Subota, 23 rujna, 2023

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Puno je razloga zašto nismo fanovi kupovnih müsli pahuljica – osim što sadrže previše šećera, obično su i dosta skupe, ako usporedite s domaćim varijantama, za koju vam neće trebati više od pola sata.



U zatvorenoj posudi domaća granola može stajati jako dugo, pa se neko vrijeme nećete morati brinuti što pripremati za doručak.

Sastojci:

  • 250 g zobenih pahuljica
  • 15 g kakaa
  • 75 g sjeckanih badema
  • 75 g sjeckanih lješnjaka
  • 75 g sjeckanih oraha
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 25 g kokosovog ulja
  • 150 g meda (ili javorovog/agavinog sirupa)
  • 50 g sjeckane tamne čokolade

Priprema:

Zobene prvo pomiješajte s kakaom, pa im dodajte sjeckane orašaste plodove (ako neke orašaste ne volite, slobodno zamijenite drugima).
Dodajte sol i cimet, pa prelijte medom i otopljenim kokosovim uljem. Dobro izmiješajte da se sve poveže, a na kraju umiješajte komadiće tamne čokolade.
Prebacite na pleh prekriven papirom za pečenje, pa pecite na 160°C oko 20 minuta.

Nakon pečenja ostavite da se skroz dobro ohladi u plehu, a zatim lagano izlomite rukama i prebacite u posudu koju ćete držati zatvorenu, da granola ne navuče vlagu.

Fotografije i tekst: Mojportal.hr

________________________________________________________________________

Sestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Za čitatelje portala mojportal.hr svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno – choc nut granolu! Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham

Pročitajte još...

Nova godina, nova ja: 5 brzih i zdravih ideja za doručak – u 5 minuta!

Ne budite lijeni, ne preskačite doručak i izbjegavajte pekare u širokom luku pa se poslije nećete pitati od kuda vam višak kilograma i loša zdravstvena slika!  

Bademovo ili zobeno mlijeko: Koje je bolje za vaše zdravlje?

Alternativni mliječni proizvodi postaju sve popularniji u svijetu. Konkretno, zobeno mlijeko i bademovo mlijeko pojavili su se kao predvodnici koji zamjenjuju obično mlijeko u receptima i pićima. Je li jedno od njih bolje za vaše zdravlje?

Zobena kaša: Kako napraviti kreativni i fini zdravi doručak?

Ako volite jesti zobenu kašu svaki dan, lako je zapasti u monotoniju okusa. E pa, da se to ne bi dogodilo mi vam donosimo zanimljvije i ukusnije 'varijacije na temu' jer kašu se doista može oplemeniti najrazličitijim dodacima (iznenadit ćete se kojima)!

Poslastica (i ne samo) za doručak: Banana bread french toast

French toast mnogima je jedna od najdražih poslastica za doručak. Brza i jednostavna priprema čine ga još primamljivijim, a kada se spoji s kruhom koji je zaludio mnoge gurmane - nastaje savršenstvo

Povezano

Mekane i slasne: Donosimo recept za tapioka kuglice

Glavni sastojak ovog brazilskog specijaliteta je brašno tapioke, odnosno škrob izvađen iz korijena biljke manioke. Pufaste okruglice super su ideja fingerfooda

Recept dana: Salata s kvinojom i brokulom

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo, možete je napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu

Recept dana: Tjestenina s pestom i piletinom

Donosimo recept za ukusnu tjestenini s pestom i piletinom koja je u isto vrijeme zdrava hrana, kao i hrana za utjehu

Otvorena je nova oaza talijanske gastronomije u srcu Zagreba

Zagreb je obogatio svoju gastronomsku ponudu novim restoranom Tomassino, koji donosi komadića Italije  u luksuznom okruženju Sheraton Zareb Hotela. Ovaj restoran spojio je eleganciju...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime