Petak, 24 rujna, 2021

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno duži

Puno je razloga zašto nismo fanovi kupovnih müsli pahuljica – osim što sadrže previše šećera, obično su i dosta skupe, ako usporedite s domaćim varijantama, za koju vam neće trebati više od pola sata.

U zatvorenoj posudi domaća granola može stajati jako dugo, pa se neko vrijeme nećete morati brinuti što pripremati za doručak.

Sastojci:

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 15 g kakaa
  • 75 g sjeckanih badema
  • 75 g sjeckanih lješnjaka
  • 75 g sjeckanih oraha
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 25 g kokosovog ulja
  • 150 g meda (ili javorovog/agavinog sirupa)
  • 50 g sjeckane tamne čokolade

Priprema:

Zobene prvo pomiješajte s kakaom, pa im dodajte sjeckane orašaste plodove (ako neke orašaste ne volite, slobodno zamijenite drugima).
Dodajte sol i cimet, pa prelijte medom i otopljenim kokosovim uljem. Dobro izmiješajte da se sve poveže, a na kraju umiješajte komadiće tamne čokolade.
Prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje, pa pecite na 160°C oko 20 minuta.

Nakon pečenja ostavite da se skroz dobro ohladi u plehu, a zatim lagano izlomite rukama i prebacite u posudu koju ćete držati zatvorenu, da granola ne navuče vlagu.

Fotografije i tekst: Mojportal.hr

________________________________________________________________________

Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Za čitatelje portala mojportal.hr svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno – choc nut granolu! Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham

Pročitajte još...

5  brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku (pa ćete se poslije pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika)!  

Bademovo ili zobeno mlijeko: koje je bolje za vaše zdravlje?

Alternativni mliječni proizvodi postaju sve popularniji u svijetu. Konkretno, zobeno mlijeko i bademovo mlijeko pojavili su se kao predvodnici koji zamjenjuju obično mlijeko u receptima i pićima. Je li jedno od njih bolje za vaše zdravlje?

Zobena kaša: zdravi doručak s puno više kreativnosti nego dosad

Ako volite jesti zobenu kašu svaki dan, lako je zapasti u monotoniju okusa. E pa, da se to ne bi dogodilo mi vam donosimo zanimljvije i ukusnije 'varijacije na temu' jer kašu se doista može oplemeniti najrazličitijim dodacima (iznenadit ćete se kojima)!

Poslastica (i ne samo) za doručak: Banana bread french toast

French toast mnogima je jedna od najdražih poslastica za doručak. Brza i jednostavna priprema čine ga još primamljivijim, a kada se spoji s kruhom koji je zaludio mnoge gurmane - nastaje savršenstvo

Povezano

Idemo u berbu gljiva, jabuka ili jagoda: Ovaj vikend je prava prilika za to!

Nama je jesen najljepše vrijeme za vikend izlete! Zato ovog vikenda idemo i na gljivarijadu u Liku, i u samoberbu jabuka u Lekenik, a bome nećemo propustiti ni samoberbu 'jesenskih' jagoda kod Sesvete. Jedva čekamo!

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

Napravite neke vrlo jednostavne zamjene hrane i na jednostavan način unesite vlakna u organizam - ne samo da su dobra za bolji rad naše probave nego i smanjuju rizik od mnogih bolesti!

Upoznajte Damjana Bistričića, chefa čije burgere jedu i u Tokiju!

Poznati puležanski kuhar objašnjava zašto je svaki chef u svojom misaonoj nutrini zapravo slikar, kipar, alkemičar, liječnik i svećenik, što samurajski kodeks ima s gastronomijom, kako je bilo kuhati za Papu i razne plemiće te što znači njegov novi gastronomski smjer 'Le art brut cuisine'

Brzi i zdravi doručak: 5 jednostavnih recepata gotovih u 10 minuta!

Ako krenete u dan sa zdravom hranom, to će vas motivirati da tako i nastavite do odlaska u krevet. Svaki dan radnog tjedna započnite s jednim od ovih jednostavnih recepata za doručak

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime