Vrijeme je gljiva, no osim silnih kontinentalnih recepata postoje i brojne varijacije gastronomskih sparivanja gljiva i plodova mora. Iliti, “mare – monti” kombinacija. Evo stoga jedne iz kućne radinosti.
Mare-monti s lisičarkama
50 dag lisičarki
Tridesetak vongola (kućica)
Tridesetak očišćenih repića kozica
Jedna limenka bijelog graha
4 režnja češnjaka
2 jušne žlice narezanog peršinova lista
1 dcl maslinova ulja
1,5 dcl bijelog vina
Nekoliko zrna crnog papra
Po ukusu morske soli
Repići kozica pa i vongole (one talijanske bijele sa crnom crtom po sredini) mogu se naći zamrznute. Ako nema vongola mogu poslužiti i dagnje – svježe ili očišćene i zamrznute.
U dubljoj tavi ili woku na pola maslinova ulja lagano par minuta pirjajte dobro obrisane (od zemlje iščetkane) gljive narezane na manje komade. Dodajte potom narezani češnjak i peršin, podlijte vinom (po potrebi i s malo tople vode), školjke i ocijeđeni grah, posolite, dodajte papar pa pirjajte na srednje jakoj vatri dok se školjke ne otvore a vino dopola ne ishlapi. Dodajte repiće kozica, po potrebi još malo mlake vode (ili ribljeg temeljca) pa nastavite pirjati na lagano još pet-šest minuta. Po volji dodajte još peršina i maslinova ulja i jedite dok je toplo. Uz vino – naravno.
Pripremio, skuhao i fotografirao: Zlatko Gall