Subota, 12 listopada, 2024

Klasik u novom ruhu: 7 ukusnih obroka sa zobi, a nisu – zobene pahuljice

Postoji toliko mnogo načina kako zob možete podići na sljedeću razinu. Donosimo sedam 'novih' načina kako možete uvrstiti ovu iznimno kvalitetnu i zdravu namirnicu na svoj jelovnik

Iako mnogi vole trenutačno vrlo popularni trend superhrane, na kraju dana, ono što je najzdravije i najjednostavnije za pripremu zapravo je – jednostavna ‘klasična’ hrana. U obilju izbora, možemo ustvrditi kako su zapravo mahunarke, kikiriki, slatki krumpir i drugi oblici biljnih proteina nedovoljno prepoznati i premalo iskorišteni.



Jedna od najzdravije legitimne superhrane definitivno je – zob. Nevjerojatno je svestrana, pristupačna i hranjiva. Kada smo već kod svestranosti, pripazite da zob ne otpisujete samo zato što prezirete jesti zobene pahuljice za doručak.

Iznimno kvalitetna i zdrava namirnica 

Ovo cjelovito zrno sposobno je za puno više. Shvaćamo čak i ako volite punu zdjelu zobenih pahuljica, ali ponekad je zabavno malo promijeniti stvari i zdravu prehranu dodatno ‘začiniti’ i učiniti uzbudljivijom. Postoji toliko mnogo načina kako zob možete podići na sljedeću razinu. Donosimo sedam ‘novih’ načina kako možete uvrstiti ovu iznimno kvalitetnu i zdravu namirnicu na svoj jelovnik.

1/ Granola

Domaću granolu teško je pobijediti. Ovaj recept vrlo je jednostavan, možete ga prilagoditi kako god želite, a kuhinja tako dobro miriše dok se peče. Treba vam: 1,5 šalice zobi, 1 šalica orašastih plodova i(li) sjemenki, ¼ šalice javorovog sirupa ili meda, 3 žlice maslinovog ili kokosovog ulja i izdašna crtica cimeta i soli.

Sve zajedno pomiješajte i stavite u pećnicu na lim te pecite oko 20 minuta na 180° C. “To je sve što vam treba kao osnova, ali nemojte se bojati pomiješati ga s različitim suhim voćem poput marelica, brusnica ili jabuka, kokosovim pahuljicama, kvinojom, lanenim sjemenkama, pa čak i čipsom od tamne čokolade!

2/ Muffini 

Zob je izvrsna za muffine jer dodaje okus, teksturu i vlakna. Možete dodati i malo umaka od jabuka jer je to jednostavan način prirodnog zaslađivanja muffina i čini ih vlažnima.

3/ Palačinke

Probajte staviti zob u palačinke, pogotovo ako želite napraviti bezglutensku verziju. Potrebno vam je: 1 šalica zobi, 1 zrela banana, ½ šalice nezaslađenog bademovog ili zobenog mlijeka, 1 žličica praška za pecivo, žlica chia sjemenki i crtica ekstrakta vanilije i morske soli. Sve stavite u blender i blendajte dok tijesto ne postane glatko. Tako ih je jednostavno napraviti i pune su proteina.

4/ Pečena zob

Kako biste napravili pečenu zob, zob jednostavno pomiješajte u mikseru s bananom i kombinacijom sastojaka za pečenje poput sode bikarbone i jaja. Dobiveno tijesto toliko je glatko i nalik oblaku da se ispeče u pahuljastu, zdravu i ugodnu tortu.

5/ Smoothie

Dodavanje zobi jutarnjem smoothieju jednostavan je način da povećate unos vlakana kako bi vaši smoothieji zadovoljavali vaše potrebe, ali i izazvali nepce. Naime, svidjet će vam se orašast okus i tekstura koju dodaje. Za intenzivniji okus dodajte maslac od orašastih plodova – plus time ćete dobiti dodatne proteine.

6/ Slana jela – poput mesnih okruglica ili pilećih filea

Sa zobi možete pripremati i slano. Primjerice, dodaju izvrsnu teksturu i hranjivost pljeskavicama na bazi graha ili mesnoj štruci, a i izvrsni su za miješanje s piletinom mjesto krušnih mrvica.

7/ Zdjelice s jogurtom

Ako znate, znate: zob se savršeno slaže s kremastim jogurtom. Uparivanje jogurta sa zobi neće biti samo ukusan doručak, nego će pojačati unos proteine u vašim obrocima kako bi dulje bili siti. A još ako pospete malo svježih ili smrznutih bobica po zdjelici s jogurtom i zobenim pahuljicama – bit će pun pogodak.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime