Utorak, 2 srpnja, 2024

Imate ožiljke od akni? Pronađite najbolji tretman za uklanjanje

Iako slove kao najbolji, laseri nisu i jedina opcija i pomoć onima koji pate zbog estetskih posljedica akni i prištića. Nije svaki tretman za svakoga, pa kako onda odabrati najbolju opciju za sebe?

Ožiljci od akni pojavljuju se, nažalost, u svim oblicima i veličinama, mogu biti podignuti ili udubljeni, rašireni ili minimalni, duboki ili plitki…Jedni od najčešćih su tzv. atrofični ožiljci koji se ponekad nazivaju i ‘ledeni ožiljci’. Nastaju kada rana ne zacjeljuje na pravilan način, a zbog premalo vezivnog tkiva ožiljak se razvija ispod okolnog tkiva pa se stvaraju vidljiva udubljenja. Postoje i tzv. hipertrofični ožiljci koji imaju karakteristična uzdignuća na koži, a ako se šire u druga područja kože nazivaju se keloidni ožiljci. Oni nastaju iznad vezivnog tkiva i na početku su crvenkaste boje koja s vremenom izblijedi.

Vrsta i težina ožiljaka određuju koja će vrsta liječenja za vas biti najučinkovitija. Primjerice, tretmani koji su kreirani za poticanje kolagena, poput mikronima, neće biti od velike koristi onima s podignutim ožiljcima koji nastaju kao rezultat viška kolagena.

Kako funkcioniraju laseri?
Kao i sve ostale mogućnosti liječenja, laseri ne mogu u potpunosti ukloniti ožiljke od akni. Oni mogu samo pomoći u smanjivanju vidljivosti i poboljšanju teksture kože. Postoji nekoliko različitih vrsta laserskih tretmana, pri čemu neki rade nježnije od drugih.
Za početak, laseri mogu biti ablativni ili neablativni. Ablativni stvaraju rane koje zapravo tope ili na drugi način uništavaju ožiljak i učvršćuju kolagen u koži, dok neablativne alternative potiču stvaranje novog kolagena zagrijavanjem kože, a ne uzrokuju rane. Neki stručnjaci zagovaraju ablativne lasere jer su ‘učinkovitiji za liječenje svih vrsta ožiljaka’ ali su i agresivniji oblik liječenja te rizičniji kod pacijenata tamnije puti, jer rane dodatno stvaraju hiperpigmentacije tijekom procesa zacjeljivanja. Zauzvrat, neablativne metode – koje i dalje mogu biti nevjerojatno učinkovite – postale su popularnije.
Laseri se također mogu razlikovati i po načinu na koji liječe ožiljke od akni. Primjerice, rade ili frakcijski ili nefrakcionalno. Nefrakcionirani laseri imaju svojevrsni pristup ‘spržene zemlje’ i utječu na cijelu površinu kože. Zbog agresivnijeg pristupa smatraju se učinkovitijima od frakcijskih lasera. No, u nemilosti su jer se ipak razvijaju nježniji, sigurniji i još uvijek učinkovitiji tretmani, uključujući različite vrste frakcijskih tretmana. Ti frakcijski postupci tretiraju kožu ciljano, stvarajući manje ‘mikrokolone ozljeda’, odnosno ostavljajući neka područja kože netaknutima.

Frakcijski tretmani (poznatiji pod nazivom robne marke Fraxel) mogu biti ablativni ili neablativni, a iako će neablativne opcije biti manje invazivne i omogućiti brže vrijeme oporavka, nisu bez rizika.
“Laserski tretmani obično imaju naknadne ‘nuspojave’: uključujući osjetljivost kože, otekline, crvenila, isticanja i pojave bora, posebno u danima koji slijede neposredno nakon tretmana”, objašnjava dr. sc. Hillary D. Johnson, prof. dermatologije sa Sveučilišta Iowa. Te su nuspojave prilično uobičajene za sve vrste lasera, ali mogu biti i ozbiljnije, ovisno kako koža zaraste nakon agresivnijih vrsta tretmana.
Nakon 7 do 10 dana oteklina bi trebala splasnuti, a pacijent izgleda i osjeća se kao da ima opekline od sunca. Stoga se nakon laserskih tretmana ne preporučuje izlagati suncu, a njegu kože treba smanjiti na minimum, dok koža zaraste, što bi moglo potrajati i do dva mjeseca nakon tretmana.
Uz to, laserski tretmani poznati su i po skupim cijenama, a redovito se preporučuje i nekoliko tretmana. Jedina utješna može biti činjenica da se ožiljci doista mogu popraviti upotrebom lasera. No, možda ćete trebati pričekati i do šest mjeseci da biste vidjeli konačne rezultate.
Ako liječite akne kod dermatologa, ponekad će vam i oni sami preporučiti laser za uklanjanje ožiljaka ili pojačati liječenje nekih drugim, ne-laserskim tretmanima. Zapravo je prilično rijetko da će se plan liječenja ožiljaka od akni sastojati od samo jedne metode – vjerojatnije je da će sadržavati neku kombinaciju tretmana koji se bave različitim vrstama ožiljaka od akni.

ALTERNATIVNI TRETMANI LIJEČENJA OŽILJAKA OD AKNI

Kemijski piling
Svi kemijski pilinzi djeluju na istoj osnovi: na kožu se nanese koncentrirana kemijska tvar  koja uništava vanjski dio kože kako bi uklonila oštećenja i pokrenula postupak prirodne regeneracije kože. Oni su pokazali uspješnost u liječenju od akni, no osim što mogu donekle ‘popraviti’ plitke ožiljke, nisu previše uspješni kod onih dubokih.
Lagani do srednje dubinski pilinzi koji sadrže alfa ili beta-hidroksi-kiselinu (poput glikolne kiseline ili salicilne kiseline) ujedno će smanjiti i hiperpigmentacije. Takvim postupkom ukupni pigment i tekstura kože izgledaju ujednačenije.
Ipak, postoje i tzv. ‘duboki’ kemijski pilinzi koji se mogu koristiti za intenzivnije bore, ožiljke ili prekancerozne izrasline, kažu iz klinike Mayo, ali ih rijetki dermatolozi nude u vlastitoj praksi zbog potencijalnih rizika: poput infekcija i još dubljih ožiljaka.
Utvrđeno je kako je jedna vrsta kemijskog postupka – koja uključuje upotrebu triklorooctne kiseline (TCA) – posebno učinkovita u liječenju ‘ledenih ožiljaka’. Oni su obično toliko duboki da laseri i igle ne mogu prodrijeti dovoljno daleko da dosegnu bazu, pa se u ožiljak natapa mala doza TCA kako bi se zatvorili. Ali za ovu vrstu liječenja obično je potrebno više tretmana, a ponekad treba i do šest mjeseci kako bi se vidjela poboljšanja.

Dermoabrazija i mikrodermoabrazija
Iako je dermoabrazija nekada bila popularan način liječenja ožiljaka, njezini rizici i dugotrajne nuspojave (mehaničko ‘struganje’ kože uz pomoć sitnih kristala izaziva dugotrajno crvenilo i otekline) počele su zasjenjivati ​​popularnost koju je nekada imala. Mikrodermoabrazija je, s druge strane, sličnija blagom kemijskom pilingu po tome što učinkovito radi piling kože i odčepljuje pore, ali nema značajniji utjecaj na ožiljke. Ovi su tretmani najbolji za suhu kožu, kožu s proširenim porama i plitke ožiljke.

Tretman mikroiglicama
U početku se mogu činiti drugačijima, ali mikroiglice zapravo slijede isti koncept kao i laserski tretmani: koža lica tretira se dermarollerom, aparatom koji sadrži mnoštvo finih iglica, ne dužih od 0,5 mm. Iglice prodiru u gornji sloj kože, koji šalje signal da je na tom području ozljeda i da ju treba obnoviti. Koža odgovara otpuštanjem veće količine kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, i ubrzo postaje zategnutija, mlađa i svježijeg izgleda. Istraživanje objavljeno 2016. u Dermatologic Surgery otkrilo je da kod 46 pacijenata s udubljenim ožiljcima od akni, tri mjesečna liječenja mikroiglicama mogu biti jednako učinkovita kao neablativni frakcijski laserski tretmani – i s manje nuspojava, poput crvenila i opeklina.

Fileri
Fileri s hijaluronskom kiselinom ili kolagenom mogu, posebno u kombinaciji s nekim drugim tretmanima, značajno umanjiti ožiljke od akni. Ali, nude samo privremeno rješenje za dublje ožiljke. Uz to, čak i ako vam se ova metoda sviđa i djeluje, predstavljaju potencijalno skupo rješenje – samo zbrojite sve tretmane i činjenicu da ih treba s vremena na vrijeme i ponoviti, najčešće svakih 6 mjeseci.
Ipak, neke su vrste filera dugotrajnije od drugih, a postoje i one za koje se tvrdi da su postojane. Obično sadrže neku vrstu plastike ili silikona, no samim time nose u sebi i razne zdravstvene rizike.

Injekcije
Oblici podignutih ožiljaka mogu se liječiti i s nekoliko rundi steroida koji se ubrizgavaju izravno u ožiljak ili leziju kako bi se smanjila njihova visina. Iako su neka istraživanja pokazala da je ovaj tretman učinkovit, ožiljak bi se mogao vratiti mjesecima ili čak godinama nakon tretmana. Uz to, postoji rizik od atrofije u okolnim tkivima povezanim s injekcijama steroida.
“U nekim slučajevima dermatolog umjesto toga može koristiti injekcije 5-fluorouracila (5-FU), kemoterapijskog lijeka”, objašnjava Mary L. Stevenson, docentica na Odjelu za dermatologiju Ronalda O. Perelmana pri NYU Langone Health. Injekcije steroida također se mogu koristiti u kombinaciji s injekcijama 5-FU ako je potrebno. Injekcijama se liječe podignuti ožiljci od akni, a trošak i broj tretmana ovise o ožiljku.

Operacija
Kirurške mogućnosti za uklanjanje ožiljaka od akni čine se kontradiktornima, jer operacije same po sebi ostavljaju ožiljke. No, ožiljci nakon operacije u pravilu postupno nestaju. Kao i kod svake operacije – uvijek postoji rizik od krvarenja ili infekcija pa budite sigurni da je vaš davatelj usluga iskusni dermatolog s certifikatom. Ovakva se metoda preporučuje osobama koje imaju samo nekoliko dubokih ožiljaka. Neke vrste operacija mogu se preporučiti kod ispupčenih ožiljaka koji nisu nestali uslijed drugih tretmana, poput injekcija.

Topikalni silikonski tretmani
S novim ili samo malo podignutim ožiljcima rješenje mogu biti silikonske folije s gelom koje djeluju na smanjenju veličine i ukočenosti ožiljka. Uz to, primamljiva su alternativa jer se mogu kupiti bez recepta u drogerijama ili putem interneta.
No, za postizanje rezultata potrebno se držati procedure a to znači nositi foliju na istom mjestu svaki dan neko vrijeme, možda i mjesece. Osim što može izazvati alergijske reakcije, vrlo je nezgodno hodati s folijom ako se želite riješiti ožiljaka na licu, zar ne? Čak i ako ste spremni i na to, treba istaknuti kako silikonski tretmani vjerojatno neće u potpunosti izliječiti ožiljak.

Ne postoji jedan ‘pravi’ način za rješavanje ožiljaka od akni!
Samo da podsjetimo, ožiljci nisu sami po sebi opasni ili loši. Obično su normalan dio procesa ozdravljenja. A tretmani koji ih čine manje uočljivima skupi su i definitivno nisu savršeni.
Dakle, ako vam ne smetaju, sasvim je u redu ne dirati ih na licu. Ali, ako ih se želite riješiti, postoji puno mogućnosti. Za najbolje rezultate svakako razgovarajte s dermatologom kako biste pronašli plan koji vam odgovara – s laserima ili bez njih.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime