Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Vrijeme je poklada: Otkrivamo gdje možete pojesti najfinije krafne u Hrvatskoj!

Poklade su nezamislive bez da guštate u ovoj slastici. Krafne će mirisati ulicama gradova cijele veljače. Nemojte se truditi odoljeti im, zaista nema razloga da se ne zasladite krafnama. Čak i ako ste na dijeti, možete bar jedan dan malo zgriješiti 🙂

Veljača je i vrijeme je poklada. Poklade su najdraži zimski običaj smješten u razdoblje između Bogojavljenja i korizme. Kada pomislite na poklade, pomislite na maskirane zabave, ludovanje, veselje i razuzdanost. Vrhunac je događanja u posljednju nedjelju, ponedjeljak i pokladni utorak prije Čiste srijede. 



Korijeni ovih običaja su pretkršćanski i oni imaju magijsko značenje. Prerušavanjem, oblaćenjem odjeće s naopake strane, bučenjem, sipanjem pepela tjera se zima, demoni i zle sile. Poklade su povezane s nizom srednjozimskih i pretproljetnih svetkovina antičkog svijeta: Saturnalije, Kalende, Kompitalije i Luperkalije. Unatoč otporu Crkve, običaj poklada se nastavio i zadržao svoju vitalnost do današnjeg doba. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Rijeka Carnival (@rijecki_karneval)

U Hrvatskoj postoji snažna tradicija karnevala. Oni su danas važni u službi turističkog gospodarstva. Svi se veselimo karnevalu u Rijeci, Fašniku u Samoboru ili tradicionalnom karnevalu na Pagu ili na Kvarneru. Pokladna događanja u Hrvatskoj vuku svoje korijene u folklornoj tradiciji. Likovi našeg karnevala su zvončari, babe i princ karnevala koji se pogubljuje, odnosno žrtvuje za sve grijehe prošle godine. Karneval su velike povorke maskiranih skupina, pokladne novine gradova i manjih mjesta, kostimirane zabave te krabuljni plesovi.

Tradicionalne slastice veljače

Karneval je vrijeme i krafni. Krafne, ili slatkog naziva pokladnice, su tradicionalne slastice veljače. Tradicionalno su se izrađivale samo na zadnji dan poklada, kako bi se njima počastilo maškare, a danas se izrađuju tijekom cijele godine te su omiljena slastica poklada. Krafna svoje podrijetlo duguje Austro-Ugarskoj. Bečani tvrde da je izumiteljica krafni Cäcilie Krapf, koja je imala svoju pekarnicu i u 17. stoljeću proizvodila peciva koja je u pokladno vrijeme punila kuhanim voćem. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

Nama se više sviđa legenda da je postojala jedna nesretno zaljubljena kuharica koja je pripremljeno tijesto slučajno, iz tuge i manjka pažnje ubacila u vruću masnoću, umjesto u pećnicu te da su iz ljubavne boli nastale slučajem krafne. 

Ne znamo kako su krafne zaista nastale, ali sigurno je da su poklade nezamislive bez da guštate u ovoj slastici. Krafne će mirisati ulicama gradova cijele veljače. Nemojte se truditi odoljeti im, zaista nema razloga da se ne zasladite krafnama. Čak i ako ste na dijeti, možete bar jedan dan malo zgriješiti 🙂 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli NOEL (@noelzagreb)


 A kako ne biste bespotrebno lutali, donosimo listu mjesta gdje pojesti najbolje krafne ovih poklada:. 

@janjolinka i @br00m44 

Janja Benić je žena koja je Instagram i sve Zagrepčane oduševila sa svojim mekanim krafnama. Njezine krafne Zagrepčani mogu jesti na Dolcu svake subote u restoranu Broom 44. Janjine Krafne su tajna Zagreba – naime za njih se stoji u redu vikendom i one nestanu do 11 sati. Janja radi tradicionalne krafne, ali sa ukusnim štihom: nama se posebno sviđaju krafne Burrernut tikva ispunjene slastičarskom kremom i na vrhu prelivene hrskavom karamelom, ali njezin specijalitet su krafne bogato punjene kremom od vanilije. 

Janja organizira i radionice krafni koje su prepune i svi jedva čekaju da na svom Instagram profilu objavi idući termin. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Janja Benic (@janjolinka)

@kats_kitchen_deli

Kat’s Kitchen Deli nalazi se u Splitu. Ovo je raj za sve koji vole zdrave slastice, a ove veljače predstavili ručnorađene veganske donut krafne. Najprije su radili zdravu varijaciju krafni s pirovim brašnom i smeđim šećerom te glazurom od tamne čokolade, a sada su otkrili recept i za sve vegane. Također ona krafne ne prži, nego peče kako bi bile zdravije. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kat’s Kitchen Deli (@kats_kitchen_deli)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Kat’s Kitchen Deli (@kats_kitchen_deli)

@orijent_zagreb

Orijent je na svojem Instagram profilu najavio da su danas ponovno u prodaji njihove tradicionalno preukusne Krafne Pokladnice s marmeladom. Oni stvaraju ove krafne po recepturi staroj 86 godina i njihove krafne već generacijama su omiljene Zagrepčanima. Orijent je osmislio i nova punjena za krafne te je tradiciji dao suvremeni štih.  Tako da sada možete uživati u spoju pistacija i malina, maslaca od kikirikija , crvenom ribizu te čokoladi s karamelom, ali u ograničenim količinama. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slastičarnica Orijent (@orijent_zagreb)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slastičarnica Orijent (@orijent_zagreb)

@cukerajslastice

Cukeraj krafne tradicionalno spravlja u veljači za vrijeme fašnika. U ponudi imaju krafne s marmeladom i čokoladom, te mini krafne s vanilijom i marmeladom. U ponudi imaju i donut krafne. Cukeraj koristi u pripremi svojih krafna recept star više od 80 godina od njihove bake Katarine i on je poslovna tajna. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Cukeraj ✨ (@cukerajslastice)

@slasticarnicajaksic

Slastičarnica Jakšić je mjesto u Zagrebu koje svi obožavatelji krafni posjete u veljači. Oni pripremaju domaće krafne punjene marelicom ili čokoladom. Krafne su mekane i sočne. Rađene su po djedovom receptu,sadašnje vlasnice. Oni ne rade na marketingu na društvenim mrežama jer su već ušli u povijest najboljih krafni. Preporuka za njihove krafne u Zagrebu se generacijama prenosi usmenim putem, a naš najdraži prizor je Zvonimirova ulica i red za krafne. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slasticarnica Jaksic (@slasticarnicajaksic)

@meetmiacakes

Nove generacije tvrde da Meet Mia ima najbolje krafne u Zagrebu. Ova slastičarnica je popularna upravo zbog svoje ponude krafni. Prošle godine osim tradicionalnih krafni punjenih marmeladom, Mia Salman je sa svojim timom pripremila čak 9 okusa krafni. Veselimo se vidjeti što će nam sve Meet Mia slastičarna ponuditi ove godine. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli MeetMia, brunch & cake bar (@meetmiacakes)

 Slastičarnica u Prolazu 

Ova Slastičarnica nalazi se u Samoboru i ona je poznata po kremšnitama, ali za vrijeme karnevala možete kušati najbolje domaće, tradicionalne krafne punjene marmeladom. Kad zagrizete ove krafne imate osjećaj da ste se vratili u osamdesete. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Dunja Rudman (@dunjarudman)

Naslovna fotografija: @meetmiacakes

Pročitajte još...

10 načina kako unijeti što više proteina ako slijedite vegansku prehranu

Jeste li znali da gotovo svaka biljka sarži dovoljnu količinu proteina? Ako isplanirate svoje prehrambene navike, nikada se nećete morati brinuti jeste li konzumirali dovoljno količinu

3 vrhunske gastro manifestacije koje nas ovog vikenda mame mirisima i okusima!

Ovog vikenda jedva čekamo skočiti do Jaškovca, Liča (pored Fužina) ili pak do Slavonije i Podravine jer nas neodoljivo mame slasnim mirisima i krepkim okusima!

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Ovaj vikend napravite desert, za kojim su svi poludjeli, za samo 10 minuta

Ova jedinstvena torta od sira s jagodama i rabarbarom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vrlo ju je jednostavno napraviti, i to za malo vremena

Povezano

Ovo se ne propušta: Gala večere u režiji najboljih svjetskih i domaćih chefova

Najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala

Nova mjesta u Zagrebu koja posjećujemo za vikend

Prognoza za vikend je loša i zato je idealno istraživati nova mjesta po gradu. Osim što ćete biti unutra i skriveni od kiše, lijepo ćete jesti i piti. Zvuči kao savršen vikend, zar ne? 

Dr.sc. Mirella Žanetić nam je otkrila je li istina da je prženje na maslinovom ulju kancerogeno

Dr. sc. Mirella Žanetić radi kao istraživačica u Institutu za jadranske kulture u Splitu, u laboratoriju za kontrolu kvalitete djevičanskih maslinovih ulja, voditeljica je stručne panel grupe Instituta za senzorne analize djevičanskog maslinovog ulja i ima više od 20 godina iskustva u senzornoj analizi djevičanskog maslinovog ulja

Pokrenite razigranost uz OREO i Xbox i osvojite brojne nagrade

U čast ovog partnerstva, izgled legendardnog crno-bijelog OREO keksa bit će izmijenjen kao hommage Xbox kontroleru, u vidu specijalne serije sa šest različito utisnutih reljefa

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime