‘Slatki grijesi’ – riječi su koje nam sugeriraju da se pri desertima ne štedi na masnoći, što nam ako pazimo na liniju nikako ne odgovara. No, savršeni deserti mogu se pripremiti i s kremama na bazi mlijeka i vode, koji su jako lagani i osvježavajući te ih možete konzumirati u bilo koje doba dana bez straha da ćete se udebljati.
Krema od jogurta
Ova lagana krema od jogurta sa samo 13 g masnoće, odlična je u bilo koje doba dana, a priprema se vrlo jednostavno u roku od 15 minuta. Za 4 osobe trebat će vam: 300 g jogurta (1,5% masnoće), 200 g svježeg sira, 2 žlice vrhnja, 1 grejp, šećer i 4 žlice nasjeckanih pistacija.
Priprema: Jogurt pomiješajte sa sirom i vrhnjem. Grejp temeljito ogulite te izrežite filete, a sok koji curi sačuvajte te od ostataka grejpa također iscijedite sok. Sok od grejpa umiješajte u kremu od jogurta te prema želji začinite šećerom. Kremu od jogurta i filete grejpa poslažite u desertne čaše zajedno s nasjeckanim pistacijama te ih poslužite.
Krema od limete
Još jedan lagani desert odličan za vrele ljetne dane sa samo 7 g masnoće za koji će vam također trebati samo 20 minuta da ga pripremite. Za 4 osobe je potrebno: 5 limeta, 10 listića želatine, 80 g šećera i 2 žumanca.
Priprema: Limete operite pod mlazom vruće vode te ih dobro prebrišite kuhinjskim papirom. Od dva komada ogulite koru, a sve iscijedite. Želatinu omekšajte u hladnoj vodi, prema uputama s pakiranja. U loncu zakuhajte 800 ml vode sa sokom od limete i 40 g šećera. Lonac sklonite sa štednjaka i ostavite da se malo ohladi. Želatinu zgnječite i rastopite u vodi sa sokom od limete. Posudu stavite u hladnu vodu i ostavite tako pet minuta. Žumanca stucite penjačicom s preostalim šećerom da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte koru od limete. Smjesu umiješajte u ohlađenu vodu sa sokom od limete te stavite u zdjelu. Poklopite i stavite u hladnjak na tri do četiri sata, odnosno dok se krema od limete ne stvrdne. Kremu od limete izvadite iz hladnjaka te ju pomoću dvije žlice stavite u desertne posudice, možete je ukrasiti tankim ploškama limete i matičnjakom.
Amaretto krema s umakom od vina
Za sve ljubitelje vina, odličan je ovaj profinjeni talijanski slatki specijalitet za čiju vam pripremu treba samo 30 minuta, s tim da ga treba ostaviti 3 sata da se ohladi.
Sastojci za 4 osobe za amaretto kremu: 50 g čokolade za kuhanje, 3 listića želatine, 3 jaja, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, 6 žlica likera od badema (amaretto) i 200 ml slatkog vrhnja.
Sastojci za 4 osobe za umak od vina: 3 žumanca, 50 g šećera, 200 ml bijelog vina, 1 žlica limunove korice, 1 žlica gustina. Plus 400 g jagoda i 2 žlice šećera.
Priprema: Čokoladu držite 10 minuta u zamrzivaču te je naribajte. Pjenasto stucite jaja, šećer, vanilin šećer i liker, a želatinu omekšajte, zgnječite, otopite i u tankom mlazu umiješajte u kremu od jaja. Stavite u hladnjak, a kada se smjesa počne želirati, stucite vrhnje te umiješajte šlag zajedno s 1/3 naribane čokolade. Kremu i naribanu čokoladu naizmjence rasporedite u 4 desertne čaše. Poklopite i držite 3 sata u hladnjaku, izvadite i nakon pola sata poslužite. Jagode operite, očistite i narežite na ploške te pospite šećerom. Za umak od vina u metalnu posudu ulijte vino pa dodajte žumanca, šećer, limunovu koricu i gustin. Tucite na pari dok umak ne postane pjenast. Jagode složite na kremu te prelijte umakom od vina ili ga poslužite odvojeno.
Fotografije: Unsplash