Utorak, 9 travnja, 2024

Recept za prave gurmane: Zapečeni svinjski odresci za prste polizati

Od svih vrsta mesa, svinjetina sadrži najveće količine vitamina B1, važnog za pravilnu probavu ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje živčanog sustava. No, treba je ipak konzumirati tek povremeno, a ovaj je recept prava poslastica za nepce

Premda se svinjetina ne može pohvaliti kalorijskom vrijednošću koju imaju druge vrste mesa, primjerice piletina i ribe, pa se zato preporuča konzumirati u umjerenim dozama i kao takva, smatra se zdravom vrstom mesa.



Preporuča se povremena konzumacija

Od svih vrsta mesa, svinjetina sadrži najveće količine vitamina B1, toliko važnog za pravilnu probavu ugljikohidrata i ispravno funkcioniranje živčanog sustava. Ipak, svinjetinu treba konzumirati tek povremeno jer ona pripada skupini crvenog mesa, a to znači – velike količine masti!

Bečki odrezak: Koja je tajna najsočnijeg i najslavnijeg austrijskog jela?

Ako ste u dvojbi kako pripremiti sočni zapečeni svinjski odrezak donosimo vam jednostavan, ali vrlo fin recept:

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 800 g krumpira
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • oko 250 ml temeljca
  • 4 svinjska odreska (od 175g)
  • sol, papar
  • 100 g gaude (u komadu)
  • 100 g topivog sira
  • 1 žlica zrnatog senfa
  • 100 g matovilca

Priprema: 

  1. Ogulite krumpir, operite ga i narežite na ploške. Oljuštite i nasjeckajte luk. Propirjajte luk na 1 žlici ulja. Dodajte krumpir i temeljac, zakuhajte i kuhajte poklopljeno još 15-20 minuta. 
  2. Zagrijte pećnicu na 225 stupnjeva Celzijevih. Operite odreske, posušite ih kuhinjskim papirom te začinite solju i paprom. Ugrijte preostalo ulje u tavi te popržite meso s obje strane, a zatim ga izvadite. Fino naribajte gaudu te pomiješajte s topivim sirom i senfom. 
  3. Stavite kremu od sira na odreske, potom odreske na namašćeni lim te pecite 5-8 minuta do zlatnožute boje. U međuvremenu grubo zgnječite krumpir te ga začinite solju i paprom. Operite matovilac, očistite i pola količine na kraju dodajte krumpiru. Poslužite s odrescima te ukrasite po želji. 

Želimo vam dobar tek! 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime