Utorak, 19 listopada, 2021

Dobar tek: Krepke juhe idealne za hladnije jesenske dane

Donosimo 2 recepta za krepke juhe u kojima će moći uživati i oni koji preferiraju meso, ali i oni kojima je draže povrće. Idealan su obrok za sve hladnije jesenske dane

Guste juhe, koje mogu poslužiti i kao glavno jelo, zagrijat će vas u ove sve hladnije jesenske dane, a pritom su vrlo zdrave i dobre za organizam.

Iako postoji bezbroj ideja i varijacija, donosimo dva recepta krepkih juha koje su nas oduševile. Jedna je za one koji preferiraju povrće, a druga je namijenjena svima kojima je draže meso.

Juha od krumpira – vegetarijanska varijanta

Sastojci (za 4 osobe):
• 400 g krumpira
• 1 korijen peršina
• 1 mrkva
• 50 g celera
• 1 glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 2 žlice maslaca
• 1 l povrtnog temeljca
• 300 g vrhnja
• 100 ml bijelog vina
• Sol, papar
• Naribarni muškatni oraščić
• 2 grančice peršina

Priprema:
1. Operite, očistite krumpir i povrće. Zatim odrežite na kockice, oljuštite luk i češnjak i opet narežite na kockice.
2. U velikom loncu ugrijte maslac, prijajte luk i češnjak 2 minute uz povremeno miješanje. Dodajte krumpir i povrće te pirjajte oko 5 minuta. Ulijte temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno oko 20 minuta.
3. Ako želite ukras, onda izvadite malo povrća za ukrašavanje. Ostalo zgnječite ili izmiksajte u juhi. Umiješajte 200 grama vrhnja i vino, zakuhajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
4. Stucite preostalo vrhnje. Poslužite juhu, ukrasite kockicama povrća i vrhnjem. Operite i posušte peršin. Nekoliko listića ostavite cijele, a preostale nasjeckajte. Poslužite juhu posutu peršinom.

Pileća juha – mesna varijanta

Sastojci (za 4 osobe):
• 1 pile za juhu
• 1 žličica zrna papra
• 1 lovorov list
• Sol
• 400 g tikvice
• 2 stapke celera
• 300 g bijelog graha (velika zrna, iz limenke)
• 250 ml soka od rajčice
• 2 žlice koncentrata rajčice
• 250 g mini rajčica
• 250 g zamrznutih mahuna
• 200 g rižinih rezanaca
• Po 1 grančica timijana, origana i ružmarina
• 1 žlica balzamičnog octa

Priprema:
1. Stavite u lonac pile, zrna papra i lovorov list, stavite slane vode da prekrije pile i zatim kuhajte oko 90 minuta na laganoj vatri. Usitnite celer i tikvice. Dodajte grah.
2. Izvadite pile, ogulite, odvojite meso od kostiju i usitnite. Uklonite začine iz juhe. Kuhajte u juhi sok od rajčice, mahune, tikvice, celer i rezance oko 10 minuta.
3. Perite začinsko bilje, posušite i nasjeckajte. Ugrijete ga u juhi zajedno s mesom i grahom. Začinite octom, solju i paprom te ukrasite po želji.

Mesni recept otprilike iznosi oko 530 kcal po osobi.

Nadamo se ćete uživati u ukusnim receptima te osim tijela, nahraniti i dušu. Dobar tek!

Pročitajte još...

Gluten free kuharica: Provjereni trikovi za najukusniji bezglutenski kruh

Kako je gluten (protein koji se nalazi u većini žitarica) vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako...

Juha od kostiju: 7 najukusnijih recepata za tisućljetni eliksir zdravlja

Odlična je za potporu crijevima, a time i imunološkom sustavu, te za smanjenje upala i sprječavanje infekcija. Koštana juha doprinosi i glađoj koži, i sjajnijoj kosi a ujedno olakšava bolove u mišićima. Možete ju i zamrznuti, a kasnije od nje napraviti i puno drugih hranjivih obroka...

Klasik u novom ruhu: 7 ukusnih obroka sa zobi, a nisu – zobene pahuljice

Postoji toliko mnogo načina kako zob možete podići na sljedeću razinu. Donosimo sedam 'novih' načina kako možete uvrstiti ovu iznimno kvalitetnu i zdravu namirnicu na svoj jelovnik

Koji je rok trajanja ostataka hrane iz hladnjaka, a kada ih treba baciti

Kod ostataka namirnica ključno je planiranje unaprijed, tako da sve rezerve hrane iskoristite maksimalno prije nego što se pokvare - a za to je potrebno znati točno koliko one mogu trajati

Povezano

Veganski ćevapčići iz Hrvatske u finalu za prestižnu međunarodnu nagradu

Među tri finalista u kategoriji naziva Positive Impact, od 577 prijava iz 36 različitih država odabrani su upravo veganski ćevapčići hrvatskog brenda Vegefino!

Idealno za vikend: sočni odresci s limunom, mahunama i krumpirom

Zašto ne biste ovaj vikend isprobali jedan novi recept koji će, ako volite meso, oduševiti vaše ukućane. Uživajte!

Slavimo Dan deserta: Ova čokoladna torta je za prste polizati!

Danas je dan kada ne trebate imati grižnju savjesti zbog konzumiranja slatkoga pa evo prilike da iznenadite sebe i bližnje. Donosimo jednostavan recept za fenomenalnu tortu koja će vas oraspoložiti i potaknuti 'hormon sreće'

Kako napraviti savršenu pitu od limunove kreme i šumskog voća?

Donosimo recept za pitu s limunovom kremom i bobicama šumskog voća, koja nas je, kad smo je probali, jednostavo oduševila i nismo je mogli prestati jesti...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime