Četvrtak, 15 veljače, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Brzi morsko-kontinentalni ručak by Zlatko Gall

Osim silnih kontinentalnih recepata postoje i brojne varijacije gastronomskih sparivanja gljiva i plodova mora

Vrijeme je gljiva, no osim silnih kontinentalnih recepata postoje i brojne varijacije gastronomskih sparivanja gljiva i plodova mora. Iliti, “mare – monti” kombinacija. Evo stoga jedne iz kućne radinosti.



Mare-monti s lisičarkama

50 dag lisičarki

Tridesetak vongola (kućica)

Tridesetak očišćenih repića kozica

Jedna limenka bijelog graha

4 režnja češnjaka

2 jušne žlice narezanog peršinova lista

1 dcl maslinova ulja

1,5 dcl bijelog vina

Nekoliko zrna crnog papra

Po ukusu morske soli

Repići kozica pa i vongole (one talijanske bijele sa crnom crtom po sredini) mogu se naći zamrznute. Ako nema vongola mogu poslužiti i dagnje – svježe ili očišćene i zamrznute.

U dubljoj tavi ili woku na pola maslinova ulja lagano par minuta pirjajte dobro obrisane (od zemlje iščetkane) gljive narezane na manje komade. Dodajte potom narezani češnjak i peršin, podlijte vinom (po potrebi i s malo tople vode), školjke i ocijeđeni grah, posolite, dodajte papar pa pirjajte na srednje jakoj vatri dok se školjke ne otvore a vino dopola ne ishlapi. Dodajte repiće kozica, po potrebi još malo mlake vode (ili ribljeg temeljca) pa nastavite pirjati na lagano još pet-šest minuta. Po volji dodajte još peršina i maslinova ulja i jedite dok je toplo. Uz vino – naravno.

Pripremio, skuhao i fotografirao: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime