Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Vrijeme je poklada: Otkrivamo gdje možete pojesti najfinije krafne u Hrvatskoj!

Poklade su nezamislive bez da guštate u ovoj slastici. Krafne će mirisati ulicama gradova cijele veljače. Nemojte se truditi odoljeti im, zaista nema razloga da se ne zasladite krafnama. Čak i ako ste na dijeti, možete bar jedan dan malo zgriješiti :-)

Veljača je i vrijeme je poklada. Poklade su najdraži zimski običaj smješten u razdoblje između Bogojavljenja i korizme. Kada pomislite na poklade, pomislite na maskirane zabave, ludovanje, veselje i razuzdanost. Vrhunac je događanja u posljednju nedjelju, ponedjeljak i pokladni utorak prije Čiste srijede. Korijeni ovih običaja su pretkršćanski i oni imaju magijsko značenje. Prerušavanjem, oblaćenjem odjeće s naopake strane, bučenjem, sipanjem pepela tjera se zima, demoni i zle sile. Poklade su povezane s nizom srednjozimskih i pretproljetnih svetkovina antičkog svijeta: Saturnalije, Kalende, Kompitalije i Luperkalije. Unatoč otporu Crkve, običaj poklada se nastavio i zadržao svoju vitalnost do današnjeg doba. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rijeka Carnival (@rijecki_karneval)

U Hrvatskoj postoji snažna tradicija karnevala. Oni su danas važni u službi turističkog gospodarstva. Svi se veselimo karnevalu u Rijeci, Fašniku u Samoboru ili tradicionalnom karnevalu na Pagu ili na Kvarneru. Pokladna događanja u Hrvatskoj vuku svoje korijene u folklornoj tradiciji. Likovi našeg karnevala su zvončari, babe i princ karnevala koji se pogubljuje, odnosno žrtvuje za sve grijehe prošle godine. Karneval su velike povorke maskiranih skupina, pokladne novine gradova i manjih mjesta, kostimirane zabave te krabuljni plesovi.

Tradicionalne slastice veljače

Karneval je vrijeme i krafni. Krafne, ili slatkog naziva pokladnice, su tradicionalne slastice veljače. Tradicionalno su se izrađivale samo na zadnji dan poklada, kako bi se njima počastilo maškare, a danas se izrađuju tijekom cijele godine te su omiljena slastica poklada. Krafna svoje podrijetlo duguje Austro-Ugarskoj. Bečani tvrde da je izumiteljica krafni Cäcilie Krapf, koja je imala svoju pekarnicu i u 17. stoljeću proizvodila peciva koja je u pokladno vrijeme punila kuhanim voćem. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

Nama se više sviđa legenda da je postojala jedna nesretno zaljubljena kuharica koja je pripremljeno tijesto slučajno, iz tuge i manjka pažnje ubacila u vruću masnoću, umjesto u pećnicu te da su iz ljubavne boli nastale slučajem krafne. 

Ne znamo kako su krafne zaista nastale, ali sigurno je da su poklade nezamislive bez da guštate u ovoj slastici. Krafne će mirisati ulicama gradova cijele veljače. Nemojte se truditi odoljeti im, zaista nema razloga da se ne zasladite krafnama. Čak i ako ste na dijeti, možete bar jedan dan malo zgriješiti 🙂 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli NOEL (@noelzagreb)


 A kako ne biste bespotrebno lutali, donosimo listu mjesta gdje pojesti najbolje krafne ovih poklada:. 

@janjolinka i @br00m44 

Janja Benić je žena koja je Instagram i sve Zagrepčane oduševila sa svojim mekanim krafnama. Njezine krafne Zagrepčani mogu jesti na Dolcu svake subote u restoranu Broom 44. Janjine Krafne su tajna Zagreba – naime za njih se stoji u redu vikendom i one nestanu do 11 sati. Janja radi tradicionalne krafne, ali sa ukusnim štihom: nama se posebno sviđaju krafne Burrernut tikva ispunjene slastičarskom kremom i na vrhu prelivene hrskavom karamelom, ali njezin specijalitet su krafne bogato punjene kremom od vanilije. 

Janja organizira i radionice krafni koje su prepune i svi jedva čekaju da na svom Instagram profilu objavi idući termin. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

@kats_kitchen_deli

Kat’s Kitchen Deli nalazi se u Splitu. Ovo je raj za sve koji vole zdrave slastice, a ove veljače predstavili ručnorađene veganske donut krafne. Najprije su radili zdravu varijaciju krafni s pirovim brašnom i smeđim šećerom te glazurom od tamne čokolade, a sada su otkrili recept i za sve vegane. Također ona krafne ne prži, nego peče kako bi bile zdravije. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kat’s Kitchen Deli (@kats_kitchen_deli)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kat’s Kitchen Deli (@kats_kitchen_deli)

@orijent_zagreb

Orijent je na svojem Instagram profilu najavio da su danas ponovno u prodaji njihove tradicionalno preukusne Krafne Pokladnice s marmeladom. Oni stvaraju ove krafne po recepturi staroj 86 godina i njihove krafne već generacijama su omiljene Zagrepčanima. Orijent je osmislio i nova punjena za krafne te je tradiciji dao suvremeni štih.  Tako da sada možete uživati u spoju pistacija i malina, maslaca od kikirikija , crvenom ribizu te čokoladi s karamelom, ali u ograničenim količinama. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slastičarnica Orijent (@orijent_zagreb)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slastičarnica Orijent (@orijent_zagreb)

@cukerajslastice

Cukeraj krafne tradicionalno spravlja u veljači za vrijeme fašnika. U ponudi imaju krafne s marmeladom i čokoladom, te mini krafne s vanilijom i marmeladom. U ponudi imaju i donut krafne. Cukeraj koristi u pripremi svojih krafna recept star više od 80 godina od njihove bake Katarine i on je poslovna tajna. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Cukeraj ✨ (@cukerajslastice)

@slasticarnicajaksic

Slastičarnica Jakšić je mjesto u Zagrebu koje svi obožavatelji krafni posjete u veljači. Oni pripremaju domaće krafne punjene marelicom ili čokoladom. Krafne su mekane i sočne. Rađene su po djedovom receptu,sadašnje vlasnice. Oni ne rade na marketingu na društvenim mrežama jer su već ušli u povijest najboljih krafni. Preporuka za njihove krafne u Zagrebu se generacijama prenosi usmenim putem, a naš najdraži prizor je Zvonimirova ulica i red za krafne. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slasticarnica Jaksic (@slasticarnicajaksic)

@meetmiacakes

Nove generacije tvrde da Meet Mia ima najbolje krafne u Zagrebu. Ova slastičarnica je popularna upravo zbog svoje ponude krafni. Prošle godine osim tradicionalnih krafni punjenih marmeladom, Mia Salman je sa svojim timom pripremila čak 9 okusa krafni. Veselimo se vidjeti što će nam sve Meet Mia slastičarna ponuditi ove godine. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MeetMia, brunch & cake bar (@meetmiacakes)

 Slastičarnica u Prolazu 

Ova Slastičarnica nalazi se u Samoboru i ona je poznata po kremšnitama, ali za vrijeme karnevala možete kušati najbolje domaće, tradicionalne krafne punjene marmeladom. Kad zagrizete ove krafne imate osjećaj da ste se vratili u osamdesete. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dunja Rudman (@dunjarudman)

Naslovna fotografija: @meetmiacakes

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime