disidentima iz Silicijske doline i veterinarima koji psima dijagnosticiraju ADHD, ali i pronalazi izvanredna rješenja diljem svijeta. 

Sretna nova godina, Malin Stehn (Znanje)

Čuvaj se svojih tajni, posebno u novogodišnjoj noći. Lollo, Nina i Malena, prijateljice još iz srednjoškolskih dana, ne propuštaju tradicionalni doček nove godine sa svojim obiteljima. Doduše, djeca su im sad već tinejdžeri i ludo se zabavljaju u Nininoj obiteljskoj kući na drugom kraju grada. Dok se u Lollinoj luksuznoj kući boce šampanjca ispijaju jedna za drugom, ponašanje gostiju sve je slobodnije, a njihove primjedbe sve zločestije. Netom poslije ponoći Ninin muž Fredrik primi poziv Lolline kćeri Jennifer i požuri se sastati s njom. Kada se Jennifer ne vrati s novogodišnje proslave, noćna mora svakog roditelja postaje stvarnost. Njezin misteriozni nestanak uzdrma dugogodišnja prijateljstva, a mračne tajne izbijaju na površinu. Koliko dobro svi oni poznaju jedni druge i što se zapravo dogodilo u novogodišnjoj noći?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime