Premda se svinjetina ne može pohvaliti kalorijskom vrijednošću koju imaju druge vrste mesa, primjerice piletina i ribe, pa se zato preporuča konzumirati u umjerenim dozama i kao takva, smatra se zdravom vrstom mesa.
Preporuča se povremena konzumacija
Od svih vrsta mesa, svinjetina sadrži najveće količine vitamina B1, toliko važnog za pravilnu probavu ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje živčanog sustava. Ipak, svinjetinu treba konzumirati tek povremeno jer ona pripada skupini crvenog mesa, a to znači – velike količine masti!
Bečki odrezak: Koja je tajna najsočnijeg i najslavnijeg austrijskog jela?
Ako ste u dvojbi kako pripremiti sočni zapečeni svinjski odrezak donosimo vam jednostavan, ali vrlo fin recept:
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g krumpira
- 1 glavica luka
- 2 žlice ulja
- oko 250 ml temeljca
- 4 svinjska odreska (od 175g)
- sol, papar
- 100 g gaude (u komadu)
- 100 g topivog sira
- 1 žlica zrnatog senfa
- 100 g matovilca
Priprema:
- Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Oljuštite i nasjeckajte luk. Propirjajte luk na 1 žlici ulja. Dodajte krumpir i temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno još 15-20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva Celzijevih. Operite odreske, posušite ih kuhinjskim papirom te začinite solju i paprom. Ugrijte preostalo ulje u tavi te popržite meso s obje strane, a zatim ga izvadite. Fino naribajte gaudu te pomiješajte s topivim sirom i senfom.
- Stavite kremu od sira na odreske, potom odreske na namašćeni lim te pecite 5-8 minuta do zlatnožute boje. U međuvremenu grubo zgnječite krumpir te ga začinite solju i paprom. Operite matovilac, očistite i pola količine na kraju dodajte krumpiru. Poslužite s odrescima te ukrasite po želji.
Želimo vam dobar tek!