Srijeda, 24 veljače, 2021

U sjeni pandemije: Koji nas vinski trendovi očekuju u 2021. godini?

Iako je pandemija pokazala da je trenutno teško bilo što predviđati, ipak su, prema stručnjacima koji prate vinsku scenu, zamjetni trendovi koji će se nastaviti i u 2021.: virtualna degustacija, briga o okolišu i zdravlju, online prodaja, naglasak na lokalnom i vrhunskom...

Prošle godine više nego ikad prije vinska je industrija osjetila posljedice globalne krize i malo je vjerojatno da će se prvih mjeseci 2021. bilo što promijeniti. Stroge epidemiološke mjere još su na snazi pa je već posve izvjesno da do proljeća neće biti ništa od vinskog turizma, čime su iznimno pogođene i poznate hrvatske vinske destinacije poput Istre.

Iako je pandemija pokazala da je trenutno teško bilo što predviđati, ipak su, prema stručnjacima koji prate vinsku scenu, zamjetni trendovi koji će se nastaviti i u 2021.

Nastavlja se i raste potrošnja vina kod kuće

“I dalje ćemo, po svemu sudeći izbjegavati prepune barove i restorane, pa će potrošnja vina kod kuće nastaviti rasti. Naglasak će biti na poznatim, vrhunskim brendovima. To i nije neka novost za vinare s obzirom da je krilatica Manje, ali bolje!, posljednjih godina omiljena među vinoljupcima i ne odražava samo potrebu za kvalitetnim vinima nego i koncept uživanja u vinu kao dijelu obroka”, ističe jedan od najpoznatijih istarskih vinara Marino Markežić, vlasnik svjetski poznatog brenda Kabola.

Trendove umjerene konzumacije, zajedničkog kuhanja i umjerenog uživanja u hrani i vinu najavljene krajem 2019. pandemija je samo ubrzala. U novim uvjetima promijenili su se i načini druženja, pa su se otkrile i virtualne degustacije. Promijenili su se i kanali distribucije, nikad nije bilo lakše doći do omiljenog brenda uz pomoć online narudžbe i dostave na kućna vrata, no poznati istarski vinar ističe kako je zbog cjelokupnog gospodarstva iznimno važno podržati lokalne restorane, vinoteke, kafiće i dućane u krizi koja je pogodila sve segmente društva.

Vina s bio certifikatom nikad traženija

Sommelieri kažu kako su vinoljupci širom svijeta bogata i slatka vina zamijenili za lakša, svježa, s manje šećera i niskim sulfitom, a taj će se trend sigurno nastaviti sljedećih godina.

Savjesno Martinje: Nutricionistički ‘zakoni’ za zdravu konzumaciju vina

“U modi su i veganska vina, najbolji svjetski restorani imali su ih i prije pandemije, a u novonastaloj situaciji lokalni eko proizvodi s bio certifikatom nikad nisu bili traženiji”, kaže Marino, prvi vinar u Istri koji je još 2009. prešao na ekološku proizvodnju vina i maslinovih ulja, a svi proizvodi njegove prekrasne butik vinarije u blizini Momjana nose bio certifikat.

“Bez pesticida, umjetnih gnojiva i kemikalija, tako se vino proizvodilo stoljećima. Ekološka proizvodnja u današnjim je uvjetima složena i zahtjevna, ali je zapravo jednostavna i u suglasju s prirodom. Položaji na kojima se vinograd sadi moraju biti osunčani, prozračni, bez previše vlage, a bioraznolikost mora biti što veća i po mogućnosti susjedni vinogradi ne bi trebali koristiti različite kemijske proizvode. U ekološkom vinu osjeti se pravi okus sorte i terroira i to želimo podijeliti s vinoljupcima širom svijeta koji uživaju u našim vinima”, zaključuje Markežić.

Odabrano

Lavanda, neven, ruža… Cvjetno vino za najmirisniju zdravicu!

Ponudi li vas netko čašom vina, naručit ćete crveno, bijelo ili rose. Možda ćete posegnuti za čašom pjenušca. I podrazumijeva se da će to biti vino napravljeno od grožđa. No, jeste li ikad imali priliku kušati vino od cvijeća?

Super trikovi: Kako loše vino pretvoriti u – dobro i ukusno?

Zapravo je pretvoriti jeftinu bocu vina u nešto što ćete rado popiti, vrlo lako - sve dok imate otvoren um i ne pijete s izbirljivim sommelierom (ovaj drugi dio je presudan)!

Inovativni poslovni projekt studentica – božićna vina s porukom

Riječ je o zanimljivim i zabavnim natpisima na vinima, kojima možete čestitati Božić, rođendane i slične prigode. Trenutačno su u ponudi vina s božićnim vizualima, a mogu se naručiti samostalno ili u jednom od tri božićna poklon paketa – Mulled wine, Christmas cookies i Cozy

Wine to go – uživanje u vinu bilo kada i bilo gdje

Ako vam je nezgodno na neko okupljanje i proslavu nositi vino, postoji vrlo jednostavno rješenje da uživate u dobroj kapljici - gdje god se nalazili

Povezano

Gluten free kuharica: Provjereni trikovi za najukusniji bezglutenski kruh

Kako je gluten (protein koji se nalazi u većini žitarica) vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako...

Kako pretvoriti ‘jutro iz pakla’ u najljepši dio dana

Svježe mljevena kava osim podizanja raspoloženja i osjećaja razbuđenosti, zbog svog je sastava veoma korisna za zdravlje, te opravdava tvrdnju hormona sreće u potpunosti. Lijek za tako zvano jutro iz pakla krije se u savršenom napitku za savršen početak dana

Sretan vam dan palačinki! Danas uživajte u pahuljastim banana-palačinkama

Ovo jelo idealno je za svaki dio dana, kao doručak, slastica poslje ručka ili navečer uz dobar film i čašu mlijeka. Donosimo jednostavan, a vrlo ukusan recept za svačiju omiljenu slasticu

Zlata vrijedan: Otkrivamo recept za najbolje zagrebačke krafne – star 84 godine!

Svaka domaćica sasvim sigurno ima svoj 'tajni' recept, no mi smo onaj pravi - 'zlata vrijedan' potražili u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Orijent. Otkrili su nam kako napraviti savršenu krafnu, onu koja se topi u ustima

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime