Subota, 26 listopada, 2024

Jedno bez drugoga ne može: Otkrijte najbolje dresinge za salate!

Neki vole lagani preljev za salatu, neki aromatični, s raznim začinskim biljem, a neki preferiraju osvježavajući umak od jogurta ili pak zasitniju varijantu od kiselog vrhnja, odnosno majoneze. Samo pravi dressing ili umak čine salatu - gurmanskim užitkom

Bilo da je poslužite kao prilog, dodatak jelu ili pak kao glavno jelo, salatu sigurno nitko neće odbiti. A tamo gdje je salata – mora biti i dresing, jer jedno bez drugoga ne može.



I dok neki vole lagani preljev, neki aromatični, s raznim začinskim biljem, drugi preferiraju osvježavajući umak od jogurta ili pak zasitniju varijantu od kiselog vrhnja, odnosno majoneze. Samo pravi dressing ili umak čine salatu – gurmanskim užitkom.

Tajna je u preljevu

Bazu za dobar preljev čine kvalitetno ulje i ocat. Najprije se dio octa miješa sa solju i paprom dok se sol ne otopi. Tko voli, može dodati i prstohvat šećera. Zatim se doda još malo ulja i miješa se dok preljev ne bude kompaktan. Ako dodate i malo senfa, dobit ćete ukusni francuski dressing.

Umjesto octa, za dressing možete upotrijebiti limunov sok. Nemojte svaki put rabiti istu vrstu ulja i octa, iskušavajte razne okuse, ugodno ćete se iznenaditi. Preljev možete obogatiti senfom, ljutikom, svježim začinskim biljem, primjerice, vlascem, peršinom, estragonom i krbuljicom, te raznim drugim dodacima. Bez obzira na to kakav peljev spravite, možete ga pomiješati sa svim vrstama salate.

Kremasti umaci

Baza ovog dodatka salati nije ulje, nego određeni mliječni proizvod: jogurt, mlaćenica ili pak kiselo vrhnje. Odabranomu mliječnom proizvodu dodajte začine te po želji začinsko bilje ili senf.

OSVJEŽAVAJUĆA NOTA – Umak od limuna i senfa možete spraviti vrlo jednostavno: limunovo sok postupno, ali energično, umiješajte u kiselo vrhnje te posolite i popaprite. Kremasti su umaci odlični za sve vrste zelene salate.

Dodaci koji će svaku salatu učiniti posebnom

Osim maštovitih dresinga i umaka, salati poseban okus daju i razni hrskavi dodaci (obično se pospu po njoj). Pri izboru samo dajte mašti na volju.

Krutoni
Krutoni, popržene kockice kruha, odličan su dodatak svim lisnatim salatama. Pomiješate li ih s prženom slaninom, salata će biti još ukusnija a i zasitnija. Ploškama kruha za tost odrežite koricu te ih narežite na kockice. Pržite ih na maslacu dok ne postanu hrskave i ne poprime zlatnožutu boju. Ako volite intenzivniji okus, rabite maslac sa začinskim biljem.

Ekstra porcija vitamina
Podarit će izdanci svih vrsta: bambusa, rotkvice, krbuljice ili soje. Želite li uštedjeti, možete ih zasaditi i uzgojiti sami. Odličan dodatak su i masline.

Komadići voća
Salati će dati osvježavajući okus, ali će je obogatiti i vitaminima. Posebno će je rafinirano zaokružiti komadići agruma s kojih ste uklonili opnu.

Orašasti plodovi
Svaku će salatu učiniti pravim izazovom za gurmane. Komadiće oraha, indijske oraščiće, listiće lješnjaka ili badema jednostavno pospite po salati. Možete dodati i sjemenke bundeve i suncokreta te pinjole. Prije posipanja ih popecite u tavi bez dodavanja masnoće. Zatim ih odmah izvadite kako ne bi potamnjele. Bogat su izvor vitamina i minerala.

Omega-3 masne kiseline
Iznimno su zdrave, a u velikoj mjeri ih sadrži riba, školjke i račići. Dimljene ili pržene filete ribe narežite na tanke rezance te ih umiješajte u salatu. A umjesto njih ili pak u kombinaciji s njima možete dodati morske plodove. Tako primpljemu salatu poslužite kao glavni obrok.

A sad načinite preljev!

Ako imate mješalicu za pravljenje pjene za capuccino, možete je iskoristiti i za spravljanje preljeva. Pomiješajte sve sastojke te miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ovaj uređaj možete iskoristiti za spravljanje svih preljeva. A kako biste lakše izradili umak od jogurta ili kiselog vrhnja, rabite štapni mikser.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime