Jesen nam donosi pravu gastro poslasticu kojoj ćemo teško odoljeti. Jela pripremljena od jedne od najcjenjenijih gastro delicija na svijetu – istarskog tartufa u kombinaciji s vrhunskim namirnicama možete degustrirati od 22. do 25. listopada od 17h do 23h te za nedjeljni ručak od 12 do 17h u Restoranu Bota Šare i to u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih chefova Davida Skoke.
Tri prijedloga koja će se među ostalima naći na Danima tartufa u Boti su tartar od jadranske tune s tartufom, sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama te rižot od bukovača i šampinjona za koje vam donosimo recepte.
TARTAR OD TUNE S TARTUFOM
SASTOJCI (Za 4 osobe):
- 400 grama čistog odreska jadranske tune
- 4 žlice maslinovog ulja
- sol, papar po želji
- 2-3 kapi tabasca
- 50 grama zelenih kapara sitno sjeckanih
- 50 grama kapule sitno sjeckane
PRIPREMA: Odrezak tune izrezati na sitne kockice. Ostale sastojke pomiješati te servirati na podlozi od rikole. Na vrh naribati svježi tartuf.
SABLJARKA U UMAKU OD TARTUFA S CRNIM NJOKAMA
SASTOJCI (Za 4 osobe):
- 800 grama čistog odreska jadranske sabljarke
- 50 grama zelenih kapara
- 100 ml bijelog vina
- 20 gr češnjaka
- 2-3 kapi ulja od tartufa
- 20 grama tartufata
- riblji temeljac
- list peršina sjeckani
- sol, papar
- brašno
PRIPREMA: Na malo ulja popržimo sabljarku izrezanu na fete koje smo uvaljali u brašno. Zalijemo ribljim temeljcem. Dodamo ostale sastojke i pustimo 10 min da se sve sjedini da dobijemo kremasti umak koji po želji još začinimo. U međuvremenu napravimo domaće crne njoke.
SASTOJCI ZA NJOKE:
- 500 grama pire krumpira
- 300 grama brašna
- Prstohvat soli
- 20 grama crnila od sipe
- 2 cijela jaja
PRIPREMA: Zamijesimo tijesto, režemo njoke. Zakuhamo vodu ,kad njoke isplivaju na površinu vadimo ih i poslužimo uz sabljarku i umak.
RIŽOT OD BUKOVAČA I ŠAMPINJONA
SASTOJCI (Za 4 osobe):
- 400 grama riže scotti di roma
- 100 grama šampinjona
- 100 gr bukovača
- 50 ml bijelog vina
- maslinovo ulje
- temeljac od gljiva
- sol, papar po želji
- list peršina, malo češnjaka
PRIPREMA: Na maslinovom ulju zapržiti češnjak te dodati malo bijelog vina, neka ispari. Dodati temeljac od gljiva te rižu pirjati 10 min uz dolijevanje temeljca od gljiva.