Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Sve je u znaku romantike: U ovom restoranu proslavite ljubav i Valentinovo

Zavirili smo iza kulisa restorana Eateria i otkrili kakve čarolije okusa pripremaju za ovogodišnji Valentinovo

Slavljenje ljubavi svakog dana, neovisno o tome je li to mjesec zaljubljenih ili 14. veljače, predstavlja istinski čin povezanosti i pažnje prema onima koje volimo. Ako još uvijek tražite inspiraciju o tome kako provesti Dan zaljubljenih s vašom voljenom osobom, donosimo vam jedan zanimljiv gastro doživljaj potpisan chefom Vilimom Sikavicom. Zavirili smo iza kulisa restorana Eateria i otkrili kakve čarolije okusa pripremaju za ovogodišnji Valentinovo.Njegovanje tradicije kroz vrhunske okuse 

Već više od tri godine, u restoranu Eateria, ljubav prema hrani se pretvara u nevjerojatne kulinarske kreacije. Svaki tanjur otkriva priču o strasti i vrhunskom umijeću. Njihova filozofija obuhvaća njegovanje tradicije, kreativan i inovativan pristup, visokokvalitetne sastojke, elaborirano kuhanje, pažljivo odabrane ponude vina, profesionalnu uslugu i namirnice iz vlastitog vrta. No, jedan od razloga zbog kojih se gosti iznova vraćaju jest obiteljska atmosfera i duh zajedništva mladog tima s istinskom strašću prema kuhanju.

‘Naš pristup kulinarskoj umjetnosti odlikuje se u očuvanju izvornih, tradicionalnih okusa hrvatskog podneblja primjenom suvremenih tehnika kuhanja. Odlučili smo se vratiti korijenima i oživjeti autentične okuse iz našeg djetinjstva. Inspiraciju crpimo iz sjećanja na miris bakine kuhinje, gdje su svježe ubrane namirnice iz vlastitog vrta stvarale jedinstven doživljaj jela. Upravo tu čistu emociju želimo prenijeti na naše goste, omogućavajući im da dožive svaki zalogaj kao jedinstveno putovanje u prošlost, puno autentičnih okusa i nostalgije doma”, naglasila je Tena Majetić, osnivačica Eaterie.

Domaća tjestenina i sir iz kućne radinosti 

U Eaterii, jelovnik je pažljivo sastavljen s inspiracijom iz francuske, mediteranske i kontinentalne kuhinje. Ističe se uravnoteženim odnosom ribe, mesa te vegetarijanskih i veganskih opcija, pružajući zadovoljstvo čak i najzahtjevnijim nepcima. Jelovnik se redovito osvježava dodavanjem novih sastojaka i inovativnih kulinarskih tehnika. Osim standardnih jela ‘à la carte’, Eateria također nudi signature degustacijske menije u četiri, šest ili osam sljedova, pružajući gostima priliku da potpuno uživaju u kulinarskim umijećima chefa.

Za ovogodišnji Valentinovo, kulinarski tim Eaterie, predvođen Vilimom Sikavicom, priprema poseban šestosljedni jelovnik. Uključuje raznovrsne delicije poput buzare od rakova, školjki i mekušaca, rižota i ragua od janjetine, telećeg steaka te zanimljivih deserata. Ono što ovaj meni čini posebnim jest ručno izrađena tjestenina i sir ‘iz kućne radinosti’. Tjestenina je pripremljena prema tradicionalnoj recepturi prenesenoj s generacije na generaciju, dok se domaći sir, nedavno uveden u proizvodnju, koristi u desertima u kombinaciji s jagodama i jogurtom. Čar ovog degustacijskog menija leži u iznenađenjima koja kuhinja otkriva tijekom večeri. Eateria se trudi ostaviti prostora za personalizirani pristup izboru namirnica kako bi svakog gosta uvijek iznova oduševili.

‘U Eaterii vjerujemo kako je prezentacija jela jednako važna kao i okus. Stoga, stvaranje svakog novog jela počinje s bogatom kreativnošću šefa kuhinje, od prvotne ideje na papiru do čekanja pravog trenutka da se predstavi gostima, često uz iznenađenja koja se čuvaju u ladici sve do trenutka posluživanja.‘ – izdvojila je Tena Majetić.

Wine pairing – imperativ potpunog doživljaja jela

U Eaterii, wine pairing se smatra umjetnošću usklađivanja vina s jelima, gdje se svaka kombinacija pažljivo planira kako bi se istakle jedinstvene note hrane i pića. Boris Franetić, voditelj servisa i sommelier, odgovoran je za ovu zadaću. Franetić se može pohvaliti impresivnim nizom diploma, uključujući ASI i WSET školovanje. Nakon deset godina iskustva u prestižnim restoranima, pridružio se timu Eaterie 2022. godine, preuzimajući potpunu odgovornost za vinsku kartu. Njegova filozofija u stvaranju karte je da obuhvati sve regije Hrvatske, s posebnim naglaskom na autohtone i gotovo zaboravljene sorte. U 2023. godini, Franetić je osim hrvatskih vina, uvrstio i nekoliko stranih vina na vinsku kartu kako bi obogatio ponudu.

‘Svake sezone, s promjenom jelovnika, uvodimo nova vina, stvarajući zanimljive kombinacije sljubljivanja vina i hrane. Iznimno smo posvećeni detaljima. Nije rijetkost da za određene kombinacije otvorimo i desetke različitih etiketa kako bi pažljivo izabrali onu koja savršeno paše uz pojedino jelo. Kroz promišljeno sljubljivanje istražujemo širok spektar okusa, nudeći gostima nezaboravno iskustvo i doživljaj koji se pamti.’ – naglasio je Franetić.

Za potpuni doživljaj valentinovske večeri pobrinut će se glazbenica Tena Vodopija, s klavirskom pratnjom Vida Hribara. Ukoliko želite proslaviti ljubav uz impresivan pogled na grad, doživjeti nove okuse i uživati u romantičnoj glazbi, osigurajte na vrijeme svoje mjesto na info@eateriazagreb.com.

Fotografije: Berislava Picek / CROPIX

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime