Subota, 23 ožujka, 2024

Top 30 najboljih gastronomskih adresa u Splitu by Zlatko Gall

Naš kolumnist i zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 30 mjesta u kojima se isplati jesti kada se nađete u Splitu. Izbor je raznolik, a nećete pogriješiti ni sa jednim mjestom...Uživajte!

DVOR

Put Firula 14Izniman pogled na otoke te stepenasta terasa koja se uzdiže iznad mora Dvor su učinili omiljenim mjestom za večernja blagovanja te dnevna ispijanje kava. Restaurant sprema dalmatinska odnosno mediteranska jela, a posebno zanimljiva su ranijih godina bila jela s otvorenog roštilja – veoma dobri steakovi i svježa riba – ispred gostiju. Dolaskom chefa Hrvoja Zirojevića, Dvor se pak prometnuo u najbolju splitsku gastro-adresu zahvaljujući njegovim autorskim kreacijama.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dvor (@dvor.split)

ZRNO SOLI

Uvala Baluni 8, ACI marina,

Zrno soli je smješten u ACI marini, a osim izuzetnog pogleda na rivu, povijesnu jezgru i splitski akvatorij rase, aduti su mu dalmatinska jela rađena na suvremeni način tipičan za chefa Tomislava Zoku. Posebna pažnja stavljena je na jela od svježe ribe, školjki i rakova koja maksimalno zagovaraju kvalitetu svježih namirnica a nude se uz solidnu vinsku kartu (vina se mogu piti i na čaše).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Restaurant … ZRNO SOLI (@zrnosoli)

BOKERIA

Domaldova 8

Zahvaljujući atraktivnom interijeru u španjolskom stilu, izborom stolova i stolica, umješnim spajanjem topline drva, bjeline zida s prepoznatljivim gastro-porukama te iberijskih keramičkih pločica, ali i idealnoj lokaciji u povijesnoj jezgri, Bokeria je jedna od posjećenijih gastro-adresa. Jela su kombinacija “male spize” iz ponude braserija i restoraterske ponude mediteranske/dalmatinske gastronomije. Bokeria ima solidan izbor vina koja se ljeti uz progodni zalogaj najčešće piju za vanjskim stolovima.

  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BOKERIA KITCHEN & WINE (@bokeriacroatia)

NOŠTROMO

Kraj svete Marije 10

Chef Zlatko Marinović je zaštitni znak Noštroma smještenog uz splitsku ribarnicu. U donjem dijelu restorana je cafe, a na katu neveliki restoran. Marinovićev adut su maštovito pripremljena riblja jela bez obzira je li riječ o zgodicima tradicionalne dalmatinske kuhinje ili o autorskim kreacijama. Restoran nudi mnoga od proslavljenih Marinovićevih jela poput morskih jaja, vlasulje na starinski, gregade od raže, rižota od prilipaka te ribljih juha.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by restoran Nostromo (@nostromo_split)

PIMPINELLA

Spinčićeva 2a, ++ 385 21 389 606

Još jedna omiljena splitska gastro-adresa kod koje je glavni adut kvalitetna hrana, a ne atraktivnost uređenja lokala i položaj. Na pola puta između restorana i konobe/taverne Pimpinella nastavlja dobro trasiran put “domaće spize” s dalmatinskim tradicijskim jelima, marendaškom spizom, dobrom ponudom svježe ribe te mesnih jela s roštilja. Solidno kućno vino (Matošević) i pristupačne cijene Pimpinellu čine zanimljivom i lokalnoj (stalnoj) gastro publici i turistima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by KONOBA PIMPINELLA (@konobapimpinella)

DUJE

Ulica slobode 18, 

Restoran Duje, mjesto omiljeno za poslovne i obiteljske ručkove, nalazi se u sklopu košarkaške dvorane na Gripama. Osim uobičajenih mesnih jela s roštilja, ribe i školjki Duje nudi solidan izbor tjestenine  s plodovima mora, rižote i pizze. Na vinskoj karti je više od stotinu etiketa iz cijeloga svijeta a tijekom godine često priređuje tematske dane hrvatskih nacionalnih kuhinja (istarska, slavonska…).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Restoran Duje (@restoranduje)

KINOTEKA

Majstora Jurja 8

Kinoteka funkcionira jednako dobro i kao bistro i kao, što se kvalitete jela tiče, restoran u kojem se vrijedi prepustiti chefu u ruke i kušati nisku jela. Posebice kad je riječ o azijskoj fusion kuhinji čiji se eho osjeća i u predjelima, inačicama street fooda i glavnim jelima. Vrhunski ambijent u srcu Dioklecijanove palače također doprinosi visokoj ocjeni koju zaslužuje Kinoteka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kinoteka food & bar (@kinotekafoodandbar)

ARTIČOK

Bana Josipa Jelačića 19

Dalmatinski suvremeno uređen bistro na jelovniku ima i hamburegere i riblja jela u rekonstrukciji odnosno suvremenijoj izvedbi. U sezoni se mahom nudi mala spiza koja uključuje veoma dobre morske rižote te pristojan izbor vina. Zbog lokacije na turističkoj transferzali i blizine brojnih apartmana zgodno je mjesto i za doručak, brunch i večernji cocktail.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ART i ČOK (@articok_split)

MA:TONI

Prilaz braće Kaliterna 6

Jedna od atraktivnijih adresa na splitskoj gastro sceni, iznimog ambijenta, vrhunske hrane i umjerenih cijena. Gastronomska filozofija glasi: mediteranska jela s dodirom egzotike i autorska imaginacija. Vegeterijanska jela, povrće iz woka, tradicionalna mediteranska/dalmatinska jela s autorskom dekonstrukcijom te nevelika no cijenom pristupačna i pomnom odbrana vinska karta i dobra piva konobu Ma:toni čine omiljenom i kod zahtjevne gastro publike i turista.

 

MAZGOON FOOD

Bajamontijeva 1

Jelovnik temeljen na malim jelima, ali i ambicioznim (i uspjelim) gastronomskim kapitalcima uz maštoviti trajno mijenjajuća jela te česta gostovanja najboljih chefova i vinara, Mazgoon potvrđuju kao iznimno zanimljivo i popularno mjesto usred Dioklecijanove palače. Mladi tim Mazgoona i dalje nastavlja s maštovitim novim kreacijama i reinterpretacijama mediteranskih jela kojima bistro-restoran duguje svoju veliku popularnost i ugled. Baš kao i uvijek odličnoj atmosferi i pitoresknoj terasi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Mazzgoon food (@mazzgoonfood)

KONOBA FETIVI

Tomića Stine 3,

Tradicionalna marendaška dalmatinska jela “na žlicu” čija ponuda ovisi o sezonskoj ponudi na ribarnici i tržnici, riba i mesa na žaru baš kao i odličan sir i pršut uz solidno vino kuće, konobu obitelji Piplović učinili su omiljenom gastro adresom za domaće i turiste. Iz trajno mijenjajućeg jelovnika doslovno valja preporučiti sve. No, ako ste pogodili pravi dan morate probati mušule sa Šćedra, juhu od škampa, buzare, leću sa suhim mesom ili orzo s grahoricama i suhim mesom “na žlicu”. Umjerene cijene i kvalitetna jela u mnogome su doprinijela tome baš kao i smještaj u središtu grada te dopadljiv rustični ambijent dalmatinske konobe u zatvorenom prostoru i sjajna višefunkcionalna “terasa” u starinskom dvoru.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by KONOBA FETIVI (@konoba_fetivi)

KONOBA OTPRILIKE OVAKO

Sinovčićeva 5

Konoba Otprilike ovako – sjajna je splitska gastro priča. U uličici do kultnog Hvaranina obitelj Grabovac nudi tradicionalna dalmatinska jela od domaćih, mahom vlastitih, namirnica. Jelovnik se mijenja svakog dana ovisno o svježoj ribi i sezoni. Vrijedan pažnje je odličan saor, lešo lignje sa šalšom, švoja (ili riblji filet) s lukom pirjano na maslacu i maslinovu ulju, gulaš od juneće potrbušine s makarunima, domaće kobasice kuhane u tamnom pivu (Guinness stout)… ali i domaći sirevi i pršut te tiramisu i sjajan čokoladni kolač. Rižote i gregade (ko0oja je apsolutni hit ponude!) je pametno naručiti ranije jer se u Otprilike ovako sve sprema “po domaću”: na lagano. Veoma solidno kućno vino Ante Grabovca i fair cijene!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Davor Graba Grabovac (@konoba_otprilike_ovako)

KONOBA LUČAC

Svetog Petra Starog 2

Domaća atmosfera i domaća hrana – eto najkraćeg mogućeg opisa Konobe Lučac smještene put Toća, pedesetak metara od Biskupove palače. Tradicionalna dalmatinska jela – ona uz more i ona iza brda – koja nude i divljač, gulaše i tripice, ali i goveđe obraze u vinskom toću, školjke, ribu te marendašku “malu spizu”, baš kao i ambijent dalmationske rustične konobe s kamenim zidovima i gredama na plafonu, idealna je za brzinsko upoznavanje s dalmatinskom kužinom. Konoba ima i zgodnu vanjsku terasu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Konoba – Pizzeria Lučac, Split (@konoba_lucac)

OŠTARIJA U VIĐAKOV’

Braće Kaliterna 8

Neno Viđak-Longo nastavio je stoljetnu obiteljsku tradiciju. Oštarija u Viđakov’ nudi tradicionalna dalmatinska – posebice splitska – jela u sali koja je memorabilijama pretvorena u svojevrsni muzej “splićanistike” te dvama sjenovitin ljetnim terasama. Jelovnik pisan i na osebujnom splitskom lokalnom govoru nudi mnoga tradicijska jela poput raznih brudeta, samaštranog jezika, punjenih paprika, sipe s bobom, tripica…

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marcia Gagliardi (@tablehopper)

HVARANIN

Ban Mladenova 9

Konoba koju je godinama vodio Vinko Radovani i u rukama sina i dalje glavni adut ima u ribi, prvorazrednoj hvarskoj gregadi, odličnoj pašticadi, rižotu od školjki, šalši od poma s lešo mesom te marendaškoj spizi odnosno tradicijskim jelima na žlicu. U Hvaraninja se njoki rade po domaću a sami peku kruh i rade slastice (tradicionalnu rožatu). Nekoć najslabija karika konobe – kućno vino – bitno je ojačana ulaskom Matoševićevih vina.  

VILLA SPIZA

Kružićeva 3

Jelovnik neugledne “konobice” mijenja se svakodnevno ovisno o sezoni te ponudi na ribarnici i tržnici. Naglasak je na marendaškim i “malim” jelima tradicijske (dijelom zaboravljene) dalmatinske gastronomije poput pohanih srdela sa šalšom, sarmi, juhe od gofa, domaće kokoši na tingul, brujeta od brgjuna, janjetine s bižima ili artičokama, lešada, kozica, tripica, jetrice na dolće garbo, pršuta… Skromna ponuda vina i isposničko uređenje obilato se kompenziraju kvalitetom jela koje sprema chefica Ivana Gamulin (i njena sestra) te vrhunskom pripremom “po domaću” i više no pristupačnim cijenama. Omiljena adresa za mlađe turiste.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by VillaSpiza (@villaspiza)

STARE GREDE

Domovinskog rata 46

Tipična rustična marendaška konoba umjerenih cijena koja u dnevnoj ponudi ima sedam-osam gotovih jela. Na a la card jelovniku nude se tradicijska jela poput bakalara na bijelo, punjenih paprika, sarmi, gulaša te razne vrste pečenja, ribe i školjki. Nezaobilazna u ponudi su i tijesta te roštilj.

 

KONOBA VAROŠ

Ban Mladenova 9

Dalmatinska konoba sa stogodišnjom poviješću nudi tradicionalna dalmatinska jela od ribe, plodova mora te mesa spremana na žaru. Na konfekcijskom menuju sa hladnim predjelima poput salate od hobotnice, pršuta i sira, janjećih kotleta, steakova na žaru ili punjenog ramsteka i pljeskavicae ističu se jela ispod peke (teletina, janjetina, lignje  i hobotnica).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Konoba Varoš (@konoba_varos)

LA REGINA DEL FORMAGGIO – gourmet dućan i beer bar

Ulica Bana Jelačića 21

La regina dell formaggio vlasnice Dijane Jelaske je delikatesni dućan koji nudi – mahom talijanske – vrhunske sireve, suhomesnate proizvode (salama, bresaola, pršut), suhe slastice i mandolate,  birane rakije,  vina te ekskluzivno craft pivo Birra del’ borgo. Na dva vanjska stolića-bačve s barskim stolicama mala butiga nudi sve to za kušanje uz vina na čaše i pivo ali i sezonski svježe kamenice.  

 

ZINFANDEL’S

Ulica Marka Marulića 2

Food & Wine-bar na turističkoj transferzali usred povijesne jezgre koji nudi i prigodne zalogaje nezaobilazna je točka za putnike namjernike. Mada je počeo sa mediteranskom malom spizom (tijesta, salate…) u autorskoj reviziji Zinfandel’s danas nudi komb inaciju suvremenog i tradicionalnog stila pa tako i solidne burgere te dalmatinske menije (u kojima su i srdele i hobotnica). Adut je naravno izbor od stotinjak hrvatskih i svjetskih vina od kojih se njih tridesetak nudi i na čaše.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zinfandel Food&Wine Bar Split (@zinfandelsplit)

FABRIQUE PUB

Trg Franje Tuđmana 3

Sjajna lokacija na dnu splitske Rive, odlično uređen industrial interijer, vanjski stolovi s pogledom na Rivu, veoma dobar bar i izbor piva te solidan roštilj (steakovi s domaćim senfom, krilca u BBQ umaku, rebarca u umaku, hamburger, domaći klipići…) Fabrique su odmah nakon otvaranja pretvorili u nezaobilaznu pubovsku adresu. Omiljen tijekom cijele godine i kod turista i domaćih Fabrique je postao nezaobilazno (ne samo turističko) mjesto za mlađu klijentelu sklonu “maloj spizi” uz čašu (ili pitcher) piva.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Fabrique (@fabriquepub)

PLAN B PUB

Ulica slobode 16 (prodajni centar Kotex)

S vanjskom terasom i unutrašnjim prostorom u kojem se vikendima i svira, Plan B je odlična kombinacija pizzerije i puba. Preporuku zaslužuju i pizze i jela tipična za ponudu u pubu: svinjska rebarca u BBQ umaku, hamburgeri, maštoviti sendviči, prženi krumpirići i pohani luk (onion rings) ali i dobar izbor piva. Cijene su veoma prihvatljive što Plan B čini jednom od nezaobilaznih adresa i za ljubitelje pizza i hamburgera.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Plan B (@planbsplit)

BISTRO ĆIBA

Pojišanska 34

Iako nije na uobičajenoj turističkoj ruti u centru grada Ćiba se prometnula u jednu od gastronomskih adresa u koju rado svraćaju i domaći i turisti.  S umjerenim cijenama Ćiba nudi standardni jelovnik na kojem su domaća jela od mesa, tjestenine i riba kakva se običnu nalaze na jelovnicima dalmatinskih obitelji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bistro Ciba (@bistrociba)

CORTO MALTESE

Obrov 7

Simpatičan interijer s notom shabby-chica te stolovi ispred s kojih se za doručka može pratiti i gužva na obližnjoj ribarnici prati i zgodan meni. Stilski Corto Maltese je mjesto gdje se sprema free style mediteranska i veganska kuhinja sa zanimljivim otklonima mladog chefa Tonija Bobana koji je prošao školu Hrvoja Zirojevića radeći u No Stressu. Idealno mjesto za zahtjevnije backpackere s umjerenim cijenama, velikim porcijama i dobrom hranom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Corto Maltese (@corto_maltese_freestyle_food)

TRI VOLTA (Zalogajnica Dioklecijan) dalmatinska konoba

Dosud 9

Konoba pod imenom Zalogajnica Dioklecijan poznata je po neslužbenom imenu Tri volta (po tri nadsvođena otvora Dioklecijanove palače uz koje je smještena terasa konobe), a gastronomsku slavu s pravom duguje najboljem pršutu kojeg možete kušati u Splitu. Ostala ponuda jela s roštilja i marendaške spize te zanemariva ponuda vina su ispod standarda pršuta.

KANTUN PAULINA

Matošića 1

Četrdesetak godina rada i gotovo nepromijenjen okus njihovih ćevapčića od Kantuna Pauline su napravile pravu instituciju splitskog street fooda. Zacijelo i odredile ukus brojnih generacija Splićana koji su jeli njihove ćevape s ajvarom i kapulom u lepinji. Ćevapi Kantuna Pauline – valja naglasiti – nemaju nikakve veze s travničkim, sarajevskim, banjalučkim ili nekim drugim poznatim ćevapčićima već su naprosto neponovljivo splitski. Pa ma što to kome (dobro ili loše) značilo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by marlene (@mali.mish.marlene)

GRAŠO-SKIPPER pizzerija i špageterija

Uvala Baluni

Veoma dobre pizze koje se kupuju i “na metre” (Tonno, Petar, Bella Slavonija…) te odličan sarajevski roštilj (preporuku zaslužuju ćevapčići, gurmanski mesni uštipci i pljeskavica) vrijedni su svake preporuke baš kao i sjajna terasa s panoramskim pogledom na splitsku Rivu, luku i otoke.

MASLINA

Teutina 1a

Konoba-pizzerija u samom centru grada ima ugodan unutarnji i skroman no šarmantan vanjski prostor. Solidne pizze. Šaroliki meni nudi i tijesta (solidni njoki), rižote i ne baš najbolja mesna jela s grilla.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by MASLINA Konoba-Pizzeria (@konoba.pizzeria.maslina)

GALIJA

Tončićeva 12

Jedna od najstarijih splitskih pizzerija (kolokvijalno i dalje nazivana Kod Jerkova po bivšem vlasniku košarkašu Željku Jerkovu)i dalje se drži tradicije i manje-više postojane kvalitete. Jedna od prednosti je ugodni štekat.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Pizzeria Galija (@pizzeriagalija)

PIZZERIJA BOKAMORRA

Obala Ante Trumbića 16

Smještena na atraktivnoj lokaciji splitske Zapadne obale pizzerija Bokamorra je brzo stekla ugled najbolje splitske pizzerije. Štoviše uvrštena je i na popis najboljih europskih pizzerija vodiča Big 7 Travel. Adut koji su ocjenjivači prepoznali je služenje maštovitih cocktaila što Bokamorru, osim kao vrhunsku pizzeriju koja nudi pizze drugačije od mahom konfekcijske ponude konkurencije, pretvara i u poželjnu lounge adresu za večernja druženja. Preporuka glasi- pizza s mortadelom u kojoj je i pesto od rokule, bosiljka i badema te pistacija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BOKAMORRA (@bokamorracroatia)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime