Subota, 12 listopada, 2024

Nina Šarić: mlada vlasnica pokretne slastičarnice koja proizvodi vrhunski talijanski gelato!

Upoznajte Ninu Šarić, 24-godišnju slastičarku i vlasnicu brenda 'Pri suncu', koji se - osim originalnih talijanskih gelata i francuskih kolača choux - od ostalih slastičarnica razlikuje i po tome što je možete pronaći - na 4 kotača!

Možete li zamisliti da vam dan započinje i završava mirisima kolača, torti i sladoleda? Mi možemo! I, vjerujte, ne bismo se niti malo bunili da nam je tako. Zato baš zavidimo Nini Šarić, 24-godišnjoj slastičarki, vlasnici brenda ‘Pri suncu’ koji se – osim originalnih talijanskih gelata i francuskih kolača choux – od ostalih slastičarnica razlikuje i po tome što je ni manje ni više – na 4 kotača!



“Ime Pri suncu je zapravo simbol za mjesto iz kojega potječem – Prisoje. To je malo mjesto u Hercegovini od kud mi je otac, a budući da stvaramo obiteljski posao, odmah smo znali da će ime biti PRI SUNCU. Ime također asocira na ljeto, more, toplinu, pa i sladolede. Imali smo par velikih projekata koji su trebali zaživjeti, no danas mi je zaista drago da nisu – pogotovo zbog cijele ove situacije s pandemijom u kojoj se nalazimo, a i potresa… te smo zbog toga odlučili krenuti s jednim drugačijim konceptom – opremiti proizvodnju i prodavati proizvode preko mobilne jedinice”, kaže nam Nina.

‘Slastice su oduvijek moj favorit jer jako volim jesti slatko od kad znam za sebe. Često se šalim da bih mogla samo na slatkome živjeti…’

Ljubav prema slastičarstvu – od malih nogu

Nina je od malena najviše vremena provodila u kuhinji s bakom koja je uvijek pripremala istarske specijalitete. Dugo je vremena trenirala plivanje i uz svakodnevne treninge i školske obaveze nije imala vremena baviti se stvarima koje je zanimaju, ali je upisom na Prehrambeno-biotehnološki fakultet krenula njezina nova priča.
“Slastice su oduvijek moj favorit jer jako volim jesti slatko od kad znam za sebe. Često se šalim da bih mogla samo na slatkome živjeti, a da ne spominjem kako općenito ne volim kuhati – što naravno nije za pohvalu”, ispričala nam je Nina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by by Nina Šarić (@pri_suncu)

Iako su joj samo 24 godine, Nina se već 8 godina bavi slastičarstvom, a počela je još prije prve godine faksa kad je završila program za slastičarstvo na kulinarskom institutu KUL IN.
Zatim je radila u tvrtki koja organizira višednevne masterclassove s najpoznatijim svjetskim chefovima kao što su Guillaume Mabileau, Johan Martin, Emmanuel Hamon… Tamo je, kao asistentica timu vrhunskih chefova, dobila uvid u ‘high end‘ slastičarstvo te naučila nove tehnike i dobila nove recepture.
”Kasnije sam se na kulinarskom institutu u Italiji specijalizirala baš za gelato – talijanski tip sladoleda. Kada sam otkrila koja se filozofija i priča krije iza tog deserta, odmah sam znala da to želim profurati i u Hrvatskoj. Prije godinu dana završila sam fakultet prehrambene tehnologije, što mi uvelike pomaže u određenim inženjerskim situacijama ovog posla”, kaže Nina.

Zbog cijele situacije, stalnih neočekivanih zatvaranja, odlučili su se na koncept mobilne jedinice kako bi mogli dolaziti do kupaca, a ne čekati da kupci dođu njima u neki prostor

Želja da postane svoja – šefica

Odmah nakon završetka fakulteta Nina je znala da želi pokrenuti vlastiti posao. Otac joj je velika podrška u poslu, pa se znaju zezati on od nje uči raditi sladolede, a na od njega uči kako stvoriti posao i postati uspješna poduzetnica.
Završila je fakultet upravo u vrijeme pandemije i zbog cijele situacije, stalnih neočekivanih zatvaranja, odlučili su se na koncept mobilne jedinice kako bi mogli dolaziti do kupaca, a ne čekati da kupci dođu njima u neki prostor. Zbog toga i uskoro sele na more, baš kao i većina ljudi, kako bi mogli biti na lokacijama gdje je veliki protok ljudi, što je za prodaju sladoleda ključno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by by Nina Šarić (@pri_suncu)

Gelato je gluten free, a izrađuju i svoje kornete

Sladoled gotovo svi inače rade na način da u praškastu, već pripremljenu, smjesu dodaju mlijeko ili vodu a zatim u takvu bazu i razne arome. No, posebnost Nininih sladoleda jest ta što ona prema svojim recepturama radi vlastitu bazu od 5 osnovnih namirnica: mlijeka, vrhnja, odnosno vode ako radi sorbet te tri vrste šećera. To znači da ne koristi umjetne i već pripremljene praškove, odnosno baze.
“Takav način je dulji, kompliciraniji i teži, ali razlika se itekako osjeti, što bez ikakve lažne skromnosti tvrdim i ja, ali i svi koji probaju moj sladoled. Svi naši sladoledi su gluten free, ako ne stavljam posebne dodatke u njih kao što su crumble ili komadići biskvita, a također svi voćni sladoledi su nam veganski jer su na bazi vode, odnosno rade se od samo tri sastojka a to su voda, voće i tri vrste šećera.”

U svojim slasticama koriste samo maslac, vrhnje životinjskog podrijetla, najkvalitetniju francusku čokoladu, eko lješnjake… Uvijek je u ponudi ono što je sezonsko, pa tako voće uvijek kupuju na tržnici

Od mliječnih sladoleda trenutačno u ponudi imaju: lješnjak, pistacijo, kokos, orah, čokoladu, bijelu čokoladu, a bestselleri su im – okus badem s medom, bijela čokolada s lješnjakom. Od sorbeta odnosno voćnih okusa u ponudi imaju: jagodu, šumsko voće, limun i bananu

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by by Nina Šarić (@pri_suncu)

“Uz to radimo i naše domaće kornete jer u svemu volim zaokružiti priču pa tako i u ovom segmentu. Kada već nudimo svježi craft gelato, moraju i korneti biti handmade. Teško je kada si novi na tržištu pa ti nude sve i svašta, no budući sam jako dugo u ovom poslu, točno sam znala što ću i od koga nabavljati. To da u svojim slasticama koristim samo maslac, vrhnje životinjskog podrijetla, najkvalitetniju francusku čokoladu, eko lješnjake i dr. čak nije niti prvo što spominjem nego je uvijek u ponudi ono što je sezonsko, pa tako voće uvijek kupujem na tržnici. Već svi znaju što se taj dan radi od sladoleda kada kupujem jagode, borovnice, maline, marelice, a uskoro ću krenuti i s gelatom od trešnje”, otkriva nam Nina.

Fantastične torte i kolači po željama kupaca

Otkad su krenuli s proizvodnjom sladoleda prije mjesec dana, glavni fokus im je na gelato boxovima. Imaju manja i veća pakiranja u kojima se mogu kombinirati dva ili tri okusa te kupci nakon naručivanja svoj box preuzmu kod njih u proizvodnji na Savici. Također, nude i više vrsta mousse torti te kolače choux koji su tradicionalni francuski desert.

Zahvaljujući mobilnoj kućici mogu u svakom trenutku (doslovno) pokrenuti posao na drugoj lokaciji. Ubrzo sele na more

“Obično ljudi ne znaju za taj desert, a imaju i poteškoća kako ga pravilno izgovoriti pa im volim choux predočiti kao male princess krafne koje na vrhu imaju hrskavi sloj, a unutra su punjene čokoladnom mousse kremom. Svi ga probaju se oduševe jer ne očekuju punjenje unutra, a i taj hrskavi sloj daje posebnu teksturu kolaču. Torte radimo prema željama klijenata za sve prigode, ali dekoraciju uvijek volim završiti nekim cvijetom ili decentnim detaljem. Volim da moje slastice izgledaju elegantno i jednostavno s pokojim efektnim detaljima. Veseli me što ljudi najviše komentiraju kako svi moji deserti nisu uopće preslatki što je odraz kvalitetnih namirnica jer skoro pa i ne dodajem šećer u svoje deserte, kaže nam Nina.

One man show i svakodnevni treninzi

Zahvaljujući mobilnoj kućici mogu u svakom trenutku (doslovno) pokrenuti posao na drugoj lokaciji. Ubrzo sele na more. 
“Proizvodit ćemo sve na moru, u posebno opremljenoj profesionalnoj kuhinji, a sladoledni asortiman prodavati u ‘Pri suncu kućici’. Budući da sve proizvodim sama, u Zagrebu će proizvodnja biti zatvorena do devetog mjeseca.”

S obzirom da je okružena slasticama i svakodnevno isproba nekoliko različitih vrsta nepcu ukusnih, a figuri manje dragih proizvoda, Nina ne propušta trening. Trenira svakodnevno, a nekad odradi i do 6 treninga tjedno. Kombinira boks, gdje je jedina cura u grupi, pa kaže kako je dečki baš i ne štede, kao i treninge snage s privatnim trenerom. Eto, i Nina je dokaz kako nije lako jesti slatko po cijele dane i dobro izgledati, no uz dobru volju i strast – sve je moguće!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime