Subota, 23 ožujka, 2024

Donosimo popis 5 namirnica koje smatramo zdravima, a sadrže više šećera nego što mislimo

Mislite da jedete zdravo? Razmislite još jednom,jer šećer možete pronaći i u hrani za koju nikada ne biste pomislili da ga sadrži (ili barem ne u tolikoj mjeri)

Stavimo na stranu činjenicu da ponekad pojedete tortu i kolače na nekom rođendanu, ali sebe zapravo smatrate osobom koja se zdravo hrani. No, razmislite još jednom. Jer, šećer (‘tihi ubojica’ zdravlja) krije se tamo i gdje nikad ne biste pomislili i time ruši tezu o vašoj zdravoj prehrani. Kada je riječ o šećeru, manje je obično više. Dnevni unos šećera odraslima se prepoča 25 grama, što je otprilike 6 žlica. 

Donosimo vam popis namirnica u kojima možete pronaći šećer, a da toga niste ni svjesni: 

1/ Jogurt

Ponekad jogurt može biti prava bomba šećera, jer neki sadrže više šećera od čokolada! To ne znači da trebamo izbaciti jogurt iz prehrane, no kada kupujete proizvode ovakvog tipa, izbjegavajte aromatizirane jogurte. Možete kupiti običan jogurt, nasjeckati voće i dodati med kako bi zasladili obrok. 

2/ Granola

Iako granola sadrži zdrave sastojke, može biti vrlo kalorična, prepuna dodanih masti i šećera. Naime, masnoće poput biljnog ulja, kokosovog ulja i orašastih maslaca često se uključuju kako bi se sastojci povezali. Osim toga, dodaju i aromu i pomažu u procesu pečenja. Može se dogoditi da granole sadrže gotovo 4 žličice šećera u jednoj porciji, okvirno to može biti i do 17 grama. 

3/ Sportska pića i voćni sokovi

Nakon treninga možda biste trebali hidratizirati se vodom, a ne nekim sportskim pićem. Pa razmislite o svojim opcijama i odlukama. Samo jedno piće može sadržavati 5 žličica šećera. Kada je riječ o voćnim sokovima, količina može biti čak i veća. 

4/ Dresing za salatu

Salata sama po sebi je odličan obrok, dok je bogata zdravim namirnicama. No, pogledajte sastojke u dresingu za salatu ako želite tu aromu u obroku. 

5/ Kečap

Većina ljudi uzima kečap u svoje obroke: sendviče, hamburgere, pomfrit i ostalo, no u tom aromatičnom dodatku, ima dosta šećera. 

Ako se pitate trebate li se odreći ovih proizvoda i namirnica… 

Ne treba paničariti i izbaciti sve iz prehrane. Kada znate informacije o proizvodima koje konzumirate i udjelu šećera u tim proizvodima, potrebno je napraviti balans u prehrani kako bi vaše tijelo dobilo sve potrebno od vitamina, proteina pa do šećera!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime