Petak, 22 ožujka, 2024

Recept dana: Salata s kvinojom i brokulom

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo, možete je napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu

Salata s kvinojom i brokulom je lagano i ukusno jelo koje vam neće teško pasti na želudac, a biti ćete siti dugo nakon jela. Ova salata je odlična jer je možete napraviti za nekoliko dana, ali i ponijeti na posao i sve obveze u danu. 



Sastojci

1 žlica kima
2 batata 
350 g brokule
maslinovo ulje
25 g indijskih oraha
25 g miješanih sjemenki bundeve, suncokreta i sezama
250 g cikle pakirane
2 žlice balzamičnog octa
ekstra djevičansko maslinovo ulje
300 g kvinoje
1 vezica svježe mente (30g)
1 limun
1 zreli avokado
6 žlica prirodnog jogurta

Recept

Zagrijte pećnicu na 180°C. Zdrobite 1 čajnu žličicu sjemenki kima, oribajte 2 batata i natrljajte ih zgnječenim sjemenkama kima. Stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici 30 minuta. U međuvremenu odrežite žilav kraj stabljike brokule, narežite je, a ostatak nasjeckajte na velike komade. Brokulu istresite u pladanj za pečenje i prolijte s 1 žlicom maslinovog ulja. Pecite još 30 minuta, odnosno dok se brokula ne ispeče.

Tostirajte 25 g indijskih oraščića i 25 g miješanih sjemenki bundeve, suncokreta i sezama u suhoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne zamirišu, a zatim ih zdrobite. Zgnječite i 250 g cikle pakirane u vakuumu koliko god možete, zatim odrežite viškove i dekantirajte u zdjeli s 2 žlice balzamičnog octa i 1 žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Pomiješajte, po potrebi izgnječite vilicom.

Skuhajte 300 g kvinoje prema uputama na pakiranju i dobro ocijedite. Sitno nasjeckajte listiće iz jedne vezice mente (ostavite lijepe za ukras) i promiješajte kroz kvinoju sa sitno naribanom koricom i sokom od 1 limuna, zatim začinite. Pospite kvinoju po velikom pladnju. Kad se dovoljno ohladi za rukovanje, natrgajte komade batata i pečene brokule i pospite po kvinoji. Prepolovite 1 zreli avokado i čajnom žličicom iz dodajte u smjesu, prelijte 6 žlica jogurta, na vrh dodajte komadiće prerađene cikle, pospite prženim orašastim plodovima i sjemenkama i sačuvanim listićima mente i uživajte!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime