Petak, 19 srpnja, 2024

Sve za najljepši osmijeh: Što je dental bonding i zašto je toliko popularan?

Dental bonding, tj. lijepljenje zuba, postupak je tijekom kojeg vaš stomatolog nanosi kompozitnu smolu boje zuba na jedan ili više zuba kako bi sanirao oštećenja. To je isplativo rješenje jer je znatno jeftinije od ostalih kozmetičkih stomatoloških zahvata, poput krunica i ljuskica

Popularnost lijepog osmijeha i pravilnih bijelih zuba nikad nije izgubila na važnosti. Doduše mijenjaju se trendovi, pa je tako – nakon popularnosti pokazivanja razmaka između zubi – novi trend – dental bonding!Dental bonding, tj. lijepljenje zuba, postupak je tijekom kojeg vaš stomatolog nanosi kompozitnu smolu boje zuba na jedan ili više zuba kako bi sanirao oštećenja. To je isplativo rješenje jer je znatno jeftinije od ostalih kozmetičkih stomatoloških zahvata, poput krunica i ljuskica.

Dodavanjem ili potpunim pokrivanjem zuba ovaj tretman poboljšava njihov izgled pojačavajući sjaj i bjelinu. Popularan je zbog svoje sposobnosti da za kratko vrijeme postigne ravniji izgled vaših zuba, ali i zato što može sakriti i problematične pukotine.
Evo što trebate znati o ovom procesu, kao i rizicima povezanim s ‘ljepljenjem’ zuba.

Lijepljenje zuba je jako popularano

Lijepljenje zapravo postoji godinama, a sam postupak je vrlo jednostavan. Bijeli materijal za ispunu koristi se za stražnje i prednje zube. Estetika korištenog materijala znatno se poboljšala tijekom godina, s boljom postojanošću, rasponom boja i dugovječnošću – stoga je posljednjih godina sve popularnija, posebno za upotrebu na prednjim zubima. 

Dr. Yusra Al-Mukhtar, kozmetički stomatolog, objašnjava: “To je neinvazivan i minimalno destruktivan postupak. Stručnjak koji vas liječi oblikovat će smolu na postojeći zub kako bi promijenio oblik, duljinu i boju. To je izvrsna alternativa porculanskim furnirima, koji su poznati po tome što su prilično abrazivni.”

Sam postupak je brz i jednostavan

Za ovaj postupak se ne treba koristiti bušilica – za razliku od ljuskica – tretman se može obaviti u jednom ili dva dolaska. Ako je ispao komad ljepljivog dijela, lako ga je popraviti. Dobra strana lijepljenja je što odlično prikriva pukotine i iverje, izravnava zube i daje im ravnu površinu koja je glatkog izgleda i uredna. Nikakve injekcije nisu potrebne za tretman. Zato je tretman i popularan jer predstavlja brzo rješenje za promjenu izgleda zuba i isplativiji je od sličnih tretmana. Naime, lijepljenje ne zahtijeva iste laboratorijske troškove proizvodnje. Štoviše, lijepljenje se lako može prilagoditi u tijeku – dok tretmani s porculanom ne mogu. 

Za neke je korisnije od drugih tretmana 

“Kompozitno lijepljenje pogodno je za većinu, ali posebno je korisno za one kojima su potrebna manja prilagođavanja zuba”, objašnjava dr. Yusra i dodaje: “Lijepljenje ima svoja ograničenja, pa je važno da se to uzme u obzir prije nego što se odlučite za njega, ali u cjelini preporučljivo je svima koji žele izravnati neravne rubove ili male pukotine koje nisu previše problematične.

Važno je napomenuti da lijepljenje možda nije prikladno za one čiji zubi nisu dobro poravnati. U tim će slučajevima često trebati izravnati strukturu zuba kako bi se omogućilo mjesto za kompozit – to je i nepovratno i prilično destruktivno. Isto tako, pacijenti koji piju puno čaja, kave ili crnog vina morat će imati na umu da će kompozit skupljati mrlje, pa će ih zbog toga možda trebati češće mijenjati.”

Postoje li, ipak, neki nedostatci ovog tretmana?

Kao što je već spomenuto, vezivanje se može oštetiti i zamrljati. Tehnika je vrlo osjetljiva i ako se ne postavi dobro, može izgledati prilično loše, stoga morate istražiti i biti sigurni da radite kod nekoga tko zna pravilno izvesti tretman.

Ako razmišljate o tretmanu, trebali biste znati da neke stvari mogu utjecati na kvalitetu izvedbe, pa optimizirajte svoju prehranu kako bi dugo vremena vaši zubi izgledali prirodno. Primjerice, prestanite s konzumacijom previše crnog vina, crne kave i pušenjem. Također, morate redovito ići stomatologu na preglede. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime