Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Recept za prave gurmane: Zapečeni svinjski odresci za prste polizati

Od svih vrsta mesa, svinjetina sadrži najveće količine vitamina B1, važnog za pravilnu probavu ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje živčanog sustava. No, treba je ipak konzumirati tek povremeno, a ovaj je recept prava poslastica za nepce

U bilo koje doba dana ili tjedna kada poželite pojesti nešto sočno, slasno i napravljeno na brzinu – naš prijedlog je da to budu zapečeni svinjski odresci. 

Premda se svinjetina ne može pohvaliti kalorijskom vrijednošću koju imaju druge vrste mesa, primjerice piletina i ribe, pa se zato preporuča konzumirati u umjerenim dozama i kao takva, smatra se zdravom vrstom mesa.

Preporuča se povremena konzumacija

Od svih vrsta mesa, svinjetina sadrži najveće količine vitamina B1, toliko važnog za pravilnu probavu ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje živčanog sustava. Ipak, svinjetinu treba konzumirati tek povremeno jer ona pripada skupini crvenog mesa, a to znači – velike količine masti!

Bečki odrezak: Koja je tajna najsočnijeg i najslavnijeg austrijskog jela?

Ako ste u dilemi kako pripremiti sočni zapečeni svinjski odrezak donosimo vam jednostavan, ali vrlo fin recept:

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 800 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • oko 250 ml temeljca
  • 4 svinjska odreska (od 175g)
  • sol, papar
  • 100 g gaude (u komadu)
  • 100 g topivog sira
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • 100 g matovilca

Priprema: 

  1. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Oljuštite i nasjeckajte luk. Propirjajte luk na 1 žlici ulja. Dodajte krumpir i temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno još 15-20 minuta. 
  2. Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva Celzijevih. Operite odreske, posušite ih kuhinjskim papirom te začinite solju i paprom. Ugrijte preostalo ulje u tavi te popržite meso s obje strane, a zatim ga izvadite. Fino naribajte gaudu te pomiješajte s topivim sirom i senfom. 
  3. Stavite kremu od sira na odreske, potom odreske na namašćeni lim te pecite 5-8 minuta do zlatnožute boje. U međuvremenu grubo zgnječite krumpir te ga začinite solju i paprom. Operite matovilac, očistite i pola količine na kraju dodajte krumpiru. Poslužite s odrescima te ukrasite po želji. 

Želimo vam dobar tek! 

Pročitajte još...

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Ne bacajte hranu: Poznati kuhari savjetuju kako iskoristiti i zadnje mrvice!

Ako ste zagriženi kuhar, ali znate da u kuhinji nastaje mnogo otpada, zahvaljujući ovim održivim kuhinjskim navikama sedam vodećih kuhara, smanjit ćete njegovu proizvodnju

Ne bacajte hranu u smeće: Kako ‘višak’ iskoristiti i(li) reciklirati

Samo u Hrvatskoj godišnje se baci gotovo 400 tisuća tona hrane. 77 posto tog otpada je iz privatnih kućanstava. Ove brojke su još strašnije kada osvijestimo da gotovo milijardu ljudi na svijetu gladuje

Razmislite što stavljate u usta: žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Povezano

Novi okus mesa: Ukusni recepti za čiju je pripremu potrebno samo 30 minuta

Donosimo dva zanimljiva prijedloga za obroke za čiju pripremu je potrebno oko pola sata. Jedan recept je lagana varijanta, a ipak zasitna, dok je drugi pun aroma Meksika!

Omiljeni adventski miks: Recepti za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće!

Vrijeme je adventskih kolačića i moramo priznati kako jedva čekamo zavrnuti rukave, zamijesiti tijesto i pripremiti sve ukusne ukrase koje ćemo dodati u kolačiće. Danas vam donosimo recepte za najfinije keksiće s orasima i vanilin roščiće, bez kojih Božić jednostavno ne može proći

Počelo je najljepše razdoblje u godini: Donosimo recepte za najfinije adventske keksiće

Počnite već sad pripremati sitne delicije i brže će vam prolaziti dani do Božića. Donosimo prve prijedloge slatkih keksića za najljepše razdoblje u godini

Dutch Baby Pancake: Slana ili slatka, ova slasna palačinka nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjenaste palačinke oduševit će sve za doručkom ili za večerom svojim zanimljivim kombinacijama. Isprobajte ovu slanu kombinaciju jer je recept brz i jednostavan

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime