Četvrtak, 25 travnja, 2024

Viva Italia: Recepti za najbolje talijanske bruschette ikad!

Neovisno o tome je li riječ o klasiku s rajčicama ili profinjenoj varijanti s kremom od tunjevine, kada je riječ o talijanskim bruschettama, svaki zalogaj pravi je užitak za nepce. Donosimo vam osnovni recept za najfinije talijanske bruschette ikad te tri dodatna recepta koja su nas oduševila

Hrskavi kruh pravi je hit, a talijanske bruschette daju mu poseban okus u bezbroj različitih varijanti! Neovisno o tome je li riječ o klasiku s rajčicama ili profinjenoj varijanti s kremom od tunjevine, svaki zalogaj pravi je užitak za nepce.



Donosimo vam osnovni recept za najfinije talijanske bruschette te tri dodatna recepta koja su nas oduševila:

Osnovni recept:

Sastojci za 4 osobe:

  • 6 rajčica
  • sol, papr
  • šećer
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1režnjić češnjaka
  • 12 ploški pšeničnog kruha
  •  šaka bosiljkaPriprema:

    Rajčice operite, zarežite u obliku križa i prelijte ih vrućom vodom. Zatim ih ogulite, razrežite i uklonite koštice. Narežite ih na kockice. Pomiješajte ih sa solju, paprom, prstohvatom šećera i maslinovim uljem.
    Češnjak oljuštite, zgnječite ga i dodajte rajčicama te promiješajte. Ploške kruha popržite u tavi ili u tosteru. Mješavinu s rajčicama stavite na kruh i ukrasite bosiljkom.Za drugačiji okus: Pomiješajte 2 žličice nasjeckanog ružmarina s nadjevom od rajčica i stavite na prženi kruh s ricottom.

     

    1/ BRUSCHETTA S TUNJEVINOM (320 kcal)

    Sastojci za 4 osobe:

  • 250 g tunjevine u ulju (iz limenke)
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 1 čili papričica
  • papar
  • 1 žuta paprika 
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 8 ploški pšeničnog kruha
  • 2 grančice bosiljka
  • 1 režanj češnjakaPriprema:

    Tunjevinu ocijedite. Krastavce također ocijedite i narežite na kockice. Čili očistite, uklonite koštice, operite i nasjeckajte.
    Tunjevinu razmrvite te je pomiješajte u zdjeli s krastavcima, čilijem i s malo papra. Papriku očistite, operite, narežite na kockice i dodajte mješavini.
    Ulje ugrijte u tavi te kruh popržite s obje strane da bue hrskav (možte ga peći u pećnici oko 5 minuta). Bosiljak operite, protresite pa listiće narežite na trakice. Češnjak oljuštit, razrežite te ga s bosiljkom naribajte na kruh. Na kruh namažite kremu od tunjevine, pospite bosiljkom te (po želji) ukrasite parmezanom.

2/ BRUSCHETTA S RUKOLOM I ČEŠNJAKOM (500 kcal)

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg rajčica
  • 1 glavica luka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 1 žličica šećera
  • 2-3 grančice kadulje
  • 250 ml temeljca
  • papar
  • 2 grančice peršina
  • 75 g rukole
  • 200 g mini rajčica
  • 2 režnjića češnjaka
  • sol
  • 75 g maslaca
  • 8-12 ploški pšeničnog kruha
  • 2 kuglica mozarelle 

    Priprema:  Rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite ih, uklonite koštice te ih narežite na kockice. Luk oljuštite, nasjeckajte i popržite na 2 žlice ulja. Pospite šećerom i karamelizirajte. Dodajte rajlice, kadulju i temeljac pa kuhajte oko 20 minuta. Juhu izmiksajte štapnim mikserom i začinite.
    Peršin i rukolu operite, protresite i natrgajte listiće, odnosno usitnite. Mini rajčice operite, očistite i raščetvorite. Češnjak oljuštite i zgnječite. Pomiješajte ga s peršinom, solju, paprom i maslacem. Kruh popržite te ga nadjenite maslacem s češnjakom, rajčicama i rukulom. Juhu nakapajte sa 4 žlice ulja i također poslužite.

  •  

    3/ BRUSCHETTA S AVOKADOM (480 kcal)

    Priprema za 4 osobe:

    Narežite 1 tanju bruschettu na široke komada te ih razrežit. Oljuštite i razrežite 1 režnjić češnjaka, njime naribajte kruh i nakapajte ga sa 2 žlice maslinova ulja. Ogulite 2 manja avokada. Napravite pire od očišćenog avokada, 2 žlice soka od limuna, 50 g gonrgonzole, 1 žličice listića origana te soli i papra. Kruh popržite u tavi ili na grillu u pećnici.
    Kremom premažite ohlađeni kruh te ga poslužite sa 100 g tankih ploški gorgonzole i svježim listićima timijana.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime