Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Dobar tek: Krepke juhe idealne nakon božićnog prejedanja

Donosimo 2 recepta za krepke juhe u kojima će moći uživati i oni koji preferiraju meso, ali i oni kojima je draže povrće. Idealan su obrok nakon blagdanskog prejedanja

Guste juhe, koje mogu poslužiti i kao glavno jelo, zagrijat će vas u ove sve hladnije zimske dane, a pritom su vrlo zdrave i dobre za organizam, posebice nakon blagdanskog prejedanja.



Iako postoji bezbroj ideja i varijacija, donosimo dva recepta krepkih juha koje su nas oduševile. Jedna je za one koji preferiraju povrće, a druga je namijenjena svima kojima je draže meso.

Juha od krumpira – vegetarijanska varijanta

Sastojci (za 4 osobe):
• 400 g krumpira
• 1 korijen peršina
• 1 mrkva
• 50 g celera
• 1 glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 2 žlice maslaca
• 1 l povrtnog temeljca
• 300 g vrhnja
• 100 ml bijelog vina
• Sol, papar
• Naribarni muškatni oraščić
• 2 grančice peršina

Priprema:
1. Operite, očistite krumpir i povrće. Zatim odrežite na kockice, oljuštite luk i češnjak i opet narežite na kockice.
2. U velikom loncu ugrijte maslac, prijajte luk i češnjak 2 minute uz povremeno miješanje. Dodajte krumpir i povrće te pirjajte oko 5 minuta. Ulijte temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno oko 20 minuta.
3. Ako želite ukras, onda izvadite malo povrća za ukrašavanje. Ostalo zgnječite ili izmiksajte u juhi. Umiješajte 200 grama vrhnja i vino, zakuhajte i začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
4. Stucite preostalo vrhnje. Poslužite juhu, ukrasite kockicama povrća i vrhnjem. Operite i posušte peršin. Nekoliko listića ostavite cijele, a preostale nasjeckajte. Poslužite juhu posutu peršinom.

Pileća juha – mesna varijanta

Sastojci (za 4 osobe):
• 1 pile za juhu
• 1 žličica zrna papra
• 1 lovorov list
• Sol
• 400 g tikvice
• 2 stapke celera
• 300 g bijelog graha (velika zrna, iz limenke)
• 250 ml soka od rajčice
• 2 žlice koncentrata rajčice
• 250 g mini rajčica
• 250 g zamrznutih mahuna
• 200 g rižinih rezanaca
• Po 1 grančica timijana, origana i ružmarina
• 1 žlica balzamičnog octa

Priprema:
1. Stavite u lonac pile, zrna papra i lovorov list, stavite slane vode da prekrije pile i zatim kuhajte oko 90 minuta na laganoj vatri. Usitnite celer i tikvice. Dodajte grah.
2. Izvadite pile, ogulite, odvojite meso od kostiju i usitnite. Uklonite začine iz juhe. Kuhajte u juhi sok od rajčice, mahune, tikvice, celer i rezance oko 10 minuta.
3. Perite začinsko bilje, posušite i nasjeckajte. Ugrijete ga u juhi zajedno s mesom i grahom. Začinite octom, solju i paprom te ukrasite po želji.

Mesni recept otprilike iznosi oko 530 kcal po osobi.

Nadamo se ćete uživati u ukusnim receptima te osim tijela, nahraniti i dušu. Dobar tek!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime